26.06.2008. / 08:00

Autor: Ana Kirin

Električne cigarete

Cigareta koja samo "glumi" dim i žar

Za razliku od duhanskog dima, vodena para koja se uvlači iz električnih cigareta ne sadržava katran, ugljični monoksid ni druge štetne sastojke koji nastaju sagorijevanjem duhana

Posljednjeg dana u svibnju obilježen je Svjetski dan nepušenja i tim je povodom Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi objavilo podatke da u Hrvatskoj 27,4 posto odraslih puši, godišnje se proda oko 400 milijuna kutija cigareta, 10 tisuća ljudi godišnje umire od neposrednih posljedica pušenja, a na liječenje karcinoma i kroničnih bolesti dišnog sustava potroši se oko 400 milijuna kuna. No u Ministarstvu su posebno istaknuli podatak da je čak 91,2 posto petnaestogodišnjaka u Hrvatskoj izloženo štetnim posljedicama duhanskog dima. Europski trend zabrane pušenja u javnim prostorima, koji je sve bliži i Hrvatskoj, usmjeren je velikim dijelom na sprečavanje posljedica pasivnog pušenja. Sličnim ciljevima bili su vođeni i znanstvenici s više od dvadeset svjetskih instituta koji su zajedno radili na stvaranju električne cigarete za simulaciju pušenja, proizvoda koji omogućuje pušenje bez štetnih posljedica za zdravlje pušača i osoba u njegovoj blizini.

Europske električne cigarete, cigare i lule Primus No.1 postoje u zemljama Europske Unije od sredine 2006., a prije nešto više od godinu dana registrirala ih je i hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode kao predmet opće uporabe.

Zrinka Peharec, voditeljica odnosa s javnošću za hrvatsku tvrtke U²LifeStyle International iz Danske, europskog distributera električnih cigareta, cigara i lula Primus No.1, pokazala nam je kako se svaki od tih uređaja može rastaviti na tri dijela - bateriju, električni respirator i filter. Uređaj se automatski aktivira uvlačenjem zraka pa se iz filtera oslobađa vodena para koja izgleda kao dim, a ima miris duhana kao prave cigarete. Prilikom uvlačenja na drugom kraju električne cigarete, cigare ili lule upali se LED lampica, koja podsjeća na žar. Svaki filter traje koliko i dvije kutije običnih cigareta, a postoje filteri bez nikotina, te oni koji sadrže 6, 11 ili 16 miligrama nikotina. Unos nikotina je i kod najjačih filtera manji nego kod većine običnih cigareta, pa pušač tako zadovoljava tek fizičku potrebu za nikotinom. Kad se kupi bilo koji od proizvoda Primus No.1, u kutiji se uz cigaretu, cigaru ili lulu dobije i dodatna baterija te poseban punjač za baterije. Dobiju se i filteri, koji se poslije mogu samostalno kupovati, sa ili bez nikotina.

Izum vrhunskih znanstvenika i medicinskih ustanova

“Pušači su ovisni o nikotinskoj kiselini koja u malim dozama stimulira funkcioniranje mozga”, kaže Zrinka Peharec, “a pušenjem električnih cigareta s nikotinskim filterima oni mogu zadovoljiti svoju potrebu za nikotinom, ali i potrebu da nešto drže u ruci, odnosno u ustima. Pušač se dakle ne mora odreći svojih rituala ispijanja kave i pušenja, ili pušenja nakon jela u restoranu, jer se električne cigarete mogu pušiti na svim javnim mjestima, uključujući ona gdje je pušenje inače zabranjeno. Mogu se pušiti i na radnom mjestu jer nema dima niti neugodnih mirisa.” Kako kaže Fahro Handanović, koji za tvrtku U²LifeStyle International radi na registraciji proizvoda Primus No. 1 u državama izvan Europske Unije, električna cigareta je napravljena upravo zato da ne bude diskriminacije pušača otkad je pušenje zabranjeno i na tradicionalno pušačkim mjestima kao što su barovi i restorani. “Ideja je postojala i prije”, kaže, “ali se na razvoju električne cigarete počelo raditi prije pet godina, nakon konvencije Svjetske zdravstvene organizacije na kojoj je posebna pažnja bila posvećena negativnim posljedicama pušenja za zdravlje. Pod vodstvom te organizacije u razvoju električne cigarete sudjelovalo je više od 20 svjetskih instituta i više od 30 medicinskih ustanova. Kad je nakon četiri godine konačno završena, vještačenje električne cigarete radio je austrijski Institut za farmakologiju i toksikologiju Karl Franzes iz Graza pod vodstvom prof. dr. Bernda Meyera. On je ocijenio da su električne cigarete, cigare i lule Primus No.1 toksikološki bezopasne. Istaknuo je u svojoj ekspertizi da se proizvodi Primus No.1 ne stavljaju na tržište kao novi način nikotinske zamjene s ciljem odvikavanja od pušenja, već kao oruđe za simulaciju pušenja i zamjenu za nikotin za pušače koji žele konzumirati nikotin bez socijalnih i pravnih ograničenja. Za razliku od duhanskog dima, vodena para koja se uvlači iz električnih cigareta ne sadržava katran, ugljični monoksid ni druge štetne sastojke koji nastaju sagorijevanjem duhana. Tako su rizici za zdravlje ograničeni samo na učinke nikotina, pa je s medicinskog stajališta pušačima bolje koristiti Primus No.1 nego pušiti obične cigarete, cigare ili lule. Električne cigarete potpuno su odgovorile i na problem pasivnog pušenja, jer ne stvaraju dim koji bi mogao štetiti osobama u blizini pušača. Vodena para koja izgleda poput dima odmah se razgrađuje u zraku i nije štetna za okolinu, dok se udahnuta para razgrađuje u dišnim kanalima i plućima pušača. Zbog toge se pušenje električnih cigareta naziva zdravim pušenjem.”

U Hrvatsku Europske električne cigare, cigarete i lule Primus No.1 uvozi tvrtka B-G d.o.o. iz Dugog Sela, a više informacija o tim proizvodima može se dobiti na mobitel 098 909 54 04 ili e-mail: primusno1@xnet.hr

"Zabavno pušenje bez štetnog duhanskog dima"

“Odlučio sam prestati pušiti jer od djetinjstva imam bronhitis i duhanski dim mi jako smeta. Vjerujem da će mi električna cigareta u tome pomoći. Imam je tjedan dana i pušim je navečer kod kuće umjesto pravih cigareta. Koristim filtere koji sadržavaju nikotin pa mi to pomaže da iziđem nakraj s nikotinskom krizom, a imam osjećaj kao da stvarno pušim. Velika je stvar i to da, osim nikotina, električna cigareta nema druge otrovne sastojke pravih cigareta, kojih zaista ima puno. Mislim da će pušenje električne cigarete u društvu biti jako zabavno, a budući da na prvi pogled izgleda kao prava cigareta, moglo bi biti i zabuna kad budem pušio na mjestima gdje je pušenje zabranjeno.”

Vezane vijesti

Ministar Ostojić: Uvest ćemo reda u kombinirani rad liječnika

Ministar Ostojić: Uvest ćemo reda u kombinirani rad liječnika

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je izjavio da je u zadnjih osam godina radio tko hoće i kako hoće, odgovarajući na novinarsko pitanje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika