16.05.2008. / 19:07

Autor: Tanja Molvarec

Bivši pripadnik HV-a Vladimir Gojanović svjedoči:

Gojanović: Ne znam tko je ubio pripadnika vojske pobunjenih Srba

Osim imena zapovjednika 113. brigade Damira Kotlara, Gojanović nije znao i nije više bio siguran ni je li bio pripadnik 2. bojne, kako stoji u njegovoj izjavi, ili 3. bojne koja je zapravo djelovala po pravcu koji je opisao

Na suđenju generalima Gotovini, Čermaku i Markaču, svjedok Vladimir Gojanović, bivši pripadnik 4. splitske gardijske i 113. šibenske brigade te predsjednik Hrvatske udruge razvojačenih branitelja Domovinskog rata (HURBDR) nije znao reći tko je zapovijedio njegovom satnijom i vodom.

Osim imena zapovjednika 113. brigade Damira Kotlara, Gojanović nije znao i nije više bio siguran ni je li bio pripadnik 2. bojne, kako stoji u njegovoj izjavi, ili 3. bojne koja je zapravo djelovala po pravcu koji je opisao. Gojanović nije mogao reći odvjetniku generala Gotovine Luki Mišetiću tko je ubio pripadnika vojske pobunjenih Srba, tko su vojnici koji su skoro zapalili živu staricu niti tko su "zapovjednici koji se nisu ni uznemirili" zbog najave svojih vojnika da idu silovati.

"Ne znam o kome se radi" i "ne znam njihov identitet", odgovarao je Gojanović na pitanja Mišetića o sudionicima događaja o kojima je svjedočio. Svjedok je također bio u nemogućnosti "imenovati pripadnike svog tima" s kojima je sa sedam dobrovoljaca otišao u Kistanje, kao ni "pripadnike svog tima" s kojima je "zarobio mirovnjake UNPROFOR-a".

Gojanović nije identificirao niti jednu osobu koja je sudjelovala u pljački i paležu na osvojenom području iako je u izjavi tužiteljstvu kazao da su se "zločine spremali počiniti ljudi s kojima sam živio i odrastao".

Mišetić je utvrdio da Gojanovića nema na popisu vojnika 113. brigade koji su sudjelovali u Oluji na što je Gojanović odgovorio da "nije moja greška ako me nema u evidenciji".

Mišetić je u sudnici predočio dokumente iz kojih je vidljivo da je protiv Gojanovića četiri puta vođen stegovni postupak, potpisan od strane Damira Krstičevića. Odvjetnik Mišetić je u sudnici predočio napadni plan generala Gotovine od 2. kolovoza 1995. s naredbom Odjelu za političku djelatnost u kojoj stoji da se "naređuje upoznavanje postrojbi za postupanje prema civilima, imovini i ratnim zarobljenicima sukladno Ženevskoj konvenciji".

Na pitanje da li je ta zapovijed stigla do njega, Gojanović je kazao da "nikada nije dobio knjižicu o Ženevskoj konvenciji", ali je potvrdio riječi od dana ranije da su tijekom akcije vojnici dobili naputke da "treba sačuvati sigurnost civila".

Obrana generala Gotovine nastavit će s protuispitivanjem svjedoka Gojanovića u ponedjeljak.


Vezane vijesti

Nekoliko stotina prosvjednika Haaškom sudu pokazalo crveni karton

Nekoliko stotina prosvjednika Haaškom sudu pokazalo crveni karton

Prosvjedni skup pod nazivom "Pravda je izgubila ravnotežu" završio je u subotu u Den Haagu simboličnim podizanjem crvenih kartona Haškom sudu, od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika