03.06.2008. / 21:57

Autor: Ivica Medo

Ekskluzivno iz Bad Tatzmannsdorfa

Izvještaj s prvog treninga hrvatske reprezentacije

Lokalni dječaci dobili su priliku da se dodaje s jednim od reprezentativaca, neki od njih su pokazali zavidnu tehniku. Jedan od dječaka zadivio je Niku Kovača pokazavši mu neke finte za koje nismo sigurni da mogu izvesti svi hrvatski reprezentativci

Hrvatska nogometna reprezentacija danas je u 13.30 stigla u Bad Tatzmannsdorf, svoju pripremnu bazu za vrijeme Europskog prvenstva 2008. u Austriji i Švicarskoj. Bilićeve izabranike dočekalo je stotinjak navijača, limena glazba i mažoretkinje. U 17.45 odrađen je prvi trening na obližnjem terenu. U trenutku kad su hrvatski reprezentativci trebali istrčati na travnjak počela je padati dosta jaka kiša, pa je na petnaestak minuta trening odgođen.

No ipak, Niko Kranjčar, Josip Šimunić, Anas Sharbini i Nikola Pokrivač izašli su na travnjak i nekoliko minuta tehnicirali pred okupljenim mnoštvom na tribinama malog stadiona u Bad Tatzmannsdorfu. Kompletna momčad od 24 igrača, nedostajao je samo Manuel Pamić koji se sutra vraća iz Salzburga, pojavila se točno u 18.00 sati. Zajedno s hrvatskim reprezentativcima na travnjak su izašli pioniri lokalnog kluba.

Izbornik se odlučio na simpatičnu gestu dopustivši dječacima da sudjeluju pola sata na treningu hrvatske reprezentacije. Svaki od dječaka dobio je priliku da se dodaje s jednim od reprezentativaca, neki od njih su pokazali zavidnu tehniku. Jedan od dječaka zadivio je Niku Kovača pokazavši mu neke finte za koje nismo sigurni da mogu izvesti svi hrvatski reprezentativci.

Nakon zagrijavanja uslijedile su klasične vježbe snage i igra na dva gola. Simptomatično je da je momčad koja je od prve minute nastupila protiv Mađarske u Budimpešti nosila plave markere, po čemu se može zaključiti kakao Bilić nije "pilio naopako" kada je na press-konferenciji poslije utakmice s Mađarima izjavio da će u prvoj utakmici Eura s Austrijom najvjerojatnije to biti udarna momčad. Nakon treninga novinari su dobili priliku za razgovor s nekim od igrača.

Darijo Srna je u razgovoru za poljsku tv postaju istakao da se Hrvatska ne treba bojati nastupa na Euru ako bude prikazala igru kao protiv Engleske na Wembleyju. "Budemo li protiv Austrijanaca igrali kao protiv Engleza u kvalifikacijama, siguran sam da ćemo pobijediti. Bit će teško, Austrija ima dobru momčad, a uz to 90 posto navijača na stadionu bit će protiv nas, ali ako budemo pravi, pobijedit ćemo Austrijance", istakao je Srna dodavši kako Hrvatska ima odličnu momčad u kojoj nekoliko igrača može biti jedna od potencijalnih zvijezda turnira te je je rekao kako očekuje da će iz slobodnih udaraca vratarima zadavati velike probleme: "To je jedan od mojih najvećih aduta. Iz slobodnjaka mogu zabiti iz svake pozicije. Mislim da ni jednom vrataru nije svejedno kad je izvodim slobodnjake."

Prvi vratar hrvatske reprezentacije Stipe Pletikosa demantirao je priče kako je u reprezentaciji loša atmosfera nakon blijedih igara protiv Moldavije i Mađarske: "Nema malodušja, svi jedva čekamo da krene prvenstvo. Spremni smo da damo maksimum od sebe. Mađarska nije ostavila nikakvog traga na nama“.

Na pitanje boji li se da će mladi igrači koji su kralježnica hrvatske reprezentacije podleći pod pritiskom, Pletikosa je odlučno odgovorio: "Fenomen ove momčadi je u tome što su njeni najmlađi članovi sve najvažnije utakmice u kvalifikacijama odigrali kao da u nogama imaju sto utakmica za reprezentaciju. A i navijači će nam biti velika podrška."

Na pitanja kako komentira izjave austrijskih nogometaša da očekuju pobjedu nad Hrvatskom, Pletikosa je odgovorio: "To je normalno i sportski. Svatko ima pravo da se nada, pa tako i Austrijanci. I mi očekujemo pobjedu. Bolji smo i to trebamo iskoristiti. Prva utakmica je najbitnija. O njoj će ovisiti kakva će atmosfera vladati među igračima u sljedećim utakmicama. Vjerujem u ovu momčad, vjerujem u izbornika", zaključio je Pletikosa.

Igrač od koje se očekuje da zamjeni Eduarda da Silvu, Mladen Petrić, istaknuo je kako je zadovoljan odličnim dočekom i savršenom organizacijom domaćina. "Austrija ima dobru momčad i zato moramo biti oprezni. Igrali su dobro protiv Njemačke i Nizozemske, posebice u prvom poluvremenu. To treba imati na pameti. Njemačka je glavni favorit skupine, ali i jedan od favorita turnira. Bolji su nego prije dvije godine na SP 2006. Sada su puno iskusniji. Poljaci su u kvalifikacijskoj skupini bili ispred Portugala. To dovoljno govori samo za sebe. Tko to uspije, mora imati dobru momčad", kazao je Petrić.

Ivica Olić je naglasio da nije mala stvar što je Hrvatsku izbacila Englesku s EP-a: "Englezi su godinama svrstavani u jedne od favorita najvećih turnira, a mi smo bili prvi u skupini i dva puta ih pobijedili. Ne treba to zaboraviti. Hrvatsku vidim kao favorita skupine zajedno s Njemačkom."

Olić je na upit ruskog kolege potvrdno odgovorio nada li se da će krenuti od prve minute u utakmici s Austrijom. "Vjerujem da ću biti u udarnoj momčadi. Sve ukazuje na to", kratko je ustvrdio nogometaš Hamburger dodavši kako nakon Hrvatske na Euru navija za Rusiju.

Ruski novinara zanimali su se hoće li Hrvoje Vejić zamijeniti nakon Eura Tomsk s FC Moskvom."Moskva me želi, ali pitanje je hoće li me predsjednik Tomska pustiti. Ja bih želio prijeći u Moskvu, a ako se transfer ostvari to će biti najvjerojatnije nakon Eura", izjavio je Vejić.

Nakon treninga hrvatska ekspedicija uputila se na glavni trg u Bad Tatzmannsdorfu, gdje su domaćini pripremili službeni doček Bilićevim izabranicima. Iako je kiša nemilice padala, na Haydn-Platzu okupilo se nekoliko stotina mahom mladih obožavatelja hrvatske reprezentacije. Nakon kraćeg zadržavanja, reprezentativci su se uputili u hotel Avitu na zasluženo odmor.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika