13.03.2008. / 08:51

Autor: Katarina Zorić

SABOR ODLUČIO

ZERP pao četvrti put

Za Vladino izviješće o stanju pregovora s EU-om i odgodu primjene ZERP-a na njezine članice glasovalo je 77 zastupnika. Vladajućima iz HDZ-a, SDSS-a i HSLS-a pomogla su trojica zastupnika HDSSB-a dok je HSS bio protiv odgode primjene ZERP-a

Od subote,15. ožujka ZERP se privremeno neće primjenjivati na članice Europske unije. Odlučio je to sinoć Sabor konastatirajući da je pristupanje EU strateški prioritet Hrvatske. Odluka će se primjenjivati do postizanja zajedničkog dogovora u europskom duhu, a Republika Hrvatska i članice EU-a zajednički će sudjelovati u zaštiti Jadrana.

Za Vladino izviješće o stanju pregovora s EU-om i odgodu primjene ZERP-a na njezine članice glasovalo je 77 zastupnika. Vladajućima iz HDZ-a, SDSS-a i HSLS-a pomogla su trojica zastupnika HDSSB-a dok je HSS bio protiv odgode primjene ZERP-a. Protiv odgode glasovao je i HSP-ovac Anto Đapić te SDP-ovci Ivica Pančić i Mirela Holy. Ostali SDP-ovci ostali su suzdržani, a suzdržan je bio i HNS iako je HDZ prihvatio njihov amandman da se domaći ribari, kad je riječ o primjeni ZERP-a, izjednače s onima iz EU-a.

Šef SDP-a Zoran Milanović nakon svih problema oko ZERP-a sumnja u temelje vladajuće koalicije, a HNS-ova Vesna Pusić prozvala je Vladu odgovornom što se Hrvatska našla pred teškim izborom.

Sanader: Odgoda primjene ZERP-a obrana je nacionalnih interesaPremijer Ivo Sanader sinoć je u Dnevniku HTV-a izjavio kako odgoda primjene ZERP-a na zemlje-članice EU nije izdaja nacionalnih interesa nego je obrana nacionalnih interesa jer je jedan od najvećih nacionalnih interesa Hrvatske ulazak u EU i definitivni odlazak s Balkana.

"Oko toga nema dvojbe", rekao je Sanader dodavši da su na jučerašnjem sastanku s njim predstavnici političkih stranka bili na liniji o kojoj govori, a onda su se u Saboru nadmetali, što govori o vjerodostojnost različitih političkih stranaka.

"Kad je riječ o HSS-u puno je važnije što kaže HDZ nego što kaže HSS", istaknuo je Sanader napominjući da njihov partner HSS, sa šest zastupnika u Hrvatskom saboru, ima različita mišljenja i o nekim drugim pitanjima kao što je to primjerice referendum o NATO-u, no zbog toga nema nikakvih problema u koaliciji.

Na tvrdnju novinara da je za HSS upravo ZERP prvorazredni nacionalni interes, Sanader je odgovorio kako je za HSS to i ulazak u EU i ZERP samo, kako kaže, treba imati snage i procijeniti što je u ovom trenutku važnije za Hrvatsku.

Vezane vijesti

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Vođa Kukuriku koalicije, Zoran Milanović, sudjeluje u Facebook chatu putem kojeg odgovara na pitanja građana, koje su mu postavljali tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika