14.03.2008. / 09:25

Autor: Katarina Zorić

NOVI SAVEZ

Sanader i Glavaš novi saveznici?

Iako su još prije nekoliko mjeseci optuživali Sanadera da je montirao proces protiv Glavaša te da ga želi i fizički uništiti, HDSSB je od puštanja Glavaša da se brani sa slobode postao HDZ-ova “moneta za potkusurivanje” i zlatna rezerva u Saboru

Nakon glasovanja zastupnika Glavaševa HDSSB-a za odgodu primjene ZERP-a, ponovo je aktualizirana teza o postojanju dogovora Branimira Glavaša i Ive Sanadera vezano uz Glavaševo puštanje iz pritvora. Zanimljivo je što su Glavaš i šef HDSSB-a Vladimir Šišljagić u Sabor iz Osijeka stigli u kasnim popodnevnim satima, tek kada je bilo jasno da koalicijski partner HSS neće dići ruke za prijedlog HDZ-a.

Iako su još prije nekoliko mjeseci optuživali Sanadera da je montirao proces protiv Glavaša te da ga želi i fizički uništiti, HDSSB je od puštanja Glavaša da se brani sa slobode postao HDZ-ova “moneta za potkusurivanje” i zlatna rezerva u Saboru, piše Jutarnji list.

Razlog poboljšanju odnosa na relaciji HDZ-Glavaševa stranka mnogi vide u pokušaju okupljanja "antiđapićevske" koalicije koja bi trebala formirati vlast u Osijeku. Uz HDZ i HDSSB, u osječku koaliciju ušli bi još i HSS, HNS te HSU.HDSSB bi omogućio HDZ-ovu kandidatu Miroslavu Škori da zasjedne u gradonačelničku fotelju koju mu HSP-ovac Ante Đapić, budu li HDZ i HSP koalirali, nikako ne bi prepustio.

Obje stranke jučer su demantirale postojanje bilo kakvog dogovora oko glasovanja o ZERP-u. Šef Kluba HDZ-a Andrija Hebrang ističe da je za glasovanje bilo dovoljno ruku i bez zastupnika HDSSB-a. Na pitanje kako to da je Glavaš brzinom metka stigao iz Osijeka u Sabor kada se vidjelo da se HDZ-u “drma” većina, Hebrang odgovara kako je “Glavaš očito savjestan zastupnik kojemu je stalo do nacionalnih interesa Hrvatske”.

I predsjednik HDSSSB-a Vladimir Šišljagić demantira savez s HDZ-om. "Niti što radimo, niti što pokušavamo, a ja naslućujem da je koalicija HSP-HDZ već rješena. To što smo glasovali za odgodu primjene ZERP-a nema veze ni s Osijekom, ni sa Glavaševim statusom, već s nacionalnim interesima", tvrdi Šišljagić i dodaje da HDSSB-u nije bila namjera spašavati Vladu. Šišljagić ističe kako je nacionalni interes da se pregovori završe te da Hrvatska što prije uđe u EU. "Neprimjenjivanje ZERP-a daleko je manja šteta nego da nam Bruxelles na pet ili šest godina odgodi ulazak u EU", kaže čelni čovjek stranke koja je do nedavno bila skeptična prema europskim integracijama.

Glavaš "poslušan vojnik" svoje strankeO glasovanju za odgodu primjene ZERP-a Branimir Glavaš kaže da je "poslušno kao vojnik svoje stranke samo izvršavao odluku Predsjedništva HDSSB-a". "A kako nisam član Predsjendištva HDSSB-a ni na koji način nisam mogao utjecati na kreiranje te odluke", ironizirao je Glavaš iako je više nego li jasno da je njegov utjecaj na politiku HDSSB-a i sve odluke koje stranka donosi ključan.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika