18.04.2008. / 17:15

Autor: Katarina Zorić

SUĐENJE ZA ZLOČINE U LOVASU

Svjedok zanijekao sudjelovanje u ubijanju civila

Nikoga nisam ubio, niti sam vidio nekog mrtvog toga dana. Nisam ulazio u kuće i dvorišta. Ako je bilo mrtvih, stradali su od granata", kazao je optuženi Stevanović

Danas je pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu nastavljeno suđenja za ratne zločine u Lovasu 1991. godine. Drugi optuženi, pripadnik paravojne postrojbe "Dušan Silni" Petronije Stevanović zanijekao je sudjelovanje u ubijanju civila te kao najodgovornijeg označio prvooptuženog Ljubana Devetka, zapovjednika civilnih vlasti u Lovasu 1991. godine.

Stevanović je u svojoj obrani rekao da je nakon napada na Lovas 10. listopada 1991. godine sudjelovao u privođenju civila, ali nije ih ubijao, niti je bacao bombe na kuće i u dvorišta.

"Nikoga nisam ubio, niti sam vidio nekog mrtvog toga dana. Nisam ulazio u kuće i dvorišta. Ako je bilo mrtvih, stradali su od granata", kazao je optuženi Stevanović, kojeg optužnica - kao i druge suoptužene - tereti da su tijekom napada na Lovas ubili 21 civila u kućama i dvorištima, a do 18. listopada još 23 osobe u improviziranim zatvorima.

Mještani Lovasa koji su tih dana bili uhićeni, ispričao je optuženi Stevanović, odvođeni su u poljoprivrednu zadrugu u pritvor i tamo držani dok prvooptuženi Ljuban Devetak, tada zapovjednik lokalne vlasti u Lovasu "ne odluči što će s njima".

Osporavajući navode optužnice da je sudjelovao u ubijanju mještana Lovasa, Stevanović je priznao da ih je "malo šamarao" i tukao palicama.

"Svi smo ih tukli. Ja sam ih udarao palicom po nogama, bilo mi je žao da ih udaram po glavi", kazao je Stevanović, negirajući da je - kako je to u istrazi reklo više svjedoka, oštećenih iz Hrvatske - koristio nož i "kao lud mahao nožem".

"Nije istina, grozim se noža i prije bih puškom pucao u čovjeka", branio se Stevanović, niječući i svoje sudjelovanje u odvođenju civila u minsko polje 18. listopada 1991. godine, kad je poginulo njih 20, a 12 je teže ili lakše ozlijeđeno. Tvrdio je da toga dana nije ni bio u Lovasu.

U svojoj je obrani optuženi Stevanović objasnio i to da je bio simpatizer stranke Srpske narodne obnove iz Nove Pazove, te da je njemu i ostalim dobrovoljcima iz postrojbe "Dušan Silni", koju je ta stranka osnovala, predsjednik stranke Mirko Jović, prije nego što su krenuli za Lovas, kazao: "Hvala braćo što ste se odazvali".

Suđenje se nastavlja sljedeći tjedan iznošenjem obrane ostalih optuženih.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika