24.09.2011. / 19:44

Autor: Hina

Nekoliko stotina prosvjednika Haaškom sudu pokazalo crveni karton

Prosvjedni skup pod nazivom "Pravda je izgubila ravnotežu" završio je u subotu u Den Haagu simboličnim podizanjem crvenih kartona Haškom sudu, od kojeg je zatraženo da preispita presude hrvatskim generalima.

Foto: ArhivaFoto: ArhivaProsvjedni skup pod nazivom "Pravda je izgubila ravnotežu" završio je u subotu u Den Haagu simboličnim podizanjem crvenih kartona Haškom sudu, od kojeg je zatraženo da preispita presude hrvatskim generalima.

Na kraju mirnog prosvjeda nekoliko stotina Hrvata iz zemlje i svijeta, pozvano je da uz pjesmu Miroslava Škore "Sude mi" simbolično "pokažu crvene kartone Haškom sudu, koji je nepravedno osudio naše heroje".

Na središnjem gradskom trgu Pleinu okupilo se nekoliko stotina Hrvata, koji su doputovali iz Hrvatske, Nizozemske, Njemačke, Belgije, Austrije i Švicarske, kako bi izrazili nezadovoljstvo prvostupanjskim presudama hrvatskim generalima i ocjenom Oluje kao "udruženog zločinačkog pothvata".

Skup je otvoren pjevanjem hrvatske himne, a na pozornicu je postavljeno osam praznih stolica na kojima su ispisana imena generala Ante Gotovine i Mladene Markača te šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata kojima se sudi na Haaškom sudu. Iz Hrvatske su u nekoliko autobusa stigli branitelji iz Zadra, Splita i Zagreba, a na motociklima je stiglo i osam motorista iz braniteljskog kluba "Veterani".

U Den Haag je doputovao i gospićko-senjski biskup Mile Bogović koji je predvodio molitvu i podravio okupljeno mnoštvo. Biskup Bogović se nazočnima obratio i pri kraju skupa, kazavši da mu "prema biskupskoj službi" možda i nije mjesto ovdje, ali da "ljudski osjeća potrebu da bude s okupljenima".

Želimo upozoriti svjetsku javnost da se sudište u ovom gradu krivo postavilo prema Hrvatima i Hrvatskoj kao državi. To je vidljivo posebno po tome što su glavni protagonisti stvaranja i obrane Hrvatske države svrstani u 'udruženi zločinački pothvat'', rekao je gospićko-senjski biskup.

"Ta je konstrukcija neispravna, nepravedna, kriva i zloćudna. Jasno je da po takvom gledanju mi nismo ni smjeli braniti svoju domovinu, kao ni Vukovar, ni Osijek, ni Gospić. Svi branitelju su vam sumnjivi, a neki su već u zatvoru. Upozoravamo također da je Hrvatska država utemeljena na povijesnom pravu i volji goleme većine njezinih građana. Ona je bila napadnuta i ona se obranila. Nije nikada bilo isto napadati i braniti se, pa ni čini ne mogu imati istu kvalifikaciju", rekao je biskup Bogović.

On je uputio poruku i hrvatskoj javnosti i vlastima da se država "ne može graditi" na temeljima događaja iz Srba i Brezovice, nego na vrijednostima njezinih branitelja koji su je obranili. Također je pozvao hrvatsku vlast i javnost da se "drukčije postave prema onima koji su državu stvarali i obranili. Trebalo je organizirati međunarodni simpozij pravnika o utemeljenosti odluka i prakse Haškog sudišta. Naša veleposlanstva i konzulate treba opremiti literaturom o našoj povijesti i o domovinskom ratu jer će inače u svijetu i dalje živjeti ona starojugoslavenska i komunistička", rekao je biskup Bogović.

Uz biskupa Bogovića na skupu su govorili i Marko Lukić, dopredsjednik braniteljske udruge ZAVJET i prvi zapovjednik ATJ Lučko, Snježana Maljak iz Hrvatskog društva logorašica, Petar Malbaša, redatelj i ratni snimatelj i Mijo Marić, dopredsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa za Europu i predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke.

Okupljeni prosvjednici došli su s mnoštvom hrvatskih zastava i transparenata, kojima su izrazili potporu osuđenim generalima te su pjevali pjesme poput "Zovi, samo zovi" ili Thompsonove pjesme "Lijepa li si". "General Gotovina je spasio 50 tisuća ljudi u Bihaću, a u Haagu je zbog jedne osobe osuđen na 24 godine zatvora", "Gotovina je spriječio drugu Srebrenicu u BiH (Bihać)", piše na dva transparenta na engleskom jeziku.

Skup je protekao mirno uz diskretno osiguranje nizozemske policije.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

registracija
20/5/09

BXLCRO, 24.09.11. 21:37

I kaj sad??????


registracija
21/4/11

spBN, 24.09.11. 22:09

Taj prosvijed u Hagu i haske gradjane nis ne zanima.Svakog dana se u Hagu dogadja na desetine slicnih skupova.Gradjanima je to dosadno i ni malo ih ne zanima.Tko ne vjeruje nek se propita.


registracija
30/9/09

davor12345, 24.09.11. 23:52

Jeba te, šta sve neće napravit državotvorni Hrvati da bi ispali budale? Šta će sad Haški sud, usrat se od straha pred njima( tj. nama) i pustit naše jadnike koji ćame u zatvoru zbog opet nekih drugih državotvornih Hrvata! Jeba te, zanima me samo tko je platija put do Haaga, spizu tijekom puta i pivo??? HAjde, neka netko nešto napiše o tome, to me više zanima! HDZ će pobiditi i tako i tako, ne triba organizirat bilosvitske mitinge! Jeba te, kako mene nitko ne pozove kad se badava putuje, ide i pije???


registracija
20/8/10

McCoy, 25.09.11. 08:04

Jbg, nemas crveni karton...


registracija
24/6/09

Schengen, 25.09.11. 08:15

Hrvatska si sa tom folklorom,sama sebi"zabija"crveni karton.


registracija
3/6/11

skaraica, 25.09.11. 09:02

Ovi su se jako zabrinuli.U šoku su.Ne mogu radit.


registracija
16/2/11

pro, 25.09.11. 11:56

Ono što je manje poznato javnosti, a što novinari javnih i komercijalnih medija ili iz neznanja ili namjerno prešućuju jest dokument koji je potpisan u Zagrebu 13. studenoga još 2006. godine između glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Mladena Bajića i tužitelja za ratne zločine Republike Srbije Vladimira Vukčevića. U tom sporazumu Hrvatska prepušta Republici Srbiji „progon kaznenih djela ratnih zločina, zličina protiv čovječnosti i genocida“ državljana Republike Hrvatske. Prema tome, za optužnice koje su stigle iz Beograda kriva je Vlada HDZ_a kojoj je na čelu tada bio Ivo Sanader, a jugonostalgičarska SDP-ovska oporba na čelu sa Zoranom Milanovićem nije ni zucnula o tako grubom kršenju hrvatskog državnog suvereniteta, kao što ni sad ne spominju. Zato je i Vladimir Šeks izjavio kako Hrvatska na to ne može utjecati, jer jednostavno to nije točno. Taj sramni sporazum se može otkazati, kako je uglavljeno u samom sporazumu. To je jedni način da se spriječe i zaustave apsurdne situacije u kojima agresorska država 15 godina nakon završetka rata, u kojemu je Srbija doživjela poraz, napada Hrvatsku, a sve to podržava glavom i bradom predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.


registracija
12/12/10

Klarens, 30.09.11. 07:26

Govna moja mirishljava
.............................................
Iza svega je
............................................
VLASNIK
.......................................
To jest
......................................
KPJ
................................................
I kaj vam sad tu ni jasno
..............................................
???????????????????????
???????????????????????
???????????????????????
.....................................................
Svi ovi ljigavi lakrdijashi
...........................................
Svi do jednog
.........................................
Chlanovi su istog zmijskog legla
.........................................
Kadar je u svim porama vlasti
............................................
A i "oporbe"
................................................
Sve su spiskali
................................................
NAMJERNO
...............................................
A svakog iole inteligentnijeg
................................................
Likvidirali , shto moralno , shto
...............................................
FIZICHKI
............................................
I eto , za koje ljeto
.............................................
Plesat che te stoko
.................................
opet Zhikino kolo !!!
............................................
Naravno , uz zvuke
............................................
INTERNACIONALE


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika