01.04.2008. / 19:52

Autor: Katarina Zorić

KOMPLIKACIJE

Zbog Busha kolaps telekomunikacija u Zagrebu

U petak i subotu Zagreb će biti pod sigurnosnom opsadom, a život u gradu neće biti jednostavan. Škole na ruti kojom će proći Bush radit će skraćeno, odnosno do 14 sati

Pripreme za dolazak američkog predsjednika Georgea Busha pri samom su kraju, a radovi na varenju šahtova danas su prouzročili prekid telekomunikacijskih veza. Kako neslužbeno doznajemo, prilikom varenja šahtova zapalili su se kablovi što je dovelo do prekida telekomunikacijskih veza. Neko vrijeme tijekom popodnevnih sati nije radio internet, a većina telekom operatera imala je problema. Iako smo potvrdu ovih informacija pokušali dobiti u zagrebačkoj policiji, glasnogovornica Aleksandra Ljuba bila je nedostupna.

U petak i subotu Zagreb će biti pod sigurnosnom opsadom, a život u gradu neće biti jednostavan. Škole na ruti kojom će proći Bush radit će skraćeno, odnosno do 14 sati.

Zbog Busheve sigurnosti, trasa kojom će prolaziti kroz Zagreb i dalje je tajna. Bush slijeće u poslijepodnevnim satima. U zagrebačkoj zračnoj luci vrijedit će poseban režim prometa oba dana posjeta. Putnicima se savjetuje da u zračnu luku dolaze javnim prijevozom, a ne automobilima, jer će kretanje i parkiranje biti ograničeni. Ulice kojima će putovati prema središtu grada bit će zatvorene. Mnogim stanarima policija je već pozvonila na vrata s upozorenjem da ne gledaju kroz prozor.

Najvjerojatnije Bushevo mjesto boravka bit će hotel Westin. Nakon posjeta Uredu predsjednika navečer ga čeka svečana večera sa šezdeset uzvanika iz javnog života. Između ostalih dolazak su potvrdili Blanka Vlašić, Lino Červar, Dino Rađa i Sanja Jovanović.


U subotu bi se Bush trebao obratiti građanima na Markovu trgu, na kojem je javno okupljanje inače zabranjeno. Tako će biti prekršen Zakon o javnom okupljanju, a na Trg se neće moći bez pozivnica. "Vi znate da se za svako javno okupljanje može podnijeti zahtjev. Mislim da je ovo manifestacija i događaj od povijesnog značaja za Republiku Hrvatsku i da što se tiče javnog okupljanja na trgu Svetog Marka ukoliko to organizira Vlada dolazak predsjednika Busha da je iznimka", istaknula je državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Bianca Matković.

Iz američkog veleposlanstva tvrde kako se čini sve da život u Zagrebu u ta dva dana protekne normalno. "Vidio sam, dosad je bilo napisa o tome da će Zagreb biti gotovo pod opsadom. Htio bih vas uvjeriti da ćemo dati sve od sebe da taj teret bude sveden na apsolutni minimum", rekao je američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Anthony Bradtke.

O svim ograničenjima vezanim uz Bushev posjet policija bi trebala progovoriti sutra.

Busha će dočekati prosvjediKao i u većini gradova koje posjećuje američki predsjednik, i u Zagrebu će Busha dočekati prosvjednici. U petak će na Trgu Franje Tuđmana protiv Busha prosvjedovati takozvana Antiimperijalistička koalicija.

U petak i subotu na Cvjetnom trgu to će učiniti Centar za mirovne studije, Documenta i Zelena akcija. "Skup organiziramo baš u sjećanje na sve žrtve, kako napada na Svjetski trgovački centar u New Yorku i na Pentagon, tako i na žrtve ubijene u ratu u Afganistanu i one koji se dnevno ubijaju u ratu u Iraku", rekla je voditeljica Documente Vesna Teršelić.

Fotogalerija

  • Radovi na varenju šahtova danas su prouzročili prekid telekomunikacijskih veza

Vezane vijesti

Za većinu Amerikanaca Obama isti ili gori od Busha

Za većinu Amerikanaca Obama isti ili gori od Busha

Većina Amerikanaca ocjenjuje predsjednika Baracka Obamu "istim" ili "gorim" od njegova prethodnika Georgea W. Busha, prema novoj anketi instituta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika