13.03.2008. / 17:30

Autor: Katarina Zorić

Bruxelles

"Ciljni datum završetka pregovora s Hrvatskom jesen 2009."

Barroso je kao uvjete koje je potrebno ispuniti naveo ispunjavanje svih mjerila za otvaranje poglavlja do lipnja 2008. te ispunjavanje svih obveza koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Hrvatska također treba popraviti upravljanje programima pretpristupne pomoći iz europskih fondova poput PHARE-a i IPA-e. Prema njegovim riječima, Hrvatska mora suspendirati sve aspekte ZERP-a što smatra sada učinjenim

Europska komisija ujesen ove godine objavit će da je ciljni datum završetka pregovora s Hrvatskom jesen 2009. ako Hrvatska ispuni potrebne uvjete, rekao je u Bruxellesu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom. Premijer Sanader istaknuo je kako je siguran da će Hrvatska ispuniti sve tražene uvjete. To je prvi put da dužnosnici Europske komisije konkretno govore o datumu završetka pregovora s Hrvatskom.

Barroso je kao uvjete koje je potrebno ispuniti naveo ispunjavanje svih mjerila za otvaranje poglavlja do lipnja 2008. te ispunjavanje svih obveza koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Hrvatska također treba popraviti upravljanje programima pretpristupne pomoći iz europskih fondova poput PHARE-a i IPA-e. Prema njegovim riječima, Hrvatska mora suspendirati sve aspekte ZERP-a što smatra sada učinjenim.

"Siguran sam da to možemo napraviti, siguran sam da će Hrvatska biti 28. članica Europske unije", rekao je Sanader. Barroso je izrazio zadovoljstvo jamstvima koje mu je dao premijer Sanader u pogledu reformi koje Hrvatska mora ispuniti. "Želim mu odati počast kao uvjerenom Europljaninu koji vrlo jasno razumije da je europska budućnost nacionalni interes Hrvatske", rekao je Barroso istaknuvši da razumije hrvatsku zabrinutost oko zaštite Jadrana i da se Komisija zauzima za održivo ribarstvo, posebice u Jabučkoj kotlini te da je Komisija spremna razmotriti posebnu zaštitnu zonu usred Jadrana.

Također je istaknuo spremnost pomoći Hrvatskoj da ribolovni sektor učini konkurentnijim, najavivši da postoje financijske mogućnosti za to područje u okviru IPA-e u visini od 12 milijuna eura do kraja 2009.

Sanader je odluku Sabora o neprimjenjivanju ZERP-a na zemlje članice EU-a ocijenio ispravnom. "Ova odluka je u skladu s hrvatskim interesima, a jedan od najvećih interesa je ući u EU", naglasio je
Sanader. Upitan hoće li nakon odgode ZERP-a Slovenija i Italija snažnije podržavati Hrvatsku na putu prema EU-u, Sanader je rekao da će "ne samo Slovenija i Italija, nego i sve ostale članice podržati Hrvatsku". I Barroso je siguran da će sve zemlje članice slijediti ciljeve koje je istaknula Komisija u vezi sa završetkom pregovora s Hrvatskom.


Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika