14.07.2008. / 09:02

Autor: Marko Biočina

Privatizacija Ine

Rat OMV-a i MOL-a za dionice u vlasništvu Fonda branitelja

Ključnu ulogu u privatizaciji Ine vjerojatno će odigrati Fond branitelja koji u svom portfelju posjeduje oko 7 posto vlasničkog udjela te kompanije. Naime, oba interesenta i mađarski MOL i austrijski OMV žele kupiti te dionice računajući da su one ključne za ostvarivanje kontrole nad Inom.

U slučaju MOL-a računica je vrlo jednostavna, ta kompanija trenutno posjeduje 25 posto Ine. Ako uspiju s državom dogovoriti kupovinu daljnjih 19 posto državnog udjela, te kupe i braniteljskih 7 posto, ukupno će imati točno 51 posto te će biti većinski vlasnici hrvatske naftne kompanije.

S druge strane, austrijski OMV računa kako bi otkupom državnog i braniteljskog paketa dionica došao u posjed 26 posto vlasništva i na taj način postaoi najveći pojedinačni dioničar u Ini, s obzirom da bi država nakon te transakcije ostala na 25 posto, a isto bi i dalje imao i MOL. Austrijanci bi na taj način mogli vršiti još više pritiska na MOL kako bi prihvatio ponudu o preuzimanju. Zbog toga su braniteljske dionice vrlo važne.

Prema nekik izvorima, braniteljski fond do sada je imao probleme s isplatom braniteljskih udjela, te je morao na financijskom tržištu tražiti kratkotrajne pozajmice kako bi ostao likvidan. Sada se pojavila ponuda OMV-a koja bi vjerojatno mogla riješiti sve fondove probleme s likvidnošću.

Toga su, navodno, svjesni i u Fondu, pa su već najavili kako će o tome raspravljati na Upravnom odboru Fonda. "Razmatramo trenutačno sve solucije. Branitelji jednom moraju svoje udjele u dionicama Ine pretvoriti u keš. Međutim to tek moramo raspraviti na sastanku Upravnog odbora", rekao je za Jutarnji list Petar Lovrić, član Uprave Fonda.

Taj sastanak mora sazvati Jadranka Kosor, predsjednica Fonda, a ona to još nije učinila, iako navodno već više od mjesec dana drži ponudu OMV-a. Iz toga se može zaključiti kako Fond praktički ne može prodati svoje dionice bez vladinog neformalnog odobrenja, a to odobrenje pak ovisi o tome što će vlada odlučiti o privatizaciji Ine. Zasad se ne zna kakva će ta odluka biti, ali za pretpostaviti je da vlada neće dopustiti da se te dionice prodaju na burzi jer bi za to bilo potrebno između 2,5 i 3 milijarde kuna slobodnog kapitala, a teško je vjerovati da netko osim OMV-a i MOL-a, potencijalnih kupaca Ine uopće trenutno raspolaže takvim sredstvima.

Mnogi smatraju kako vlada preferira aranžman s zamjenom dionica s MOL-om, ali da to teško može realizirati sada kad je OMV javno iskazao svoj interes.

Zbog toga je za vjerovati kako će se vlada odlučiti na raspisivanje međunarodnog javnog natječaja za privatizaciju Ine. Na taj način osigurala bi se transparentnost i konkurentnost u cijelom poslu, a to u konačnici može rezultirati samo većim profitom za državu, ali i za branitelje. Ipak, za takav natjerčaj potrebno je barem nekoliko mjeseci da bi se organizirao i proveo, a Večrnji list  tako da Vladi neće biti lako izdržati pritisak branitelja koji žele što prije ostvariti profit.

Zato je važno da se u vladi što prije odluče koji će model privatizacije prihvatiti u slučaju Ine, ali i da unaprijed odrede kriterije po kojem će se ocjenjivati ponude, te na taj način izbjegnu sve mogućnosti kasnijeg prigovora na tijek postupka.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika