04.04.2008. / 09:02

Autor: Katarina Zorić

ZAGREB SPREMAN

Pripreme za Bushev dolazak

Policija ističe kako dolazak Busha u Hrvatsku ne bi trebao ugroziti normalan život Zagrepčana. Budući da će se danas primjenjivati posebna regulacija prometa koja će rezultirati gužvama, policija građanima savjetuje da se koriste javnim prijevozom i alternativnin smjerovima

Američki predsjednik George W. Bush danas stiže u posjet Hrvatskoj. S njim dolazi i njegova supruga Laura te državna tajnica Condoleezza Rice i savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley. Očekuje se i dolazak drugih dužnosnika Bijele kuće i State Departmenta.

Predsjednik Bush sastat će se danas poslijepodne s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem u Uredu Predsjednika koji će mu potom prirediti svečanu večeru na koju su pozvani pripadnici akademske zajednice, političkog života, gospodarstva, kulture i sporta.

Za sutra je predviđen sastanak s premijerom Ivom Sanaderom i drugim članovima Vlade u Banskim dvorima. Bush bi se potom na Trgu svetog Marka trebao obratiti hrvatskim građanima. Osim razgovora s najvišim hrvatskim dužnosnicima, tijekom sutrašnjeg dana Bush će se sastati i s predsjednicima zemalja koje su dobile pozivnicu za članstvo u NATO-u na summitu u Bukureštu.

Američki predsjednik najvjerojatnije će boraviti u hotelu Westin.

Policija ističe kako dolazak Busha u Hrvatsku ne bi trebao ugroziti normalan život Zagrepčana. Budući da će se danas primjenjivati posebna regulacija prometa koja će rezultirati gužvama, policija građanima savjetuje da se koriste javnim prijevozom i alternativnin smjerovima.

Ruta kojom će se kretati predsjednička kolona iz zračne luke do hotela Westin iz sigurnosnih razloga još uvijek nije otkrivena. Pretpostavlja se da će kolona proći najkraćim putem - Avenijom Većeslava Holjevca, Vukovarskom i Savskom. Upravo uz te ceste postavljene su hrvatske i američke zastavice, od ranoga jutra ispražnjena su parkirališta i vidljiva su brojna policijska vozila.

Stanarima ulica kojima se očekuje prolazak svečane povorke policija preporučuje da u vrijeme Bushevog prolaska ne budu na prozorima. Škole na ruti američkoga predsjednika radit će skraćeno, odnosno do 14 sati.

ZET danas uvodi privremene promjene u javni gradski prijevoz. Neposredno prije i u trenutku prolaska štićene kolone vozila zagrebačkim ulicama ZET će, kao i svi drugi sudionici u prometu, postupiti prema naputku policije, odnosno privremeno će zaustaviti ili preusmjeriti promet s trase koju će, u skladu s potrebama, policija zatvoriti.

U ZET-u navode kako trenutačno raspolažu informacijom o posebnoj regulaciji prometa zbog koje će autobusna linija 118 (Trg Mažuranića - Voltino) biti skraćena od danas u ponoć do sutra u 16 sati. U tom će vremenu autobusi voziti na relaciji Magazinska-Voltino prema uobičajenom voznom redu. Postaja Ilirski trg, kojom se koristi autobusna linija 105 (Kaptol-Britanski trg) ukida se sutra u 7 sati.

U ZET-u očekuju i promjene na trasama dnevnih tramvajskih linija 12, 13, 14 i 17 te na noćnim 32 i 34 koje će eventualno zaobilaziti Savsku cestu na dijelu od Vodnikove do Frankopanske.

I u zagrebačkoj zračnoj luci vrijedit će poseban prometni režim, a Zračna luka putnike je zamolila da umjesto automobilima dolaze javnim prijevozom. Zbog prometnih ograničenja parkiranje osobnih automobila organizirat će se na parkiralištu NK Radnik u Velikoj Gorici, odakle će do Plesa i nazad besplatno voziti autobusi.

Bush bi se sutra trebao obratiti građanima na Markovu trgu, no na Trg se neće moći bez pozivnica. Na Gornjem gradu će se održavati i najavljena vjenčanja, no mladenci i njihovi gosti do Gradske će vijećnice morati prošetati.
Preporučeni smjerovi kretanjaOd zapada prema istoku:

1. Zagrebačka obilaznica
2. Jankomirski most - Ljubljanska avenija - Zagrebačka av. - Slavonska
3. Al. Bologne - Ilica - Zagrebačka - Prilaz baruna Filipovića - Cankarova - Ilica - Črnomerec - Frateščica - Mikulići - Lukšići - Šestinska cesta - Mlinovi-Ksaverska cesta - Medveščak - Ribnjak
4. Al. Bologne - Ilica - Zagrebačka - Prilaz baruna Filipovića - Selska cesta -Zagrebačka av. - Slavonska av. ili nakon Selske ceste - Zagorska -Magazinska - Nova cesta - Grada Vukovara

Od istoka prema zapadu:

1. Zagrebačka obilaznica
2. Slavonska av. - Zagrebačka av. - Ljubljanska av. - Jankomirski most
3. Maksimirska cesta - Vlaška - Šoštarićeva-Ribnjak - Medveščak-Ksaverska cesta - Mlinovi - Šestinska cesta - Lukšići - Mikulići - Frateščica - Črnomerec-Ilica

Prosvjedi

Kao i u većini drugih gradova, i u Zagrebu će američkog predsjednika dočekati prosvjedi. Na Trgu Franje Tuđmana protiv Busha danas će prosvjedovati takozvana Antiimperijalistička koalicija. Danas i sutra na Cvjetnom trgu to će učiniti i Centar za mirovne studije, Documenta i Zelena akcija.

Vezane vijesti

Za većinu Amerikanaca Obama isti ili gori od Busha

Za većinu Amerikanaca Obama isti ili gori od Busha

Većina Amerikanaca ocjenjuje predsjednika Baracka Obamu "istim" ili "gorim" od njegova prethodnika Georgea W. Busha, prema novoj anketi instituta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika