17.04.2008. / 15:25

Autor: Katarina Zorić

BEČ

Feith: Podjela duž etničkih granica ne bi vodila stabilnosti

Nizozemski diplomat pozdravio je velik napredak koji je napravila kosovska Vlada od proglašenja neovisnosti, istaknuvši da je donesen i Ustav koji, po njegovim riječima, "ispunjava najviše standarde ljudskih prava i nudi široku zaštitu svim zajednicama na Kosovu"

Podjela duž etničkih granica ne bi vodila stabilnosti, sigurnosti i multietničnosti Kosova, rekao je međunarodni civilni predstavnik za Kosovo Pieter Feith. Na konferenciji za novinare u Beču održanoj nakon drugog sastanka Međunarodne upravljačke skupine za Kosovo, Feith je rekao kako podupire stajalište UNMIK-a.

"Održavanje srpskih općinskih izbora 11. svibnja na Kosovu predstavljalo bi kršenje nadležnosti UNMIK-a i rezolucije 1244 UN-a. Međutim, kada je riječ o parlamentarnim izborima tu postoji manja zabrinutost jer je Vlada Kosova sama priznala da građani sa srpskim državljanstvom mogu na njima sudjelovati", rekao je Feith.

Nizozemski diplomat pozdravio je velik napredak koji je napravila kosovska Vlada od proglašenja neovisnosti, istaknuvši da je donesen i Ustav koji, po njegovim riječima, "ispunjava najviše standarde ljudskih prava i nudi široku zaštitu svim zajednicama na Kosovu". Taj bi Ustav trebao stupiti na snagu 15. lipnja. Potvrdio je da se u Beču razgovaralo o dijalogu s Beogradom, ali je na novinarsko pitanje o tome kakve su šanse za nove pregovore o Kosovu Feith samo kratko rekao da "za sada postoje rasprave o tome".

"Neovisnost Kosova priznalo je već 40 država", rekao je Feith, istaknuvši da su kosovski lideri pokazali zrelost da izgrade institucije svoje države. ISG će učiniti sve kako bi osigurala da taj napredak bude održiv, kaže se u priopćenju ISG-a, objavljenom nakon sastanka.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika