27.05.2008. / 15:16

Autor: Katarina Zorić

SUKOB MINISTARA

Jandroković upozorio Jeremića da ne krivotvori povijest

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je danas u Zagrebu da bi Srbija i Hrvatska trebale zajedno predvoditi regiju prema članstvu u Europskoj uniji. Smatra i da bi dvije zemlje trebale ostaviti iza sebe tragedije poput razaranja Vukovara i, kako je rekao, etničkog čišćenja više od četvrt milijuna hrvatskih Srba

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković upozorio je srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića da ne iznosi pogrešne ocjene povijesti. Naime, Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je danas u Zagrebu da bi Srbija i Hrvatska trebale zajedno predvoditi regiju prema članstvu u Europskoj uniji. Smatra i da bi dvije zemlje trebale ostaviti iza sebe tragedije poput razaranja Vukovara i, kako je rekao, etničkog čišćenja više od četvrt milijuna hrvatskih Srba.

"Vjerujem da Srbija i Hrvatska imaju jasnu odgovornost da zajedno predvode regiju k njezinoj europskoj budućnosti", rekao je Jeremić na Ministarskoj konferenciji Jadransko-jonske inicijative, dodavši da "nije uvijek bilo tako".

Srbijanski šef diplomacije podsjetio je na "Vukovar i tragične događaje koji su se ondje dogodili", ali je također ocijenio kako se dogodilo "etničko čišćenje više od četvrt milijuna Srba tijekom operacije Oluja".

Jeremić se osvrnuo i na Kosovo i izrazio žaljenje što je Hrvatska odlučila priznati "jednostrano, nelegalno i nelegitimno proglašenje nezavisnosti Kosova". Prema njegovim riječima, tim je potezom "sigurnost regije dovedena u pitanje", ocijenivši da bi "bilateralne pukotine bile izbjegnute da je prevladala politička dalekovidnost".

Šef hrvatske diplomacije Gordan Jandroković Jeremićeve izjave ocijenio je neprihvatljivima. "Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić iznio je za nas neprihvatljive ocjene povijesnih događaja tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku" rekao je Jandroković.

Podsjetio je da ministarska konferencija nije mjesto za takva i slična pitanja. Također je izrazio nadu da ovakvi potezi predstavnika Srbije neće narušiti postignutu visoku razinu suradnje među zemljama članicama JJI.

Vezane vijesti

Jeremić predsjednik Opće skupštine UN-a

Jeremić predsjednik Opće skupštine UN-a

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izabran je u petak za predsjednika Opće skupštine UN-a pobjedivši protukandidata litvanskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika