26.05.2008. / 17:16

Autor: Katarina Zorić

ADEMI I NORAC

Objava presude u petak

Tijekom postupka okrivljenici su međusobno prebacivali odgovornost jedan na drugoga

Obrane Rahima Ademija i Mirka Norca zatražile su danas u završnim riječima pred zagrebačkim Županijskim sudom oslobađajuće presude za svoje branjenike.

Predsjednik Sudskog vijeća Marin Mrčela najavio da će u petak u 12,30 sati biti objavljena presuda u predmetu koji je Haški sud u rujnu 2005. ustupio hrvatskom pravosuđu.

Obrana Rahima Ademija zatražila je oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza, tvrdeći da tijekom postupka nije dokazano da je počinio kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.

Jedan od njegovih branitelja, Čedo Prodanović utvrdio je da je optužba bila neosnovana i dok se nisu pojavili novi dokazi - ratni dnevnik i zapovjedi, te da na temelju tih dokaza apsolutno nije osnovana, kao i da Ademi nije zapovjedao akcijom u Medačkom džepu.

"Zapovjedi za napad i formiranje Sektora jedan pisao je Ademi po nalogu generala Janka Bobetka. Tim zapovijedima je formiran sektor jedan kojim je operativno zapovijedao drugooptuženi Mirko Norac", tvrdi Prodanović.

On također tvrdi da su na pripremi akcije radili Mladen Markač, Norac i Bobetko, što se, kaže, vidi iz knjige generala Bobetka "Sve moje bitke" u kojoj se ne spominje Ademija.

Obrana Mirka Norca predložila je također oslobađajuću presudu, tvrdeći kako nije dokazano da je i jedan vojnik pod Norčevom zapovjedi počinio zločin.

Jedan od Norčevih branitelja Željko Olujić ustvrdio je da kaznena odgovornost postoji samo ako je zapovjednik točno znao da su se zločini dogodili ili će se dogoditi.

Po hrvatskom kaznenom materijalnom pravu optuženik se ne može proglasiti krivim ako mu se ne dokaže ta svijest koja, tvrdi Olujić, nije dokazana. Dodao je da se okrivljenik ne može kazniti za ono što u zakonu nije navedeno kao kažnjivo djelo. Smatra da je na postupak utjecala politika pri prikupljanju materijala i podizanja optužnice pred Haaškim sudom.

Drugi Norčev branitelj Vlatko Nujić kazao je pak da njegov branjenik nije imao nikakve ovlasti u odnosu na specijalnu policiju te da nisu dokazani zločini za koje ga se tereti. Smatra apsurdnim da u 15 godina nitko nije okrivljen za konkretne zločine.

Odvjetništvo je odbacilo insinuacije branitelja optuženih o navodnom pritisku haškog tužiteljstva na hrvatsko Državno odvjetništvo.

Suđenje generalima Ademiju i Norcu počelo je u lipnju 2007., otkad je ispitano stotinjak svjedoka. Izmijenjenom optužnicom dvojica generala terete se po zapovjednoj odgovornosti za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u akciji "Džep '93.".

Ademija i Norca tereti se za kršenje međunarodnih konvencija o zaštiti civila, ali i ratnog i humanitarnog prava o postupanju sa zarobljenim neprijateljskim vojnicima, ranjenicima i bolesnicima, civilima, njihovom imovinom i ratnim plijenom.

Ademi je na suđenje dolazio sa slobode, a Norac iz kaznionice u Lipovici, gdje služi 12-godišnju kaznu na koju je u ožujku 2003. osuđen na Županijskom sudu u Rijeci zbog ratnog zločina počinjena nad civilima 1991. na gospićkom području.

Tijekom postupka okrivljenici su međusobno prebacivali odgovornost jedan na drugoga. Obrana Ademija tako je tvrdila da je Sektorom jedan u kojem su se dogodili zločini zapovijedao Mirko Norac, dok njegova obrana pak tvrdi da taj sektor nije ni postojao i da je Norac naređenja primao od Ademija.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika