18.04.2008. / 11:17

Autor: Tanja Molvarec

ISTRAŽIVANJE

Oko 300 tisuća američkih vojnika pati od PTSP-a i depresije

Dvije teške psihološke bolesti, PTSP i depresija pogađaju 18,5 posto od 1, 5 milijuna američkih vojnika, a njih samo polovica prima pomoć

Oko 300 tisuća američkih vojnika koji su se vratili iz Iraka i Afganistana pati od postraumatskog poremećaja ili depresije, rezultati su istraživanja koje je provela agencija RAND na više od 1. 900 vojnika.

Također je utvrđeno da je još oko 320 tisuća vojnika pretrpjelo moguće traumatične ozljede mozga tijekom vršenja dužnosti, no istraživači nisu uspjeli utvrditi koliko je tih slučajeva teže i zahtijeva liječenje.

Dvije teške psihološke bolesti, PTSP i depresija pogađaju 18,5 posto od 1, 5 milijuna američkih vojnika, a njih samo polovica prima pomoć. Podaci RAND-a uglavnom se slažu s nalazima ranijih istraživanja. Tako je Studija Kopnene vojske pokazala da je tijekom veljače prošle godine 17.9 posto vojnika patilo od akutnog stresa, depresije ili tjeskobe što je na sreću smanjenje u odnosu na 19,1 posto 2006.godine.

RAND-ova studija je iznijela poražavajuće podatke u kojima je u polovici slučajeva skrb za vojnike koji trpe psihološke posljedice rata minimalno primjerena. "Postoji velika zdrastvena kriza s kojom su suočeni muškarci i žene koji su služili ovoj zemlji u Iraku i Afganistanu, rekla je Terri Tanelian, jedna od istraživačica koja je radila na studiji. Dodala je i da ako oboljeli ne prime prikladnu i djelotvornu skrb za svoje psihičke tegobe "imat će dugoročne posljedice i oni i ova zemlja".

No istraživanje je otkrilo još jedan problem, a to je strah pripadnika oružanih snaga od liječenja jer jer ne žele biti etiketirani na taj način u društvu jer bi im to moglo naštetiti u karijerama.


Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika