03.04.2011. / 15:46

Autor: Hina , Nacional.hr

Suspendiran popisivač: Umjesto 'pravoslavac', sugerirao građanima da upišu 'grkokatolik'

U Smilčiću popisivač je u četiri kuće, umjesto deklarirane pravoslavne vjeroispovijesti osoba, upisao grkokatoličku, dok je u Viškovu također sugerirano da se popisivane osobe ne izjasne kao pravoslavci uz neistinito obrazloženje da takva mogućnost i ne postoji u popisnom materijalu

Milorad Pupovac sazvao je hitnu konferenciju za novinare zbog dojava o nepravilnosti popisivanja stanovništva RH. Pupovac i Aleksandar Milošević. Photo: Borna Filić/PIXSELLMilorad Pupovac sazvao je hitnu konferenciju za novinare zbog dojava o nepravilnosti popisivanja stanovništva RH. Pupovac i Aleksandar Milošević. Photo: Borna Filić/PIXSELLSrpsko narodno vijeće (SNV) upozorilo je danas kako je u naselju Smilčić na području Benkovca i u općini Viškovo na riječkom području u subotu zabilježeno nekoliko slučajeva nepravilnosti u popisu stanovništva kada su popisivači samoinicijativno sugerirali osobama da se ne izjašnjavaju kao pravoslavci.

SNV stoga poziva građane da sve takve i slične slučajeve prijave obližnjem popisnom centru.

U Smilčiću popisivač je u četiri kuće, umjesto deklarirane pravoslavne vjeroispovijesti osoba, upisao grkokatoličku, dok je u Viškovu također sugerirano da se popisivane osobe ne izjasne kao pravoslavci uz neistinito obrazloženje da takva mogućnost i ne postoji u popisnom materijalu, rekao je danas predsjednik SNV-a Milorad Pupovac na izvanrednoj konferenciji za novinare, sazvanoj u povodu uočenih nepravlinosti u popisu stanovništva, koji je počeo 1. travnja.

Propusti su, kažu u SNV-u, uočene i na području Borova Naselja u Vukovaru, gdje su, po dojavama mještana, popisivači u više slučajeva sugerirali da nije potrebno izjašnjavati se o etničkoj i vjerskoj pripadnosti, a uočeno je i da svi popisivači ne poštuju zakonsku obvezu te uza se nemaju popisne upitnike na jezicima i pismima nacionalnih manjina. Ustav doista jamči građanima da se ne trebaju nikako deklarirati, ali nije posao popisivača da to sugeriraju, upozorava Pupovac.

O tim je slučajevima odmah obaviješten Državni zavod za statistiku (DZS), popisivač u Smilčiću je suspendiran, a suspenzija najvjerojatnije čeka i popisivača s Viškova, kaže Pupovac. Ističe odličnu suradnju s DZS-om, ali i potrebu da se otkrije "tko i zašto na nekom drugom nivou drukčije kontrolira proces popisivanja".

Smatra da su pogreške učinjene u samom sastavljanju popisnog upitnika koji, unatoč sugestiji EUROSTAT-a, ne sadrži sve potrebne odgovore o etničkoj, vjerskoj i jezičnoj pripadnosti. Da je to učinjeno, rekao je, popisivači ne bi mogli samovoljno nuditi sugestije.

"Želimo da se s takvom praksom prestane, ali i da se otkrije tko je i s kojom namjerom tako instruirao popisivače. Ovo mora biti iskustvo koje se ne smije ponoviti", kazao je predsjednik SNV-a, koji poziva građane da, bez straha, sve takve i slične slučajeve prijave u općinski popisni centar.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
21/2/11

skyway, 03.04.11. 17:56

Ja vjerujem da se ovaj nadobudni popisivac predhodno ispovijedio...Ili ce to uciniti naknadno!?


registracija
7/1/11

djani, 03.04.11. 20:35

U svakom slučaju otkaz tom mudracu,ali treba se upitati jesu li to srbi koji Državu Hrvatsku crpe što od socijalnih pomoći do zdravstva ili su baš povratnici jer SRPSKA POSLA su nam odavna poznata,uvijek ruju protiv Hrvatske i to je BIT PROBLEMA ,nikad nisu svoju zemlju voljeli iako su u njoj 500 godina zadnjih ma nepismeni krvožedni genocidni narod FUJJJJJJ


registracija
7/1/11

djani, 03.04.11. 20:39

Srbi po NAŠOJ NDH se razmigolje i dođu iz majčice smrdije sa našim novcem i onda jebu nas bez one stvari ,naš novac ,da, jer to su razne socijale koje se Hrvatima iz bih ukidaju pa čak i Hrvatima iz Hrvatske,ali tu zaštićenu genocidnu vrstu se i dalje MAZI ,daje im se sve krvnici .Kako mogu raditi u srbiji,a dobijati plus iz hrvatske njima drage KUNE USTAŠKE ,smeta im zapad,a na zapad idu rintati,smrdi im Hrvatska ali je KUSAJU kao psi


registracija
30/12/08

csiki, 03.04.11. 20:51

A zasto ne bi radili to hrvati su nepogresivi oni su sila i to je radjeno i kada su prvi put bili samostalni za vreme Pavelica jos su dobili i sveca zbog toga,Stepinca koji je organizovao izvoz jevreja u luksuznim vagonima, jos samo da promene ime u NDH (djani vec je uradio)


registracija
7/1/11

djani, 03.04.11. 21:02

csiki,naša Država je nezavisna ,pa je Država i na kraju je Hrvatska joj ime jel kratica NDH?
To što ti režiš,tj provociraš ,praviš se lud više nego jesi je tvoj problem
srbi ovaj narod jebu još od 1918 a tad ne bi ni tuđmana ni pavelića ni kradezea ali bijaše ČETNIKA genocidnog naroda još od pamtivjeka ,a i tu titulu imaju jedini na svijetu,gori i od ustaša i od nacista,a i ustaše i nacisti su od 1938 a prije?što je prije bilo,pa ubijanje i progon Hrvata ,ali nikad više neće poturica šiljate glave ni komunista ubijati NDH,nikada


registracija
7/1/11

djani, 03.04.11. 21:05

što ste ljuti na Stepinca?malo vam je što su vam djedovi vadili mu krv pa vam smeta kao svetac,tko je kriv nazovi pravoslavcima što imaju lakrdiju izmišljenu od crkve i lažnih SANU akademika koji oboje zajedno blagoslivljaju rep srpsku i koljače genocidog srpskog naroda od pamtivjeka a danas najviše i to u 21 stoljeću ,treba vas sve potrovati iz zraka NATO avionima,jer sa srbima nitko ne može pa u kome je onda problem ??

u srbadiji turskih korjena


registracija
5/3/10

starimudrac, 04.04.11. 07:20

terapija se ne smije preskakati, inače postanete djani.


registracija
20/8/10

McCoy, 04.04.11. 07:32

Djani, tacno, za svaku nesposobnost Hrvatske drzave krivi su Srbi. Srbi su doveli i Sanadera na vlast i Jadranku takodje, Srbi su ispraznili sve fondove u svoje dzepove, ojadili Hrvatske firme, izbacili radnike na ulice, svi u Saboru su Srbi. Jedino Rohatinski nije, ali ako postane premijer i omane, e onda ce i on postati Srbin.
Jadniče....


registracija
8/7/10

Maroje, 04.04.11. 11:05

Srbima je uvijek netko drugi kriv. To je pretežak narod za suživot sa bilo kojim drugim narodom.Uvijek traže neke privilegije i leba bez motike. Prestrašno....


registracija
15/8/09

vergilia, 04.04.11. 12:35

"...kazao je predsjednik SNV-a, koji poziva građane da, bez straha, sve takve i slične slučajeve prijave u općinski popisni centar."
A tko garantira da neki radikal (ma s koje strane bio) ne sjedi na čelu tog općinskog SNV-a?? Tko garantira da moji podaci neće negdje procuriti i koga bi ja za to mogla tužiti, dokazati TKO je moje podatke dao u javnost?? Istovremeno - da sam ja npr. homoseksualac, a to ne "priznam" u upitnik - tko će provjeravati što sam ja izjavila i na osnovu čega će to provjeravati? Jasno je da ne postoji mogućnost provjere istinitosti datih podataka, a bez da se krši Ustavom garantirana privatnost. A tko će me doći popisati??...pa može to biti i neki osuđeni kradljivac koji će malo ispitati situaciju...za svoje buduće poslove. Sve skupa - jedno sranje!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika