10.04.2008. / 14:43

Autor: Tanja Molvarec

ISTRAŽIVANJE

U Hrvatskoj čak 33 posto redovnih pušača

Na pitanje hoće li zabrana pušenja na javnim mjestima utjecati na njihove navike pušenja, njih samo šest posto je odgovorilo da će se u potpunosti odreći te loše navike, dok se njih 20 posto izjasnilo da će smanjiti pušenje ali ne i prestati

Čak 34 posto muškaraca i 32 posto žena smatraju se redovnim pušačima, a njih 46 posto dnevno popuši 16 do 20 cigareta, rezultati su istraživanja koje je proveo Gfk Croatia kućnim anketiranjem na uzorku od tisuću osoba starijih od 15 godina.

Na pitanje hoće li zabrana pušenja na javnim mjestima utjecati na njihove navike pušenja, njih samo šest posto je odgovorilo da će se u potpunosti odreći te loše navike, dok se njih 20 posto izjasnilo da će smanjiti pušenje ali ne i prestati. Zabrana pušenja neće imati nikakvog utjecaja na 68 posto ispitanika.

Utvrđeno je i da se pozitivne mjere očekuju kod najobrazovanijih ljudi, onih u dobnoj skupini od 18 do 24 godine ali i zanimljivo kod osoba s mjesečnim prihodima preko 8 tisuća kuna (njih 30 posto). Logično, 40 posto redovitih pušača u potpunosti ne podržava uvođenje zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima dok veliki postotak nepušača (njih 74 posto) podržava tu zabranu.

Za nepodržavanje zakona izjasnilo se 38 posto osoba između 18 i 34 godine starosti. Zanimljivo je da se 34 posto ispitanika u Dalamciji odlučilo na smanjenje pušenja kao posljedicu zabrane, ali njih 35 posto ne želi podržati zakon. Nažalost, nismo mnogo napredovali u odnosu na stanje prije tri godine kada je potpora svih građana zakonu bila 54 posto, a sada je tek nešto neznatno viša - 57 posto.

Vezane vijesti

Ministar Ostojić: Uvest ćemo reda u kombinirani rad liječnika

Ministar Ostojić: Uvest ćemo reda u kombinirani rad liječnika

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je izjavio da je u zadnjih osam godina radio tko hoće i kako hoće, odgovarajući na novinarsko pitanje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika