11.06.2008. / 10:13

Autor: Marko Biočina

TEHNOLOGIJA

Predstavljen najbrži svjetski kompjuter

Američki znanstvenici su prije nekoliko dana predstavili najjače svjetsko super-računalo. Računalo, kojem su nadjenuli ime Road Runner, koštalo je oko 100 milijuna dolara, a sposobno je obaviti tisuću bilijuna računskih operacija u sekundi. Za slične performanse bilo bi potrebno povezati 100 tisuća najmoćnijih prijenosnih računala koje postoje na tržištu danas.

Također, mogućnosti Road Runnera zorno demonstrira i slijedeća usporedba. Kad bi svaki od 6 milijardi ljudi na svijetu 24 sata dnevno radio na svom ručnom računalu, trebalo bi im 46 godina da učine ono što ovo super-računalo napravi u jednom danu.

Road Runnera je konstruiran u suradnji IBM-a i stručnjaka iz američkog Nacionalnog laboratorija. Računalo je ogromnih dimenzija, a u njega je ugrađeno 57 milja optičkih kablova. Road Runner je dvostruko jači od dosadašnjeg nositelja tog prestižnog naslova IBM-ovog računala Blue Gene, koji je tri puta jači od ostatka konkurencije.

Vezane vijesti

Umjesto psa - Računalo je čovjekov najbolji prijatelj

Umjesto psa - Računalo je čovjekov najbolji prijatelj

Prema rezultatima nove studije, računalo je "izguralo" psa sa mjesta čovjekovog najboljeg prijatelja, prenosi Daily Mail. Časopis Computeractive i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika