28.04.2008. / 11:22

Autor: Marko Biočina

SLOVENIJA

Joško Joras živi u šatoru i najavljuje štrajk glađu

Joras je objavio kako više neće davati izjave za medije, rekavši kako za svoju situaciju ipak ne krivi novinare već predstavnike slovenske države koji mu nisu pomogli da provede odluku suda u Piranu

Nakon neuspješnog prosvjeda u subotu, Joško Joras ne odustaje. S obzirom da nije uspio ukloniti žardinjere s cvijećem koje blokiraju njegov nelegalno izgrađeni put do kuće, Joras je odlučio spavati u šatoru kojeg je razvio na obali Dragonje. Joras je također najavio kako će započeti štrajk glađu ako mu hrvatska policija do utorka ne omogući slobodan pristup kući tim putem.

Sporni put Joras je izgradio 2004. godine kako bi mogao automobilom iz Slovenije doći u svoju kuću bez da prolazi kroz hrvatsku kontrolnu točku na granici. Dvije godine kasnije hrvatske su vlasti put zatvorile tako da u postavile nekoliko betonskih žardinjera s cvijećem, tako da su sporni put mogli koristiti jedino pješaci.

Joras je zbog toga podnio tužbu slovenskom općinskom sudu u Piranu, za kojeg smatra da ima nadležnost nad tim teritorijem. Kada je sud odlučio da žardinjere moraju biti uklonjene, Joras je to pokušao učiniti uz pomoć dvjestotinjak prosvjednika, među kojima su bili i političari Marjan Podobnik i Zmago Jelinčič.

Prosvjednike je spriječila intervencija hrvatske policije, a cijeli incident je u slovenskim medijima ocijenjen kao "jadan i neukusan" pokušaj skupljanja političkih bodova u svijetlu nadolazeće preizborne kampanje u Sloveniji.

Joras je objavio kako više neće davati izjave za medije, rekavši kako za svoju situaciju ipak ne krivi novinare već predstavnike slovenske države koji mu nisu pomogli da provede odluku suda u Piranu.

Vezane vijesti

Zbog 'redikula u funkciji drugih' 2000 eura kazne

Zbog 'redikula u funkciji drugih' 2000 eura kazne

Bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića slovenski sud u Kopru pravnomoćnom je presudom osudio na plaćanje odštete od 2000 eura Jošku Jorasu,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika