04.03.2008. / 19:25

Autor: Katarina Zorić

KAMATARENJE

Katavić odbacuje sve optužbe

"Možemo potvrditi da je DORH potkraj veljače zaprimio anonimnu prijavu", izjavila je za glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin, ne želeći otkriti pojedinosti prijave niti odgovoriti provjerava li državno odvjetništvo osnovanost tvrdnji da je Katavić 1995. dvojici Varaždinaca dao lihvarske zajmove

Državno odvjetništvo potvrdilo je danas da je potkraj prošloga mjeseca zaprimilo anonimnu prijavu protiv pomoćnika ministra poljoprivrede i voditelja radne skupine za ribarstvo u Pregovaračkom timu s EU-om Ivana Katavića. Optužuje ga se da se sredinom 90-ih bavio kamatarenjem što on odlučno odbacuje.

"Možemo potvrditi da je DORH potkraj veljače zaprimio anonimnu prijavu", izjavila je za glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin, ne želeći otkriti pojedinosti prijave niti odgovoriti provjerava li državno odvjetništvo osnovanost tvrdnji da je Katavić 1995. dvojici Varaždinaca dao lihvarske zajmove.

Katavić je, pak, danas odbacio sve optužbe ustvrdivši kako nije nikakav lihvar i kamatar.

Na adrese više medija anonimni pošiljatelj uputio je presliku dokumentacije o navodnu Katavićevu ugovoru s dvojicom članova varaždinske obitelji Češljaš o posudbi novca uz, kako se tvrdi, lihvarske kamate. Jedan dužnik je Kataviću novac vratio, a drugi, Đuro Češljaš, nije, pa je Katavić navodno s njim potpisao ugovor s lihvarskom godišnjom kamatom od 48 posto. Zbog nevraćena duga Katavić je pokrenuo ovrhu pa je 2006. Češljaš ostao bez voćnjaka i vinograda čija je vrijenost u trenutku ovrhe procijenjena na oko 440.000 kuna. Tisak piše da je na javnoj dražbi za samo 115.000 kuna nekretnine kupio sam ovrhovoditelj Katavić.

On, pak, u današnjem priopćenju tvrdi da je Đuri Češljašu 1991. pozajmio 25.000 njemačkih maraka bez ikakva ugovora, odnosno "na riječ" da će mu novac vratiti do kraja godine. Kako se to nije dogodilo, potpisali su međusobni ugovor, a četiri godine poslije dužnik mu je, kaže, ponovno svojim potpisom priznao dug.

Katavić tvrdi da je Češljaš 1996. svojevoljno, bez njegove nazočnosti, u odvjetničkom uredu u Varaždinu potpisao ugovor kojim se prvi put pravno reguliraju međusobna prava i obveze. No unatoč nastojanjima da se pronađe sporazumno rješenje nakon 17 godina pozajmica nije vraćena pa je, kaže, preko odvjetničkog ureda zatraženo podmirivanje tražbine sudskim putem.

Katavić tvrdi da postoji pravomoćna sudska odluka u njegovu korist po kojoj se provodi ovrha te da mu je sud dao za pravo na povrat duga u protuvrijednosti od 14.248 eura, što za 17 godina daje ukupnu kamatu od 1582 eura, odnosno manje od 0,5 posto na godinu. Naglašava da rješenje o dražbovnoj dosudi od početka studenoga 2006. još nije doneseno te niječe da je u posjedu nekretnina svog dužnika.

Zaključuje kako sve to dokazuje da njegov motiv za davanje pozajmice nikad nije bilo kamatarenje i kako činjenica da se postupak vodio na sudu potvrđuje da nije riječ o lihvarenju.

Prema pisanju Večernjeg lista, Đuro Češljaš i Dijana Češljaš, kći pokojnog Josipa Češljaša, potvrdili su tom dnevniku autentičnost svih ugovora, a Đuro je pritom izjavio da od Katavića nikada nije dobivao prijetnje zbog neplaćenog duga te da je riječ o gospodinu finih manira kojega od ovrhe nije vidio ni čuo.

Službeni komentar slučaja u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja danas se nije mogao dobiti uz obrazloženje da je ministar Božidar Pankretić na službenom putu u Češkoj.

Vezane vijesti

Pankretić se povlači iz politike

Pankretić se povlači iz politike

Bivši ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić povlači se iz politike, piše Vjesnik. Odluka o povlačenju iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika