03.06.2008. / 16:40

Autor: Tanja Molvarec

Predsjednik vlade Republike Srpske

Dodik: Stojim iza svake riječi izgovorene u Zagrebu

"Valjda nije zabranjeno osjećati, a ja RS osjećam kao svoju. Volim je i ne smeta mi nitko u okruženju i u RS-u, ali isto tako ne dozvoljavam da mi stalno neko drži prodiku kako moram voljeti Bosnu, a ja - ne volim Bosnu. I što sad da radimo", kazao je Dodik

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u Banjoj Luci da stoji iza svake izgovorene riječi tokom nedavna posjeta Zagrebu, te je dodao da ne vidi razloga da se ikome opravdava.
Dodik je danas rekao da želi pojasniti da je u Zagreb došao na poziv Srpskog nacionalnog vijeća, njima se i obraćao i u svom govoru iznio potrebu suradnje s Hrvatskom i SNV-om, normalizaciju odnosa, povratka, stabilnosti i drugog.

"Kada sam izašao bio sam suočen s tvrdnjama hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića koje ne stoje. A kada sam došao u Banju Luku mediji su već izvještavali o njegovim ljutnjama zašto sam ja dobio najveći aplauz u dvorani Lisinski, zašto predstavljam RS, a ne BiH, što Beograd treba raditi i da je RS nastala na etničkom čišćenju",rekao je Dodik.
Dodao je da ne tvrdi da u Republici Srpskoj nije bilo etničkog čišćenja, ali "smatra da Mesić nema pravo o tome pričati, jer ono što se danas pojavljuje kao činjenica jest da u RS-u ima više od 50.000 ljudi koji su protjerani iz Hrvatske ili su otišli dobrovoljno i ne žele se tamo vratiti".

On je, kada je u pitanju njegov politički stav, rekao da poštuje Daytonski sporazum i Ustav BiH, te zakone države.
"U okvirima svojih nadležnosti, ja sam predsjednik Vlade RS-a i sasvim je logično i normalno da zastupam i branim interese RS-a i da ne dam na RS svaki put gdje se pojavi napad. A napadi su stalni i ne želim svojom šutnjom dati za pravo tim napadima", zaključio je Dodik.
Ponovio je i da je za njega Republika Srpska svetinja i da nije problematična sa stajališta europskog puta, jer on ne znači ukidanje RS-a i centralizaciju BiH. "

"Valjda nije zabranjeno osjećati, a ja RS osjećam kao svoju. Volim je i ne smeta mi nitko u okruženju i u RS-u, ali isto tako ne dozvoljavam da mi stalno neko drži prodiku kako moram voljeti Bosnu, a ja - ne volim Bosnu. I što sad da radimo", kazao je Dodik.

"Mi smo spremni prihvatiti odgovornost i ona se prihvaća. Da je Mesić u pravu, a ja nisam što se tiče Hrvatske, onda kako objašnjavate činjenicu da je značajan broj hrvatskih generala završio u Haagu, a da se značajnom broju njih sudi u domaćem hrvatskom sudstvu za zločine koje su učinili prema srpskom stanovništvu ili pak tvrdnju da je Tuđmana samo smrt spriječila da ne bude haški zatočenik ili da mu se ne sudi u Haagu", ustvrdio je Dodik.

Naveo je i da sve vrijeme pokušava normalizirati odnose između RS-a i Hrvatske, te da je još prije dvije godine promovirao potrebu da RS i s Hrvatskom potpiše Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, u skladu s Daytonom, ali da na to nikada nije reagirala Hrvatska, dok on misli i danas da bi bilo dobro da se to napravi i da je očigledno da ima još neriješenih pitanja koje treba rješavati u budućnosti.

Vezane vijesti

Bankrotirani "Dewey&LeBoeuf" savjetovao i Dodika

Bankrotirani "Dewey&LeBoeuf" savjetovao i Dodika

Američka konzultantska kuća "Dewey & LeBoeuf", koja je u ponedjeljak objavila bankrot, poslovala je i s vlastima Republike Srpske od kojih je za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika