08.04.2008. / 09:25

Autor: Katarina Zorić

PROMJENE U HNS-U

Čačić: Zbogom SDP-u, želimo vlast

Čačić stranku želi pozicionirati u čisti politički centar, što je veliki zaokret u odnosu na politiku donedavne predsjednice HNS-a Vesne Pusić koja je stranku čvrsto vukla na ljevicu

Novi predsjednik HNS-a Radimir Čačić prekida suradnju sa SDP-om, a približava se HDZ-u jer želi biti dio vlasti. Čačić danas više ne skriva da mu je zapravo svejedno s kim će koalirati ako će to značiti dolazak HNS-a na vlast, piše Jutarnji list.

"Dijelom i zbog vezivanja uz SDP izgubili smo šansu da dođemo u priliku provoditi svoje programe. A povjerenje birača možemo opravdati jedino ako smo u prilici realizirati programe, a to možemo samo ako imamo utjecaj u vlasti, na svim razinama. Zato će nam odsad partner biti svatko tko prihvati naše temeljne pozicije", pojasnio je Čačić.

Čačić stranku želi pozicionirati u čisti politički centar, što je veliki zaokret u odnosu na politiku donedavne predsjednice HNS-a Vesne Pusić koja je stranku čvrsto vukla na ljevicu.

U HDZ-u su vrlo zadovoljni Čačićevim pristupom. "Drago nam je što su u HNS-u napokon shvatili da odnos u kojem su bili sa SDP-om nema potencijala. Pozdravljamo odluku HNS-a, a mi smo otvoreni za suradnju sa svim strankama osim sa SDP-om", istaknula je Jadranka Kosor.

U SDP-u su svjesni kako ne mogu računati ni na kojeg partnera, pa ni na HNS, ako sami ne postanu najjača stranka. "Čačić je pragmatičan političar koji smatra da bavljenje politikom ima smisla samo ako na taj način možeš doći na vlast. Za razliku od Vesne Pusić koja je bila bliža ljevici, Čačić je pozicioniran u centru, a često je sklon i desnici. Njegova suradnja s drugim strankama ovisit će isključivo o tome tko će prihvatiti njegov program i interese", rekao je SDP-ov Ljubo Jurčić.

Jedan od vodećih SDP-ovaca rekao je Jutarnjem da će s odlaskom Vesne Pusić HNS izgubiti prepoznatljivu principijelnost. "Ako Čačić misli voditi trgovačku politiku, moglo bi im se dogoditi da završe tamo gdje su bili 90-ih kada je HNS na takav način također vodio Čačić", dodao je.


Vidljivo je kako odnos HNS-a i HDZ-a cvjeta, ali to ne znači da će HNS u Sanaderovoj Vladi zamjeniti HSS, tvrde HDZ-ovci. S tim se slaže i Radimir Čačić koji procjenjuje da će Sanaderova Vlada u istom sastavu dočekati kraj mandata.

"HSS će u toj Vladi odraditi sve što treba, vidite da su već odustali od svega što im je, navodno, bilo važno: i od ZERP-a i od referenduma za NATO. HDZ će sa HSS-om završiti svoj mandat", zaključio je Čačić.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika