30.05.2008. / 09:09

Autor: Marko Biočina

NAFTA

Vlada mijenja dionice Ine s MOL-om

MOL se smatra najbolje vođenom naftnom kompanijom u regiji, a s obzirom na nedavni dolazak Lukoila u Hrvatsku, mnogi smatraju kako bi vezivanje uz mađarsku tvrtku moglo bi pomoći Ini da i u konkurenciji Lukoila zadrži prevlast na hrvatskom tržištu naftnih derivata.

Hrvatska Vlada ozbiljno pregovara o zamjeni dionica s Ine s mađarskim MOL-om. Tako bi država navodno Mađarima prepustila daljnjih 14 posto hrvatske naftne kompanije i zauzvrat dobila određeni vlasnički udjel u MOL-u. Na taj način vlasnički udio države u INI bi pao na 30 posto, dok bi MOL pod kontrolom imao oko 40 posto dionica.

O toj se transakciji već dugo priča u poslovnim krugovima, a prvi su je predložili Mađari. MOL-u takva zamjena dionica dogovara jer s jedne strane povećavaju svoju udio u Ini, a s druge strane davanjem svojih dionica hrvatskoj vladi smanjuju manevarski prostor austrijskoj naftnoj kompaniji OMV koja je prije nešto više od godinu dana prvi put pokušala preuzeti MOL.

Mađari su odbili ponudu austrijske kompanije, ali mnogi analitičari vjeruju kako bi OMV uskoro ponovno mogao pokušati preuzimanje. Kada bi dio dionica bio u vlasništvu Hrvatske i uz to povezan uz vlasništvo nad Inom, te dionice bi praktički postale nedostupne za OMV.

Jedino pitanje je što u takvom aranžmanu dobiva Hrvatska. Naime, vrijednost Inine dionice puno je manja od vrijednosti dionice MOL-a, pa zato mnogi smatraju kako će hrvatska kompanija u takvoj zamjeni dionica biti u podređenom položaju. Također, upitno je hoće li Mađari biti zainteresirani za ulaganje u modernizaciju Ininih rafinerija u Sisku i Rijeci, s obzirom da već posjeduju moderne rafinerije velikih kapaciteta.

S druge strane, čvršća suradnja s MOL-om i smanjenje državnog utjecaja na poslovanje INE, kompaniji bi moglo koristiti. Naime, MOL se smatra najbolje vođenom naftnom kompanijom u regiji, a s obzirom na nedavni dolazak Lukoila u Hrvatsku, vezivanje uz mađarsku tvrtku moglo bi pomoći Ini da i u konkurenciji Lukoila zadrži prevlast na hrvatskom tržištu naftnih derivata.

U Ini zasad nisu željeli komentirati ove informacije, dok su MOL-u potvrdili kako se pregovori oko zamjene dionica vode i demantirali kako bi se modernizacija rafinerija usporila, ako MOL postane najveći pojedinačni vlasnik Ine. Upravo suprotno, Mađari tvrde kako bi se modernizacija ubrzala.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika