03.07.2008. / 15:23

Autor: Marko Muždalo

Novi svjetski sigurnosni standard

SAD spreman ukinuti vize hrvatskim građanima

Biometrijska putovnica je novi svjetski sigurnosni standard. Na nju je ugrađen čip na kojem su pohranjeni biometrijski podaci (izgled lica, otisak prsta, šarenica oka, potpis, boja glasa). P

Američki predsjednik George Bush je tijekom svog boravka u Zagrebu potvrdio spremnost SAD-a da ukine vize hrvatskim građanima, doznaje Jutarnji list. Hrvatska je još u ožujku dobila "non-paper" s popisom obveza koje se moraju ispuniti da bi se vize ukinule. Jedan od ključnih uvjeta je uvođenje biometrijskih putovnica.

Hrvatska je već počela pripreme za uvođenje novih putnih isprava. Odgovor Washingtonu poslan 16. svibnja izražava spremnost da se ispune traženi uvijeti. Moraju se još dostaviti izvještaji o tijeku priprema za uvođenje biometrijskih putovnica, izgledu putovnice, roku za njihovo uvođenje itd. Nakon što se izvještaji pošalju mogu početi i formalni razgovori o ukidanju viza, prenosi Jutarnji list.

Cilj je Hrvatske da formalni pregovori s Washingtonom počnu prije kraja Busheva mandata. Iz tog razloga Minstarstvo vanjskih poslova traži od svih institucija da ubrzaju posao oko putovnica.

Biometrijska putovnica je novi svjetski sigurnosni standard. Na nju je ugrađen čip na kojem su pohranjeni biometrijski podaci (izgled lica, otisak prsta, šarenica oka, potpis, boja glasa). Putovnica se "očitava" pomoću posebnog digtitalnog čitača, koji istodobno skenira čip i papirnati dio putovnice. Na papirnatom dijelu se nalazi poseban "ključ" bez kojeg je nemoguće potvrditi autentičnost ili očitati biometrijke podatke s putovnice.

Putovnicu su kritizirali mnogi sigurnosni stručnjaci i civilni borci za pravo na privatnost tvrdeći da osobni podaci na putovnicama nisu dovoljno zaštićeni te da ih osoba s velikim informatičkim znanjem i pravom opremom može ukrasti i zloupotrijebiti. Jedan od poznatijih kritičara je njemački stručnjak za sigurnost Lukas Grunwald koji je prije dvije godine pokazao da se podaci relativno jednostavno mogu očitati s pravog čipa i onda prenjeti na prazni čip koji se može "usaditi" u novu putovnicu.

Biometrijske putovnice već imaju neke zemlje u regiji, Makedonija, Crna Gora i Albanija, a uvodi ih i Srbija. Hrvatska je jedina europska država izvan EU kojoj je SAD spreman ukinuti vizni režim.

Vezane vijesti

Za većinu Amerikanaca Obama isti ili gori od Busha

Za većinu Amerikanaca Obama isti ili gori od Busha

Većina Amerikanaca ocjenjuje predsjednika Baracka Obamu "istim" ili "gorim" od njegova prethodnika Georgea W. Busha, prema novoj anketi instituta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika