02.05.2008. / 14:21

Autor: Katarina Zorić

BOROVO

Odana počast dvanaestorici ubijenih redarstvenika

"Branili su demokraciju i pravo na samoopredjeljenje građana Hrvatske, hrabro se suprostavivši neprijatelju koji nije poštivao ratno pravo, već ih bez milosti ubio i masakrirao", rekao je tijekom komemorativnog skupa, održanog kod spomen-obilježja poginulim redarstvenicima, nakon polaganja vijenaca izaslanik Predsjednika Republike general pukovnik Mladen Kruljac

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća državnih i drugih izaslanstva podno spomen-obilježja u središtu Borova obilježena je 17. godišnjica ubojstva dvanaestorice pripadnika vinkovačke specijalne policije, koje su srpske paravojne postrojbe ubile i masakrirale 2. svibnja 1991. u Borovu Selu, današnjem Borovu.

"Branili su demokraciju i pravo na samoopredjeljenje građana Hrvatske, hrabro se suprostavivši neprijatelju koji nije poštivao ratno pravo, već ih bez milosti ubio i masakrirao", rekao je tijekom komemorativnog skupa, održanog kod spomen-obilježja poginulim redarstvenicima, nakon polaganja vijenaca izaslanik Predsjednika Republike general pukovnik Mladen Kruljac. Također je poručio kako je humanistički i kršćanski oprostiti, ali i opravdano tražiti da počinitelje ubojstva redarstvenika stigne pravda.

Obraćajući se sudionicima komemorativnog skupa, među kojima su bili članovi obitelji, rodbine te suborci ubijenih redarstvenika, ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević, koji je predvodio izaslanstvo Vlade, podsjetio je kako su dvanaestorica redarstvenika ubijena iz zasjede nakon što su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. dvojicu njihovih kolega, tijekom redovite ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojba.

Nakon neuspjelih pregovora oko njihova oslobađanja, u Borovo su 2. svibnja poslani pripadnici vinkovačke specijalne policije. U sukobu s pripadnicima srpskih paravojnih postrojba, ubijena su dvanaestorica, a ranjena su još dvadeset i dva policajca, naveo je Rončević poručivši kako zbog njihove žrtve hrvatski policajci danas mogu svoju službu obavljati časno i dostojanstveno na dobrobit građana.

Govoreći u ime predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Petar Mlinarić ustvrdio je kako za ubojstvo dvanaestorice redarstvenika još uvijek nitko nije odgovarao iako se, kako je rekao, "egzekutori znaju i slobodno šeću".

Glavni ravnatelj policije Marijan Benko poručio je kako se, upravo zbog žrtve dvanestorice redarstvenika, djelatnici policije nikada ne smiju umoriti od borbe s kriminalom dodajući kako se žrtve ubijenih policajaca kao i ostalih stradalih branitelja, nikada ne smiju zaboraviti.

Uoči komemorativne svečanosti, glavnom borovskom ulicom, od ulaza u Borovo do spomen-obilježja, u mimohodu su prošli pripadnici udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata.

Predsjednik te udruge Željko Sačić u govoru je rekao kako branitelji od državnih i lokalnih vlasti očekuju da zaštite dostojanstvo sudionika Domovinskog rata izrazivši uvjerenost da će jednoga dana ipak doći kraj teškoj kalvariji koju, kako je kazao, još uvijek prolaze branitelji i njihovi ratni zapovjednici.

Molitvu za branitelje poginule u Domovinskom ratu molio je vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac koji će u župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima služiti i misu zadušnicu.

Vezane vijesti

Slavni Golden Gate Bridge obilježava 75. obljetnicu

Slavni Golden Gate Bridge obilježava 75. obljetnicu

Jedna od najpoznatijih građevina na svijetu Golden Gate Bridge ovoga vikenda slavi 75. rođendan, a vrhunac proslave bit će sutra kad će spektakularni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika