27.03.2008. / 09:33

Autor: Marko Biočina

KRITIKA VLADE

Austrijski gospodarstvenici: Polančec nas ignorira

Austrijanci Hrvatskoj zamjeraju sporost administracije, loše pravosuđe i korupciju, ali prije svega smeta ih loša komunikacija s službenim institucijama. Potpredsjednika Vlade Damir Polančec u proteklih godinu dana nije odgovorio niti na jedna njihov poziv

Nova oštra kritika rada hrvatske vlade stigla je iz Austrije. Naime, tvrde gospodarstvenici kako se pri ulaganju u Hrvatsku suočavaju s brojnim problemima, a da Vlada ne čini ništa kako bi im pomogla. Radi se u vrlo neugodnoj situaciji za Hrvatsku s obzirom da je Austrija vodeća na ljestvici izravnih stranih ulaganja i tijekom posljednjih petnaest godina bila je jedan od najvažnijih hrvatskih partnera, kako na poslovnom, tako i na političkom planu.

Nezadovoljstvo austrijskih gospodarstvenika očito je doseglo značajne razmjere, s obzirom da je i austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik svom hrvatskom kolegi Gordanu Jandrokoviću oštro poručila da očekuje da Hrvatska odlučnije krene u rješavanje problema i provođenje reformi. Austrijanci Hrvatskoj zamjeraju sporost administracije, loše pravosuđe i korupciju. Iako su svjesni da ti problemi pogađaju i ostale tvrtke u Hrvatskoj, austrijskim gospodarstvenicima ponajprije nije jasan očit nedostatak političke volje da se ti problemi riješe.

Prema anketi koju već četvrtu godinu za redom Austrijski ured za vanjsku trgovinu provodi među čelnicima 600 austrijskih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj, čak 20 posto anketiranih smatra da je situacija lošija nego prošle godine.

Kako kaže direktor ureda Peter Hasslacher, radi se o trendu koji traje već četiri godine: "Od 2000. do 2005. godine stvari su funkcionirale odlično, no onda je došlo do pada. Smanjenje broja austrijskih investicija u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina jasno pokazuje kako nešto ne valja i kako se ulagači susreću s problemima. U Sloveniji takvih problema nema i zato Austrijanci tamo ulažu više. Nepojmljivo je da se dogodi da ulagač dobije posao na javnom natječaju, a onda mora čekati nekoliko godina da se potpiše ugovor i realizira posao. Pod takvim se okolnostima ne može normalno ulagati i poslovati".

Ipak, više od samih problema Austrijanci hrvatskim institucijama zamjeraju iznimno lošu komunikaciju i nespremnost da se nešto poduzme. Kako kaže Hasslacher, u proteklih godinu dana više desetaka puta pokušali su kontaktirati potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, ali im on nijednom nije odgovorio. Upravo je takav odnos ono što najviše smeta austrijske gospodarstvenike.

"Morate razumjeti da mi samo tražimo pošten odnos. Oduvijek smo bili pouzdan partner Hrvatskoj. Naše tvrtke su ulagale ovdje još za vrijeme rata dok nitko drugi nije htio, ostali smo i podržavali sve napore Hrvatske da se pridruži Europskoj uniji. Austrijske tvrtke u Hrvatskoj danas su gotovo domaće tvrtke. U njima rade Hrvati, upravljaju im Hrvati, a i dobit biva reinvestirana u Hrvatsku. Veze Hrvatske i Austrije su duge i čvrste, a li smeta nas ovakav odnos jer imamo osjećaj da nismo poželjni ovdje. Oduvijek smo imali pošten odnos prema Hrvatskoj i sve što želimo je da nam se uzvrati jednakom mjerom", kaže Hasslacher.

Vezane vijesti

Nismo kriminalci, nego nesposobni

Nismo kriminalci, nego nesposobni

Proći će još dosta mjeseci, možda i godina, prije nego što hrvatska javnost dobije konačni sudski odgovor na pitanje je li bivši premijer Ivo Sanader… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika