17.03.2008. / 16:06

Autor: Katarina Zorić

KOSOVSKA MITROVICA

Tadić pozvao na smirivanje situacije

Tadić je zatražio od kosovskih Srba da ne provociraju pripadnike međunarodnih snaga, a vođe kosovskih Srba pozvao je da učine sve kako bi se situacija u Kosovskoj Mitrovici smirila.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić pozvao je danas UNMIK policiju i KFOR da se suzdrže od upotrebe sile prema Srbima u Kosovskoj Mitrovici.

"Ovako oštro reagiranje uz prekomjernu upotrebu sile UNMIK policije i KFOR-a koji su inače zaduženi za sigurnost svih građana na prostoru Kosova i Metohije, posebno danas 17. ožujka, na dan kada je srpski narod preživio jedan od najgorih progona, može izazvati daljni rast sukoba na tom području", istaknuo je Tadić.

Kako navodi B92, Tadić je zatražio od kosovskih Srba da ne provociraju pripadnike međunarodnih snaga, a vođe kosovskih Srba pozvao je da učine sve kako bi se situacija u Kosovskoj Mitrovici smirila.

Srbijanski mediji javljaju da su neredi u Kosovskoj Mitrovici prestali te da se UNMIK policija povukla. Na ulici još vijek ima prosvjednika, ali sukoba trenutno nema, javlja Blic navodeći da se UNMIK povlači iz sjeverne Mitrovice, a nadzor su preuzele snage KFOR-a.

U sukobima Srba i policije ozlijeđeno je oko 70 ljudi, a najveći broj njih ranjen je iz vatrenog oružja. Glasnogovornik kosovske policije Veton Elshani priopćio je da je policija uhitila 53 osobe.

U iznenadnoj akciji koja je počela jutros u 5.30 pripadnici UN-ove policije i KFOR-a zauzeli su zgradu Općinskog i Okružnog suda u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, a prosvjednici su izvedeni iz zgrade s lisicama na rukama. Tijekom akcije stotinjak okupljenih Srba kamenjem je napalo policajce i njihova vozila te uspjelo osloboditi 20-tak osoba prilikom privođenja. Pripadnici UNMIK-a uzvratili su suzavcem. Nakon intervencije situacija na sjeveru grada je napeta.

NATO će odlučno odgovoriti na bilo kakvo nasilje na KosovuMirovne snage NATO-a na Kosovu odlučno će odgovoriti na bilo kakvo nasilje u toj pokrajini u skladu s mandatom koji im je dao UN, izjavio je glasnogovornik Saveza James Appathurai. Ističe da NATO najsnažnije osuđuje nasilje koje je danas viđeno na sjeveru Kosova. "KFOR će odlučno odgovoriti na bilo kakvo nasilje u skladu s mandatom koji su mu dali Ujedinjeni narodi", rekao je Appathurai.

Skup podrške u BeograduViše od tisuću građana i simpatizera nacionalističkih organizacija održalo je u Beogradu skup podrške kosovskim Srbima, javlja B92. Na skupu ispred Skupštine Srbije koji je simbolično počeo u 12.44, okupili su se simpatizeri nevladinih organizacija Srpski narodni pokret 1389, Studenički krug, Sveslovensko književno društvo i Srpski sinovi. Stojan Stojković, jedan od organizatora skupa, istaknuo je kako Srbija ne treba ući u Europsku uniju ako se zbog toga mora odreći Kosova. "Nema ulaska u EU ako je njen visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana koji je neposredno odgovoran za smrt srpske dece", rekao je Stojković.

Rusija poziva na ponovno razmatranje kosovskog pitanjaRusija je ocijenila da "normalizacija" situacije u Mitrovici na sjeveru Kosova nije moguća dok se kosovsko pitanje ponovno ne razmotri "u okviru međunarodnog prava", izjavio je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Mihail Kaminjin. "Događaji u Mitrovici ne mogu se razmatrati izolirano od svega što se događa u pokrajini. Eskalacija napetosti, posebice na područjima na kojima žive Srbi, izravna je posljedica prištinskog jednostranog proglašenja neovisnosti i toga što Srbi koji žive na Kosovu nisu prihvatili taj nelegitimni korak", rekao je Kaminjin u priopćenju objavljenom na internet stranici ministarstva.

U priopćenju se navodi da se ne smije dopustiti takav razvoj događaja koji bi doveo do nasilja i sukoba. Međunarodnim snagama upućen je poziv da pokažu suzdržanost te da djeluju strogo u okviru svog mandata prema rezoluciji Vijeća sigurnost UN-a 1244. "Očito je da se stanje može normalizirati samo ako se kosovski proces vrati u okvir međunarodnog prava s ciljem nalaženja prihvatljivog rješenja za obje strane na temelju dijaloga između Beograda i Prištine", rekao je Kaminjin.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika