21.03.2008. / 11:46

Autor: Marko Biočina

SVAĐA NA HTV-U

Družijanić prijavio Dropca i Šprajca

Družijanić je dosad odbijao komentirati ovaj slučaj, ali je nakon medijskih istupa svojih kolega morao reagirati

Danko Družijanić, HTV-ov izvjestitelj iz Sabora prije dva mjeseca je Etičkom povjerenstvu prijavio kolege Zorana Šprajca i Đuricu Dropca. Povod Družijanićevu nezadovoljstvu bila je činjenica da su Šprajc i Drobac skratili njegov novinarski prilog o sjednici Vlade bez da su ga konzultirali.

Takva je praksa protivna dvama člancima internog etičkog kodeksa. Za pravo mu je dalo i Etičko povjerenstvo koje je zaključilo da je urednički dvojac uistinu prekršio kodeks. Ipak, oni neće biti kažnjeni jer se po mišljenju Vijeća radilo o povredi izrazito formalne prirode bez političkih ili zlobnih motiva.

Cijela priča bi vjerojatno stala na tome da Šprajc i Drobac nisu u Večernjem listu izjavili kako bi se takve stvari među kolegama trebale rješavati razgovorom, a ne prijavama. Družijanić je dosad odbijao komentirati ovaj slučaj, ali je nakon medijskih istupa svojih kolega morao reagirati.

"Htio sam da se sve riješi unutar kuće, ali sad kad su kolege u medijima iznijeli neke netočne informacije morao sam reagirati. Činjenica je da su prepolovili prilog bez mog znanja, što je protivno kodeksu i dugogodišnjoj praksi. Nakon njihove intervencije to više nije bio moj prilog, već nekakav polu uradak, ali je na njemu i dalje stajalo moje ime kako da se radi o autorskom djelu. Kada urednik to učini mora konzultirati autora i tražiti njegov pristanak ili angažirati spikera da zamijeni autorski glas u prilogu.", kaže Družijanić.

Ipak, prema njegovim riječima, Dropca i Šprajca je prijavio samo zato što su mu odbili obrazložiti svoju odluku kada ih je kontaktirao.

"Nazvao sam Dropca nakon Denvnika da ga pitam zašto mi je skratio prilog, odnosno zašto me prije toga nije konzultirao. Poprilično grubo mi je odgovorio da nije imao vremena i upitao zašto ja njega uopće zovem radi toga. Zaključio sam da ako već neće objasniti meni, onda će morati objasniti nekome drugom te sam ih tužio Etičkom povjerenstvu. Zato mi je poprilično nevjerojatna njegova izjava da se takve stvari rješavaju razgovorom, kad je upravo on odbio bilo kakav razgovor o toj temi. Slažem se da smo sve mogli riješiti bez prijave. Ja bih prihvatio bilo kakvo obrazloženje, ali on uopće nije htio razgovarati sa mnom", mišljenja je Družijanić.

Vezane vijesti

Programsko vijeće odbilo ispitati Šprajca

Programsko vijeće odbilo ispitati Šprajca

Članovi Programskog vijeća HRT-a odbili su na samome kraju današnje sjednice zahtjev smijenjenog urednika nedjeljnoga Dnevnika Zorana Šprajca da se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika