17.03.2008. / 11:47

Autor: Marko Biočina, Hrvoje Šimičević

KOSOVSKA MITROVICA

UN povlači trupe nakon žestokih nereda na Kosovu

Prilikom sukoba ozlijeđeno je najmanje 30 pripadnika KFOR-a i UN-a, a prema srbijanskim izvorima, na strani prosvjednika ozlijeđeno je najmanje 20 osoba, od kojih jedna teško. Spaljeno je nekoliko UN-ovih vozila, a sumnja se kako je u prosvjedima bačena i bomba. Sukobi se nastavljaju

Međunarodne snage UNMIK-a povukle su se iz srpske polovice Kosovske Mitrovice, nakon što je jutros u žestokim sukobima sa srpskim prosvjednicima ozlijeđeno tridesetak pripadnika mirovnih snaga. Nakon povlačenja UN-ovih snaga nadzor je preuzeo KFOR.

Do krvavog sukoba, u kojima je spaljeno nekoliko oklopnih vozila UN-a, došlo je nakon intervencije više od 500 pripadnika UN-ove policije i KFOR-a, koji su ušli u dvije zgrade sudova u Kosovskoj Mitrovici. Mirovne snage su preuzele nadzor od srbijanskih prosvjednika koji su u petak zauzeli sudove prosvjedujući da ih se vrati na poslove koje su navodno izgubili 1999. godine. Preko vikenda, UN-ovi pregovarači su pokušali osigurati miran kraj krize, no pregovori su propali. Prilikom intervencije, međunarodne snage su uhitile 53 prosvjednika.

Ubrzo nakon početka akcije, srbijanski prosvjednici izvedeni su iz zgrade, nakon čega se pred sudovima okupilo stotinjak Srba, koji su na intervenciju reagirali bacanjem kamenja i molotovljevih koktela na oklopna vozila i UN-ove policajce, na što su mirovnjaci odgovorili suzavcima. U metežu koji se stvorio, prosvjednici su uspjeli osloboditi 20-tak osoba koji su sa lisicama na rukama izvedeni iz suda. Agencije javljaju kako je tijekom sukoba odjeknula i eksplozija, a pretpostavlja se da je u prosvjedima vjerojatno bačena i ručna bomba. Svjedoci s mjesta događaja rekli su da su se čuli pucnji iz vatrenog oružja. U sjevernom dijelu Mitrovice još traju prosvjedi Srba. Srpski izvori javljaju da je najmanje 20 osoba ozlijeđeno, od kojih jedna teško.

Okružni i općinski sud na sjeveru Mitrovice, do petka je radio pod nadzorom UNMIK-a, zbog čega su srpski zaposlenici tih sudova tražili da se vrate u nadležnost srpskog pravosuđa.

Slučaj mitrovičkih sudova uzrokovao je prosvjede srpskih pravosudnih tijela koji traju posljednja tri tjedna, dok albanski zaposlenici zbog sigurnosnih razloga također ne dolaze na posao.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika