21.04.2008. / 12:54

Autor: Petra Horvat

PETA

Vegetarijanstvom protiv globalnog zatopljenja

Paul McCartney,bivši član Beatlesa i jedan u nizu slavnih osoba angažiranih na području zaštite prava životinja i zaštite okoliša, pozvao je ljude da se protiv klimatskih promjena bore vegetarijanstvom.

Dugogodišnji vegetarijanac je u intervjuu za organizaciju za zaštitu prava životinja 'Ljudi za etičko postupanje sa životinjama' (PETA) izjavio kako je globalna mesna industrija veliki zagađivač okoliša. Upozorio je na to da je za održanje mesne industrije potrebno utrošiti veliku količinu vode i zemlje čime se pridonosi klimatskim promjenama. Prema izvješću UN-a iz 2006.godine uzgoj stoke uzrokuje više stakleničkih plinova od prometa.

McCartney je izrazio čuđenje što većina organizacija za zaštitu okoliša ispušta vegetarijanstvo sa popisa stvari za suzbijanje globalnog zagrijavanja.

Slavni Beatle se pojavljuje na posteru napravljenom za organizaciju PETA na kojem piše 'Ja sam Paul McCartney i ja sam vegetarijanac'.

Iznad natpisa je njegova izjava u kojoj objašnjava što ga je ponukalo na vegetarijanstvo:"Prije mnogo godina, bio sam na pecanju i, dok sam izvlačio sirotu ribu, shvatio sam: 'Ubijam je - samo zbog prolaznog zadovoljstva koje mi pričinjava'. Tada se nešto u meni prelomilo. Dok sam gledao kako se bori za zrak, shvatio sam da je njoj njen život jednako važan kao moj meni".

Uz McCartneya,u kampanju za vegetarijanstvo organizacije PETA uključeni su Alicija Silverstone,Forest Whitaker,Joss Stone i mnoge druge slavne osobe.

Vezane vijesti

Klima na Zemlji kao prije tri milijuna godina

Klima na Zemlji kao prije tri milijuna godina

U nastojanju da utvrde što bi se moglo desiti klimi Zemlje u ovome stoljeću, znanstvenici paleoklimatolozi morali su zaviriti u daleku prošlost,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika