14.04.2008. / 10:07

Autor: Tanja Molvarec

POČELO SUĐENJE

Tužba zbog leksikona o Harryu Potteru

J.K.Rowling odlučila je tužiti Stevena Vander Arka za kršenje autorskih prava zbog objavljivanja "Harry Potter Lexicona" jer je ona sama namjeravala napisati sličnu knjigu čija bi zarada otišla u humanitarne svrhe

Počelo je suđenje Stevenu Vander Arku, autoru leksikona o Harryu Potteru kojeg je J.K.Rowling optužila za kršenje autorskih prava. Knjiga pod nazivom "Harry Potter Lexicon" prava je enciklopedija svih dogodovština koje su se dogodile malom čarobnjaku koja je najprije postojala na internetu prije nego li se autor odlučio na uvezivanje i prodaju djela.

I ništa tu ne bi bilo sporno da Rowlingova nema namjeru napisati sličnu knjigu čija bi zarada otišla u humanitarne svrhe. Zanimljiva je činjenica da je Potterova autorica velika obožavateljica Vander Arkovih leksikonskih internetskih stranica, ali kada je on odlučio izdati knjigu i naplaćivati je gotovo 25 dolara, Rowlingovoj to nije bilo nimalo simpatično.

Svjestan da bi mogao biti optužen za kršenje autorskih prava, Vander Ark nije najprije htio objaviti knjigu. To je učinio tek nakon što ga je odvjetnički tim njegove izdavačke kuće uvjerio da nikakva prava neće biti povrijeđena objavljivanjem knjige. Čitavo vrijeme, Ark se brani činjenicom da je provjerio prije krši li kakav zakon, te tvdnjom da leksikon ima svrhu povećanja zadovoljstva prilikom čitanja originalnih knjiga o najpoznatijem čarobnjaku.

Suđenje neće biti otvoreno za javnost jer J.K.Rowling želi na miru svjedočiti bez upletanja brojnih fanova. Najavljeno je i da će svaki od autora svjedočiti odvojeno.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika