12.04.2008. / 11:24

Autor: Katarina Zorić

HRVATSKO GOSPODARSTVO

Mesić zabrinut za stanje gospodarstva

"Gospodarski model uveden potkraj 1993. se potrošio. Rezultat toga je zabrinjavajuće stanje hrvatskog gospodarstva", piše Mesić

Predsjednik Stjepan Mesić zabrinut je za stanje hrvatskog gospodarstva, a a izlaz vidi u novom, proizvodno i izvozno orijentiranom ekonomskom programu te planiranju i definiranju uloge države u tome.

"Moramo slijediti primjer svih razvijenih zemalja u svijetu: planirati svoju budućnost i definirati ulogu i zadatke države. Ona, naime, mora podržati gospodarstvo koje radi na ostvarenju svojih zajedničkih razvojnih ciljeva. To se odnosi i na financijski sektor, u prvom redu na bankarstvo. Osobito je važno da strani kapital bude tretiran na isti način kao i domaći, a to znači da i on mora biti usmjeren u proizvodne i izvozno orijentirane investicije. To usmjeravanje treba najvećim dijelom provoditi ekonomskim i tržišnim mjerama, pri čemu ne treba isključiti, iznimno i privremeno, i primjenu administrativnih mjera", napisao je Mesić u svom tekstu za današnji Novi list.

"Gospodarski model uveden potkraj 1993. se potrošio. Rezultat toga je zabrinjavajuće stanje hrvatskog gospodarstva", piše Mesić i napominje da svoju ocjenu temelji "prije svega na nedovoljno bruto nacionalnom proizvodu, zbog čega je Hrvatska prisiljena stalno se zaduživati kako bi mogla održavati postojeću razinu državne, javne i osobne potrošnje".

"Dalje: naš je inozemni dug danas 11 puta veći od onoga iz 1993. Robnim izvozom Hrvatska pokriva jedva 42 posto svog uvoza, a posljedica toga je da veliki deficit trgovačke bilance i dalje raste. I, napokon, ne prestaje proces deindustrijalizacije zemlje, a strani i domaći investitori ulažu gotovo isključivo u trgovinu, dok u privatizaciji preuzimaju banke, monopolske tvrtke ili one koji rade za domaće držište".

Druga dimenzija problema su teškoće na svjetskom financijskom tržištu koje neće proći bez posljedica po naše gospodarstvo, piše Mesić i ističe da je izlaz u novoj ekonomskoj paradigmi.

"Hrvatska treba politiku koja će pretežno poticati poduzetnike na izvoz, a ne (samo) na uvoz, koja će ih poticati na proizvodnju, a ne (samo) na trgovinu. Drugim riječima, Hrvatska mora obnoviti, izgraditi izvozno orijentiranu industriju, koja će se zasnivati na vlastitom znanju i domaćem razvoju".

Govoreći o preprekama na koje nailaze domaći gospodarstvenici u svom poslovanju s inozemstvom, Mesić napominje kako "uz ekonomske prepreke (tu prije svega mislim na prejaku kunu) hrvatsko gospodarstvo nailazi i na niz administrativnih i birokratskih prepreka".

"Državni službenici moraju shvatiti kako su zapravo u službi hrvatskog izvoza", ističe Mesić.

Na eventualne prigovore da sada nije trenutak jer se pregovara o članstvu u EU, Mesić ističe da je "životno važno" da Hrvatska u EU uđe ekonomski što jača.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika