Objavljeno u Nacionalu br. 652, 2008-05-12

Autor: Robert Bajruši

Epilog SDP-ove konvencije

Pakt Bandića i Milanovića

Milan Bandić i Zoran Milanović nakon subotnjih rezultata bit će prisiljeni na suradnjuMilan Bandić i Zoran Milanović nakon subotnjih rezultata bit će prisiljeni na suradnju“Mnogo naših delegata ima psihologiju djeteta čiji se roditelji svađaju. Jedan od roditelja im je draži, ali ne žele se odreći niti drugog, i pokušavaju ostati u dobrim odnosima s oboje. Tako izgleda i rezultat glasovanja naše konvencije: osigurali su uvjerljivu pobjedu Zorana Milanovića, ali nisu željeli potpuno odbaciti njegove protivnike, i u Predsjedništvo su uveli Željku Antunović, Zlatka Komadinu i Milana Bandića”, prokomentirao je bliski Milanovićev suradnik u nedjelju za Nacional rezultate 11. konvencije SDP-a.

Ulaskom u Predsjedništvo, Milan Bandić osigurao je vlastitu političku budućnost. Čak i kada bi se pojavila inicijativa za njegovu smjenu, njezin uspjeh nije vjerojatan. Štoviše u predstojećim mjesecima može se očekivati stvaranje pakta Milanović-Bandić, sličnog onom kakav je postojao između Ivice Račana i zagrebačkoga gradonačelnika. Naravno da razlike nije moguće prevladati - Milanović nema dobro mišljenje o Bandićevu upravljanju gradom, a ovaj nikada nije podržao njegov izbor za predsjednika SDP-a. Osim toga, Milanović je na parlamentarnim izborima degradirao Bandića tako što na liste nije stavio gotovo nikoga od njegovih kadrova.

Sada će biti prisiljeni na suradnju, i obojica već traže načine kako objasniti promjenu kursa. Tako iz Milanovićeva kruga dolazi teza prema kojoj će “šef sada barem nekoliko puta mjesečno na Predsjedništvu imati mogućnost pričati s Bandićem o situaciji u Zagrebačkom holdingu i Poglavarstvu”. Drugim riječima, Zoran Milanović prisiljen je mijenjati strategiju i u savezu s Milanom Bandićem pokušati zadržati SDP-ovu vlast u glavnom gradu. Istovjetan interes ima i Bandić koji je svjestan da je bez stranačke potpore osuđen na politički poraz. Zato se u nedavnoj kampanji nimalo nije miješao, iako su ga povezivali s Draganom Kovačevićem, a na konvenciji je održao ne pomirljiv, nego patetičan govor.

Istina, protivnici Zorana Milanovića vjeruju kako bi Bandićeva pobjeda na idućim lokalnim izborima otvorila mogućnst njegove predsjedničke kandidature 2010., i tako reaktualizirala sukob s Milanovićem. Problem te futurističke teorije jest to da se temelji na nizu pretpostavki od kojih je jedino neupitna ona da SDP ne bi podržao Milana Bandića kao nasljednika Stipe Mesića.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika