07.04.2008. / 19:08

Autor: Katarina Zorić

Analiza

Mesić: Bushev posjet poboljšat će gospodarsku suradnju sa SAD-om

"Bush je posjetom Hrvatskoj poručio da uvažava hrvatsku državu i njezina stajališta, a otvoren je i prostor za dolazak američkog kapitala i tehnologije u Hrvatsku", istaknuo je Mesić ponovivši kako je ulazak Hrvatske pod NATO kišobran poziv svima da mogu doći u našu zemlju jer je to zona sigurnosti

Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je kako Hrvatska od posjeta američkog predsjednika Georga W. Busha može prije svega očekivati poboljšanje gospodarske suradnje sa SAD-om, ali i poboljšanje suradnje na svim drugim područjima - od sporta do znanosti i umjetnosti.

Mesić je u emisiji Hrvatskoga radija "S Predsjednikom uz kavu" ponovio kako je Bushev posjet privilegij i potvrda hrvatskim nastojanjima oko ulaska u NATO savez, kao i poruka susjedstvu da se honorira trud uložen u ostvarivanje euroatlantskih standarda.

"Bush je posjetom Hrvatskoj poručio da uvažava hrvatsku državu i njezina stajališta, a otvoren je i prostor za dolazak američkog kapitala i tehnologije u Hrvatsku", istaknuo je Mesić ponovivši kako je ulazak Hrvatske pod NATO kišobran poziv svima da mogu doći u našu zemlju jer je to zona sigurnosti.

Napomenuo je kako u razgovorima s Bushem nije bilo riječi o prodaji zrakoplova i otvaranju NATO-baza u Hrvatskoj.

Na upit novinara prokomentirao je tijek pregovora s Europskom unijom i rekao kako je djelomično zadovoljan. Dio problema Mesić vidi u odugovlačenju susjedne Slovenije oko nekih pitanja i pritom se ponovno zauzeo za rješavanje graničnih problema na Međunarodnom sudu u Haagu.

"Jedan dio sami smo krivi", naglasio je predsjednik i upozorio kako je potrebno provesti reformu pravosuđa, javne uprave i organiziranije se boriti protiv korupcije.

Mesić smatra da će Hrvatska do kraja 2009. završiti sve potrebne poslove vezane uz pregovore s EU te očekuje da bi 2010. mogla postati članicom, ali uz veliko ubrzanje.

"Vlada mora napraviti analizu gdje se kasni i na tim mjestima ubrzati procese", istaknuo je predsjednik Mesić.

Mesić od Busha dobio ploče Paula AnkePredsjednik Republike Stjepan Mesić otkrio je da je od američkog kolege George W. Busha na poklon dobio komplet ploča Paula Anke, sjevernoameričkog tinejdžerskog idola 50-ih i 60-ih godina,. Rekao je kako jedna od ploča ima i autorov potpis.

Mesić je Busha doživio kao opuštenu i neposrednu osobu, ali nije htio reći, iako zna, kome je američki predsjednik namigivao na svečanoj večeri u predsjedničkom uredu.

Vezane vijesti

Za većinu Amerikanaca Obama isti ili gori od Busha

Za većinu Amerikanaca Obama isti ili gori od Busha

Većina Amerikanaca ocjenjuje predsjednika Baracka Obamu "istim" ili "gorim" od njegova prethodnika Georgea W. Busha, prema novoj anketi instituta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika