07.07.2008. / 08:34

Autor: Marko Biočina

Privatizacija Ine

Linić: Ovo je sramotan potez

Iako je premijer Ivo Sanader već pokušao ublažiti izjave u kojima su on i mađarski premijer Gyurcsany potvrdili kako će Hrvatska obaviti izmjenu dionica Ine s mađarskom naftnom tvrtkom Mol, već su se u medijima počele pojavljivati oštre kritike takvog Sanaderovog plana. Prema dogovoru Sanadera i Gyurcsanyja Mol bi trebao postati vlasnik daljnjih 19 posto Ine, dok bi Hrvatska zauzvrat dobila oko 6 posto vlasničkog udjela u Molu. Pretpostavlja se da je vrijednost dioničkog paketa Ine oko 880 milijuna kuna.

Slavko Linić i Ljubo Jurčić, dva ključna čovjeka u prvom krugu privatizacije Ine, za Jutarnji list su oštro kritizirali Vladine planove. "To je sramotan potez Sanadera, a vrhunski potez Gyurcsanyja. Nema niti jednog razloga za zamjenu dionica. To nije ni interes Hrvatske niti interes Ine. Pet godina nema ulaganja u hrvatske bušotine nafte i plina. Sanaderova vlada i Tomislav Dragičević uništili su dvije hrvatske rafinerije. Do sada su se vadili da je kriv MOL, pa zašto mu onda dajemo Inine dionice?", upitao se Linić.

S takvom se ocjenom složio i Ljubo Jurčić: "Za takav potez nema nikakvog racionalnog objašnjenja, ni nacionalnog ni ekonomskog interesa. MOL tako na poklon dobiva 50 posto Ine. Ostatak dionica treba ponuditi javnom ponudom, pa tko voli, nek’ izvoli".

Mađarski Mol trenutno posjeduje 25 posto vlasničkog udjela u Ini. Ako se provede zamjena dionica, Mol će steći još 19 posto, što ukupno iznosi 44 posto. Ako se nakon toga dogovori o preuzimanju 7 posto dionica iz braniteljskog fonda Mol bi u vrlo kratkom periodu mogao steći 51 posto vlasničkog udjela i potpunu kontrolu nad Inom.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika