23.04.2008. / 12:51

Autor: Tanja Molvarec

HRVATSKE VATROGASNE SNAGE

Na Jadranu iduće ljeto dvije tisuće vatrogasaca

Novost je i da će prvi put biti formirana sezonska vatrogasna postrojba koja će biti zadužena za čuvanje šumskog područja uz tromeđu Crne Gore, BiH i Hrvatske, a baza će joj biti na poluotoku Prevlaci

Nakon tragedije na Kornatima koja je odnijela 12 žrtava, Hrvatske vatrogasne snage iduće će ljeto biti brojnije za dvije tisuće vatrogasaca, piše Vjesnik. Dodatne će se snage rasporediti na još 46 najzahtjevnijih lokacija, a vatrogasci s kontinenta dalmatinskim će kolegama pomagati tijekom cijele iduće protupožarne sezone.

Vlada je početkom ožujka usvojila Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara. Riječ je o glavnom dokumentu prema kojem se koordiniraju sve godišnje aktivnosti državnih tijela, javnih ustanova, jedinica lokalne samouprave i drugih organizacija koje sudjeluju u mjerama zaštite od požara.

Za provedbu zadaća iz najnovijeg programa u državnom je proračunu osigurano čak 23 milijuna kuna, što je gotovo četiri puta više nego lani.

Novost je i da će prvi put biti formirana sezonska vatrogasna postrojba koja će biti zadužena za čuvanje šumskog područja uz tromeđu Crne Gore, BiH i Hrvatske, a baza će joj biti na poluotoku Prevlaci.

Samo prošle godine požari su u Hrvatskoj poharali 8311 hektara. Pritom je u manje od mjesec dana u dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno čak deset požara, pa se s pravom očekuje da bi nova vatrogasna postrojba trebala spriječiti dodatne štete.

Vatrogascima će iduće sezone biti od koristi i namijenski organizirane postrojbe Hrvatske vojske, ali i nove letjelice.

MORH je za protupožarnu zaštitu osigurao 300 milijuna kuna, a očekuje se i najam dva kanadera. Predviđa se da će nova vatrogasna zračna flota imati četiri kanadera, četiri transportna helikoptera, jedan helikopter za izviđanje te jedan zrakoplov za izviđanje i nadzor požarišta.

U tijeku je i školovanje novih profesionalnih vatrogasaca. Potvrđeno je i da će ove školske godine u Vatrogasnom učilištu u Zagrebu zanimanje profesionalni vatrogasac steći oko 400 dosadašnjih članova dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Vezane vijesti

Spasioci pronašli dvoje putnika na nasukanom brodu

Spasioci pronašli dvoje putnika na nasukanom brodu

Vatrogasci su na nasukanom talijanskom brodu Costa Concordia uspjeli doći do dvoje putnika s kojima su nešto prije toga stupili u kontakt,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika