Objavljeno u Nacionalu br. 650, 2008-04-29

Autor: Dean Sinovčić

Pozadina Modrićeva transfera

Ponoćna drama u hotelu Westin

Predsjednik Tottenhama Daniel Levy u petak 25. travnja nenajavljen je doletio u Zagreb privatnim avionom i Zdravku Mamiću u hotelu Westin dao zadnju ponudu za Luku Modrića

Luka Modrić i Zoran Mamić poziraju za Nacional na Tottanhamovustadionu White Heart Lane u ponedjeljak, 28. travnjaLuka Modrić i Zoran Mamić poziraju za Nacional na Tottanhamovustadionu White Heart Lane u ponedjeljak, 28. travnjaU noći s petka na subotu, pola sata iza ponoći, Zdravko Mamić je iz zagrebačkog hotela Westin nazvao Luku Modrića i postavio mu samo jedno pitanje: “Želiš li još uvijek postati igrač Tottenhama?” Na to pitanje dobio je od Modrića kratak, potvrdan odgovor. “Onda se od ovog trenutka smatraj igračem Tottenhama”, rekao mu je Mamić, poklopio slušalicu i okrenuo se prema Danielu Levyju, 46-godišnjem predsjedniku Tottenhama, koji je te večeri iznenada i u potpunoj tajnosti doletio sa Cessnom Citation u Zagreb: “Možemo potpisati ugovor.” Potpisivanjem ugovora prema kojem će Dinamo od Tottenhama dobiti 23 milijuna eura odštete, a Modrić će imati 2 milijuna eura godišnje plaće, okončan je desetomjesečni lov najvećih europskih klubova na Luku Modrića, jednog od najboljih i najtraženijih europskih nogometaša. Tottenham nikad nije platio toliku odštetu za jednog igrača, Dinamo nikad tako dobro nije trgovao, ali sve što se u proteklih deset mjeseci zbivalo oko Modrića doista izgleda kao napeti triler.

Iako se već barem dvije godine zna koliko je Modrić kvalitetan nogometaš, prvu konkretnu ponudu za njega Mamić je dobio lani, početkom srpnja, nakon što je za Arsenal potpisao Eduardo da Silva. Istog trenutka Arsèn Wenger, trener Arsenala, rekao je Mamiću da je vrlo zainteresiran i za Modrića. Potkraj srpnja 2007. Zoran i Zdravko Mamić u Londonu su se našli među gostima tradicionalnog turnira Emirates Cup na kojem su sudjelovali Arsenal, Inter, Paris Saint Germain i Valencia. Wenger im je tada još jednom rekao kako bi, zbog europskih ambicija, odmah želio Modrića u Arsenalu, ali Mamići su to odbili toliko rezolutno da Wenger nije stigao izreći ni koliko novca nudi za Modrića.

U studenome su se ponovno aktualizirali pregovori o prodaji Modrića jer se za njega zainteresirao Chelsea. Sredinom studenoga britanski Daily Mail objavio je da Chelsea nudi 15 milijuna funti, iako je, kako doznajemo, procedura ponude bila ponešto drukčija. Zdravko Mamić u to je vrijeme privatnim avionom odletio u London i bio gost Romana Abramoviča, vlasnika Chelseaja, u njegovoj vili. Abramovič je ponudio Mamiću 5 milijuna eura samo kako bi Chelsea imao pravo prvokupa, a o konačnoj cijeni dogovorili bi se naknadno. Mamić je to odbio, a kad je Abramovič shvatio da je izvršni dopredsjednik Dinama nepopustljiv, ponudio mu je 15 milijuna funti, o kojima je pisao Daily Mail, što je sredinom studenoga iznosilo 21 milijun eura. I to je odbijeno jer se kao ozbiljan kupac prvi put pojavio Tottenham, odnosno njegov sportski direktor Damien Comolli. U prosincu Mamiću su se javili i predstavnici Manchester Cityja, vlasnik kluba Tajlanđanin Thaksin Shinawatra i trener Šveđanin Sven-Göran Eriksson, te predstavnik Newcastlea, potpredsjednik Tony Jiménez zadužen za kupnju igrača. Umjesto da popuste pred ponudama, braća Mamić su na konferenciji za novinare nekoliko dana prije Nove godine senzacionalno objavili da Modrić ostaje u Dinamu još godinu dana i da će ga prodati tek nakon 1. siječnja 2009.

Kako smo doznali, Mamići su tjedan dana prije objavljivanja te informacije na tri dana odletjeli u Englesku i razgovarali s predstavnicima Tottenhama, Manchester Cityja i Newcastlea. Na kraju su svima rekli da Modrić još nije na prodaju. Dapače, dan prije spomenute konferencije za novinare javili su im se i predstavnici španjolske Valencije, najavili ponudu od 23 milijuna eura i hitni dolazak u Zagreb, ali ih je Zdravko Mamić obavijestio da ne ulaze u avion jer Modrić još uvijek nije na prodaju. Iznenađenje tom odlukom bilo je toliko da je, prvi put, Mamića nazvao Daniel Levy, predsjednik Tottenhama, jedini engleski klupski predsjednik koji je diplomirao na Cambridgeu, ekonomiju: “Ako treba, osobno ću s vama razgovarati o kupnji Modrića.” Ali ni to mu nije pomoglo.

S najkonkretnijim ponudama Dinamu su se zbog Modrića tada javljali i Ajax, Hamburger i Werder, a gledali su ga Barcelona i Real. U medijima se pisalo da Modrić želi u Barcelonu, ali Barcelona nije nudila novac koji bi impresionirao Mamića. Prema onome što smo doznali, Barcelona je nudila 15 milijuna eura, nadajući se kako će ime kluba za Mamića i Modrića biti dovoljno impresivno da potpišu. Sve je to Mamić odbio, djelomice i zato što u prosincu nije bio siguran da će Dinamo postati ovogodišnji prvak Hrvatske bez Modrića.


U Hrvatskoj je većina novinara i navijača napala Mamića zbog odluke da ne proda Modrića. Njemu nije bilo jasno što seDaniel Levy  rekao je Mamiću: 'Došao sam po Luku Modrića. Ako to ne učinim sada, više se nikada nećemo vidjeti.'Daniel Levy rekao je Mamiću: 'Došao sam po Luku Modrića. Ako to ne učinim sada, više se nikada nećemo vidjeti.' zbiva, kad je prodao Da Silvu i Ćorluku, napadali su ga zbog rasprodaje igrača, sad su ga napadali jer ne prodaje igrača. Pisalo se i kako je Modrić bio tužan što ne odlazi, što je bilo točno, ali je točno i to da njegovi roditelji ni u jednom trenutku nisu Mamića gnjavili pitanjima zašto nije prodao njihova sina.

U siječnju je sve zamrlo, a u veljači su se najjači europski klubovi ponovno počeli zanimati za Luku Modrića. Isprva kontakti nisu išli preko najviših klupskih predstavnika nego bi se nižerangirani predstavnici obraćali Dinamu, kao i poneki licencirani menadžer. Nekoliko puta neki od njih zvali su osobno Modrića, ali on im je svaki put govorio jedno te isto - nazovite Zdravka Mamića. Krajem veljače pokazalo se da su Newcastle i Tottenham najzainteresiraniji za Modrića, a početkom ovog mjeseca Daniel Levy, predsjednik Tottenhama, telefonski je razgovarao s Mamićem o uvjeta i rekao mu da je najbolje pregovore nastaviti u Londonu. Braća Mamić otišla su u Newcastle i objavila konačni iznos koji traže za Modrića - 30 milijuna eura odštete i 2,5 milijuna eura godišnje plaće za Modrića. Naravno, Mamići su bili spremni na ustupke, od plaćanja u ratama pa do opcije da će odšteta biti tolika ako Modrić u jednoj sezone odigra određeni broj utakmica. Newcastle je tražio 48 sati za odgovor, a kad je rok istekao, ponudio je 22 milijuna eura. Tottenham je ponudio otprilike isti iznos. Bilo je vrijeme da se Mamići odluče, jer je Dinamo postao prvak Hrvatske, a Europsko prvenstvo se približava i za Modrića bi bilo dobro da ptopiše ugovor prije EP-a.

Jedino što je još Mamiće mučilo u tom trenutku jest odnos britanske funte spram eura, jer je funta u prosincu bila mnogo jača nego sad. Naime, 18,16 milijuna funti proteklog je vikenda vrijedilo 23 milijuna eura, a u prosincu čak 25,25 milijuna eura, 2,25 milijuna više. Budući da su pregovori podrazumijevali plaćanje u funtama, Mamić je shvatio da gubi na tečajnim razlikama. On gubi i na Eduarda da Silvi, dok Arsenal u funtama isplaćuje rate za njega, ali ne gubi na transferu Ćorluke koji je dogovoren u eurima.

Arsene Wenger prvi je, lanjskog srpnja, želio Modrića, odmah nakon što je kupio Eduarda da Silvu. Zdravko Mamić znao je da Arsenal nije klub koji može ponuditi više od 15 milijuna eura, što je bilo daleko od Mamićevih traženih 30 milijuna.Arsene Wenger prvi je, lanjskog srpnja, želio Modrića, odmah nakon što je kupio Eduarda da Silvu. Zdravko Mamić znao je da Arsenal nije klub koji može ponuditi više od 15 milijuna eura, što je bilo daleko od Mamićevih traženih 30 milijuna.Prošlog tjedna bilo je jasno da će Modrić biti prodan, ali se nije znalo komu. Zdravko i Zoran Mamić otputovali su u Newcastle i susreli se s Tonyjem Jimenezom i Dennisom Wiseom, bivšim nogometašem i sadašnjim izvršnim direktorom Newcastlea. Prvi su se put susreli s britanskim milijarderom Mikeom Ashleyjem, vlasnikom Newcastlea, i Kevinom Keeganom, bivšim čuvenim nogometašem, koji radi kao menadžer Newcastlea. Upravo je Keegan bio oduševljen Modrićem, a da šarmira Mamiće, podsjetio se na prvu polovicu 80-ih kad je igrao za Hamburger SV. Tada je trener HSV-a bio Branko Zebec, suigrač mu je bio Ivan Buljan, a da dočara kako je naučio nešto hrvatskog, rekao je Mamićima: “Dobro, u pičku materinu.” Ni šale ni psovke nisu promijenile stav ni Newcastlea ni Mamića. Newcastle je i dalje nudio 22 milijuna eura, Mamići su tražili više i odbili Newcastle.

U tom trenutku Zdravko Mamić mislio je da će imati miran vikend i da će u ponedjeljak dobiti novu ponudu. U petak navečer, oko 22.30, nakon što je džogirao Tuškancem, došao je kući i istuširao se. Odjednom, nazvao ga je brat Zoran: “Daniel Levy je u Westinu, hitno dođi, želi završiti pregovore o Modriću.” Bio je to vrhunac igre živaca jer je Levy bio poprilično nervozan, znajući da je Zdravko Mamić već nekoliko puta odbio ne samo njegovu nego i ponude drugih klubova. Zato mu je, čim je došao, rekao: “Došao sam u Zagreb odvesti Luku Modrića u Tottenham. Ako to ne učinim sada, više se nikad nećemo vidjeti.”

Bio je to Levyjev blitzkrieg, koji je u potpunoj tajnosti, da ostali klubovi ne doznaju, došao u Zagreb. Mamić je sjeo preko puta i, u svom stilu, počeo pričati i pričati, da bi odjednom zašutio. Shvatio je da previše priča, da je dekoncentriran i da bi u toj igri živaca Levy mogao pobijediti. Zato je Levyju rekao: “Previše pričam, dajte sad vi pričajte.” Levy je ponudio 23 milijuna eura odštete i 2 milijuna eura godišnje plaće za Modrića. Mamić je to prihvatio, i sam se Modrić s time složio, iako i sada zna da bi Newcastle ovog tjedna vjerojatno povisio ponudu. Mamić je imao informaciju da se i Liverpool želi uključiti u igru, jer je prije prve utakmice Lige prvaka između Arsenala i Liverpoola Rafael Benitez, trener Liverpoola, rekao da želi Modrića. Međutim, Mamići više nisu htjeli čekati i ne žele sada raspravljati o tome “što bi bilo kad bi bilo”.

Ugovor s Tottenhamom ima i bonuse pa će do kraja godine Dinamo u Londonu igrati prijateljsku utakmicu s Tottenhamom, a do kraja 2009. Tottenham će gostovati u Zagrebu, pa će Dinamo još zaraditi za televizijska prava. A ModrićThakashin Shinawatra ponudio je u prosincu 21 milijun eura kako bi Modrić potpisao za Manchester City, što je također odbijenoThakashin Shinawatra ponudio je u prosincu 21 milijun eura kako bi Modrić potpisao za Manchester City, što je također odbijeno je igrač za kojeg je Tottenham platio najviše. Za 71-godišnjeg Josepha Lewisa, čija je kompanija ENIC vlasnik Tottenhama, to nije previše. Na Forbesovoj listi najbogatijih 2007. na 369. je mjestu na svijetu, a prema istraživanju Sunday Timesa 16. je najbogatiji Britanac. Obogatio se 80-ih trgujući devizama i smatraju ga, uz Georgea Sorosa, najvećim svjetskim špekulantom devizama. Bogatstvo je povećavao i lancem restorana, ulažući u nekretnine, kupujući nogometne klubove i dionice banaka. Prije desetak dana propala je banka Bear Stearns u kojoj je držao 9,4 posto dionica te se smatra da je izgubio 1,15 milijardi dolara, gotovo pola imutka, koji je Forbes procijenio na 2,5 milijardi dolara. Sunday Times pak piše da mu imovina vrijedi 2,8 milijardi funti. Nije loše za čovjeka koji je s 15 godina napustio školu i zaposlio se u očevu restoranu.

Mali noćni let Zagreb - LondonPredsjednik Tottenhama Daniel Levy odlučio je prošlog tjedna osobno okončati desetomjesečnu borbu za Luku Modrića, koja se vodila između vodećih europskih klubova. Sjeo je u zrakoplov Cessna Citation, doletio u Zagreb i nakon teških pregovora s Mamićem potpisao ugovor.

Vezane vijesti

Real spreman platiti 30 milijuna funti za Modrića

Real spreman platiti 30 milijuna funti za Modrića

Španjolski prvak Real Madrid spreman je platiti Tottenhamu 30 milijuna funti za hrvatskog veznog nogometaša Luku Modrića, navodi u petak Daily… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika