17.04.2008. / 19:06

Autor: Tanja Molvarec

ZAGREB

Ravnatelji škola se protive sastavljanju popisa suicidalne djece

Psihologinja zagrebačke Primijenjene škole Ivana Sabol misli da je policija došla na ideju popisa zbog pritiska medija koje smatra odgovornima za izdvajanje pojedinačnih slučajeva za crne, skandalozne naslove

U cilju sprečavanja rastućeg trenda u broju suicidalne djece, Ministrastvo unutarnjih poslova započelo je akciju ranog otkrivanja znakova koji bi upućivali na potencijalno suicidalno dijete, piše portal index. No, odluka MUP-a da od ravnatelja srednjih i osnovnih škola zatraži popis potencijalno autodesruktivne djece, zgrozio je većinu čelnika škola.

"Bog s vama, ne bih takvo što ni u ludilu potpisala. Da potpišem da neki moj učenik ima suicidalne namjere bi bilo kao da potpišem da će se stvarno ubiti", ogorčeno je izjavila ravnateljica sedme gimnazije Ljiljana Vokić.

S njom se slaže i ravnateljica Klasične gimnazije u Križanićevoj, Anđelka Duka koja smatra da se policija ne bi na takav način trebala miješati u rad škole. Dodaje da njihova škola takve probleme pokušava rješavati sa školskim psiholozima te naglasila da se pri upisu u prvi razred rade obavezne psihološke procjene učenika.

Negodovanje oko spornog popisa izrazila je i psihologinja zagrebačke Primijenjene škole Ivana Sabol. Ona misli da je policija očito pod pritiskom medija koje smatra krivima za izdvajanje nekoliko pojedinačnih slučajeva za crne, skandalozne naslove koji onda djeci prenose pogrešne poruke.

Jedina koja donekle opravdava ovakvu odluku policije je pedagoginja u OŠ Kršnjavi, Gordana Friščić koja vjeruje da osobe koje jednom pokušaju samoubojstvo, većinom ga i stvarno u jednom trenu počini. Priznaje da takvih slučajeva u toj školi ima ali da nastoje na vrijeme upozoriti roditelje i dalje raditi s takvom djecom.

Crna statistika je pokazala da se lani ubilo devetnaestoro djece. Samoubojstvo je pokušalo učiniti šestero djece u dobi do 14 godina starosti te njih 38 u dobi od 15 do 18 godina.



Vezane vijesti

Kosovo ima milijun i sedamsto tisuća stanovnika

Kosovo ima milijun i sedamsto tisuća stanovnika

Prema popisu stanovništva na Kosovu, provedenome u travnju, Kosovo danas ima 1,733.872 stanovnika, objavio je u srijedu u Prištini kosovski zavod za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika