09.04.2008. / 19:11

Autor: Katarina Zorić

SUĐENJE

Prvi javni svjedok smatra da je Čermak imao potpune ovlasti

Tužitelji su pokazali dijelove videa, a pokazuju stanje na terenu 13. kolovoza, kada je svjedok prvi put krenuo u dulju patrolu, zajedno s Alunom Robertsom, šefom za informiranje UN-ove misije u Kninu. Promatrači UN-a snimili su brojne spaljene kuće i polja na području između Knina i Drniša

Bivši pripadnik UN-ova tima za ljudska prava Edward J. Flinn posvjedočio je danas na suđenju trojici hrvatskih generala Gotovini, Čermaku i Markaču da je svakodnevno kontakrirao s generalom Čermakom. U unakrsnom ispitivanju potvrdio je da je dojam o potpunim ovlastima Čermaka zapravo njegov osobni dojam.

Rekao je da je hrvatske vlasti obavještavao o svojem obilasku, ali da od njih nikada nije dobio odgovor. Rekao je da su predstavnici međunarodnih snaga smatrali generala Čermaka odgovornom osobom u Kninu kojoj su se obraćali sa svim bitnim zahtjevima, od osiguranja kretanja po sektoru Jug do proslijeđivanja informacija o ubijenima, pljački i paležu koje su uočili. Napomenuo je da je Čermak tvrdio da za takvo ponašanje nema službenog odobrenja i da vlasti čine sve da to spriječe.

Tužitelji su pokazali dijelove videa, a pokazuju stanje na terenu 13. kolovoza, kada je svjedok prvi put krenuo u dulju patrolu, zajedno s Alunom Robertsom, šefom za informiranje UN-ove misije u Kninu. Promatrači UN-a snimili su brojne spaljene kuće i polja na području između Knina i Drniša.

Flynn kaže da su, po svemu sudeći, tu već bile prestale borbe, jer je bilo prošlo sedam dana, a naprotiv, snimili su brojne stupove dima koji su se nadvili nad tim krajem.Za Čermaka kaže da je imao autoritet, što je vidio i tijekom njegova prvog pojavljivanja u bazi UN-a, gdje se 8. kolovoza obratio raseljenim Srbima i potvrdio da je HV skupila 61 mrtvo tijelo, čiji je vojno-civilni status još nejasan.

Svjedok ipak nije siguran kolike su bile stvarne ovlasti Čermaka.

Suđenje se nastavlja u četvrtak protuispitivanjem svjedoka.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika