Objavljeno u Nacionalu br. 661, 2008-07-15

Autor: Dean Sinovčić

Travnički spasitelj BiH tima

Ćiro u vrućem bosanskom loncu

Miroslav Blažević je prihvativši posao izbornika nogometne reprezentacije BiH ušao u Savez kojem manjka 3 mil. KM, predsjednik navija za Hrvatsku, a navijači su protiv državnog tima

Novi trener BiH Miroslav Ćiro Blažević, snimljen na motoru na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, kaže kako je njegov dolazak bio dovoljan da se neki odbjegli igrači vrate u reprezentacijuNovi trener BiH Miroslav Ćiro Blažević, snimljen na motoru na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, kaže kako je njegov dolazak bio dovoljan da se neki odbjegli igrači vrate u reprezentacijuPrihvaćajući posao izbornika nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, Miroslav Blažević ušao je u Nogometni savez BiH u kojem u ovom trenutku vlada potpuni kaos. Bosanski mediji i javnost traže smjenu predsjedništva Nogometnog saveza koji čine Hrvat i predsjednik Iljo Dominković, Srbin i potpredsjednik Bogdan Čeko te Musliman i drugi potpredsjednik Sulejman Čolaković. Zahtjevaju i odlazak glavnog tajnika Saveza Muniba Ušanovića kojeg se sumnjiči za pronevjeru novca Saveza. Piše se kako nitko od njih nema veze s nogometom, objavljuju se fotografije Dominkovića sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj gdje je nosio dres hrvatske reprezentacije te se pitaju kako predsjednik jednog saveza može navijati za drugu reprezentaciju, a istovremeno je bosanski Savez u financijskom minusu od 3 milijuna konvertibilnih maraka.

Sve je kulminiralo u svibnju ove godine, kada je Savez nakon samo četiri mjeseca smijenio izbornika Mehu Kodru. Kodro, bivši nogometaš Barcelone, nije bio miljenik Saveza jer je Dominković želio Zlatka Kranjčara, a Bogdan Čeko Lothara Matthäusa. Stoga se čekao prvi povod da se Kodro smijeni. Povod je bila prijateljska utakmica između BiH i Irana u Teheranu, koja je dogovorena nabrzinu, Kodro i igrači su o tome obaviješteni samo tjedan dana prije i odbili su igrati tu utakmicu jer im nije bila potrebna. Savez je za tu utakmicu trebao dobiti 120 tisuća eura, utakmica je otkazana, a Kodro smijenjen zbog neposlušnosti. Stoga se počeo tražiti novi izbornik, a to je na kraju postao Miroslav Blažević. Da mu neće biti lako pokazuje i činjenica da je 1. lipnja u Zenici odigrana prijateljska utakmica između BiH i Azerbejdžana, a istovremeno je u Sarajevu odigrana humanitarna utakmica “Kodro, Bolić i prijatelji”. U Zenici su se prije utakmice pojavili plakati s pozivom na bojkot utakmice te je došlo stotinjak gledatelja, a u Sarajevu je bilo 18 tisuća gledatelja.

Milan Bandić je lobirao da Blažević postane trener BiHMilan Bandić je lobirao da Blažević postane trener BiHAngažiranje Blaževića podijelilo je sportsku javnost u BiH, a odmah su ga kritizirala tri poznata bivša bosanska nogometaša, Vahid Halilhodžić, Mehmed Baždarević i Faruk Hadžibegić. Halilhodžić je rekao da je imenovanje Blaževića za izbornika Bosne i Hercegovine velika sramota za nogomet u toj zemlji i dodao: “Čovjek koji i dalje u medijima daje izjave kao da ovdje još traju ratovi i koji bi najviše volio da Bosna kao samostalna država ne postoji vodit će naš državni tim.” Kada smo razgovarali s Blaževićem rekao nam je da ga takve izjave ne brinu. “Ne bojim se ničega, jer ne poznajem osjećaj straha. Ja sam potpuno moralno čista osoba i to mi daje pravo na ovu hrabrost koju stalno nosim u sebi. Maloprije sam dobio informaciju da me Halilhodžić pozdravio i rekao “Ćiro, ako ti treba kakva pomoć, ja ću ti pomoći”. Potraga za novim izbornikom započela je velikim skandalom, kada je glavni tajnik Munib Ušanović izjavio kako novi izbornik mora biti Bošnjak. Nikada se prema tom načelu nije birao izbornik, bila je to sramotna izjava za koju je predsjednik saveza Dominković rekao kako je Ušanović nikada nije izrekao. Bivši kapetan reprezentacije Sergej Barbarez “poradovao” se toj izjavi pa je rekao: “Možda FIFA sazna za tu izjavu te kazni i smijeni čelnike Nogometnog saveza.” Na njegovu nesreću to se nije dogodilo. Prvi kandidat za izbornika bio je 48-godišnji Mehmed Baždarević, pa Amar Osim, sin Ivice Osima.


Za Blaževića je od početka bio Hamdija Abdić Tigar, također član Izvršnog odbora, te je njegovo lobiranje uspješno okončano. Abdić je s Ušanovićem dogovorio razgovor sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem koji je tada nazvao Blaževića i predložio mu da postane bosanski izbornik. “Bandić kao gradonačelnik smatra da to nije samo sportski nego i politički koristan potez te je odigrao značajnu ulogu u mom odlasku. Bandić je i tamo priznati autoritet te je izravno razgovarao s Ušanovićem koji ga je uvjerio da su svi za mene. Iljo Dominković također je bio za mene, da nije, mogao je sve razoriti. Nakon toga je Bandić mene uvjerio, točnije naredio mi da moram ići u BiH”, objasnio je Blažević. Kada smo mu spomenuli financijske probleme Saveza i 3 milijuna KM duga, rekao je: “Bili su u dugu, više neće biti”, jer smatra da će na temelju svog znanja i ugleda dogovarati utakmice reprezentacije koje će Savezu donositi novac, te dodao: “Već je lova na horizontu, približava se.”

VAHID HALILHODŽIĆ, bivši bosanski igrač, bio je protiv dolaska Blaževića rekavši da bi Blažević 'volio da BiH ne postoji'VAHID HALILHODŽIĆ, bivši bosanski igrač, bio je protiv dolaska Blaževića rekavši da bi Blažević 'volio da BiH ne postoji'Kada smo mu najavili da će ga bosanski mediji dočekati s pitanjima o odnosu s Franjom Tuđmanom, kojeg u Bosni smatraju zagovarateljem raspada te države, Blažević je rekao: “Ne miješaj politiku, sine moj. Nije istina da je Tuđman bio protiv Bosne.” Uostalom, već je dobio brzojav podrške iz rodnog Travnika. Što se tiče izborničke plaće, imat će iste uvjete kao i prethodnik Meho Kodro, a to je pet tisuća eura i 70 posto od reklama koje sam nađe. “Ja ne krećem ni u kakvu marketinšku kampanju, Ćiri Blaževiću reklame same dolaze”, bio je njegov odgovor.

Nogomet je u Bosni, na opće iznenađenje, postao kohezijski faktor otkako je 2002. izbornik postao Blaž Slišković. I Hrvati i Srbi i Muslimani pristali su igrati za reprezentaciju kojoj je doista malo nedostajalo da se plasira na EP 2004. Trebala im je pobjeda protiv Danske u posljednjem kolu kvalifikacija, ali je završilo 1:1. Krajem 2006., na početku kvalifikacija za EP 2008., reprezentacija je igrala loše te je Slišković smijenjen. Tada je nastao kaos.

Naime, 13 reprezentativaca BiH objavili su pismo u kojem su najavili kako više neće igrati za reprezentaciju sve dok članovi predsjedništva Čolaković, Dominković, tadašnji predstavnik srpskog entiteta, te Ahmet Pašalić, direktor reprezentativnih selekcija BiH, ne podnesu ostavke. Podržao ih je i dotadašnji kapetan reprezentacije Sergej Barbarez, koji je netom prije objavio kako više neće igrati za reprezentaciju. Ukratko, oni su rekli da su igrači i izbornik Slišković krivi zbog loših igara, ali je krivo i predsjedništvo, pa ako je smijenjen Slišković, moraju biti smijenjeni i oni. Godinu dana ti igrači nisu igrali za reprezentaciju. Novi izbornik postao je Fuad Muzurović, ali su Dominković i Čolaković ostali u predsjedništvu.

Muzuroviću nije bilo lako jer je znao da BiH reprezentacija nema šansi u kvalifikacijama za EP, a navijači su u zahtjevima za smjenu predsjedništva bojkotirali dolazak na utakmice. Najveći skandal dogodio se u ožujku prošle godine, kada se igrala kvalifikacijska utakmica protiv Norveške. Iako je BiH iznenađujuće pobijedila, na početku utakmice grupa bosanskih navijača namjerno je bakljadom na sat vremena prekinula utakmicu, ističući pri tome transparente kojima pozivaju igrače da ne igraju za reprezentaciju dok su Dominković i ostali na čelu Saveza. Krajem 2007. Muzurović je smijenjen, a u siječnju za izbornika izabran je Meho Kodro koji je vodio reprezentaciju na samo dvije utakmice. Kodro je ovako opisao odnose s Iljom Dominkovićem: “Uoči meča s Japanom poslao mi je SMS s pitanjem: ‘Kakav ti je ovo sastav?’”

REPREZENTACIJA BiH početkom 2008. prije utakmice s JapanomREPREZENTACIJA BiH početkom 2008. prije utakmice s JapanomKada smo pitali Blaževića za odnos javnosti spram predsjedništva BiH Saveza, rekao je: “Uvijek je bitno tražiti razloge zašto je takva situacija. Ona je takva zato što stvari nisu posložene onako kako trebaju biti posložene. Kakve veze imaju igrači s izvršnim odborom Saveza? To je apsurd. Igrači imaju posla samo s trenerom, trener odgovara izvršnom odboru.

Ne zanima me što je bilo do sada, od sada će biti kako sam vam rekao. Igrači su preskakali najvažniju osobu, a to je trener. To je bilo abnormalno, sada će biti normalno. Ne da mislim, nego znam da ću uspjeti.” Morat će se suočiti i s politikom, jer su nedavno i Bolić i drugi nogometaši rekli da se u Nogometnom savezu namjerno stvara kaos jer političarima ne odgovara ujedinjena BiH kroz nogometnu reprezentaciju koja je primjer kako tri naroda mogu funkcionirati zajedno. Blažević će morati dokazati da reprezentacija, pa valjda i država, može opstati.

'Napravit ću akrobaciju kao 1998.'

'Praznovjeran sam i vjerujem da ću s Bosnom i Hercegovinom napraviti sličnu akrobaciju kao što je bilo osvajanje trećeg mjesta s hrvatskom reprezentacijom na Svjetskom prvenstvu 1998.”, rekao je Blažević na početku našeg razgovora.

NACIONAL: Koliki vam je problem podijeljenost naroda u BIH?
- Narodi u BiH nisu podijeljeni, narodi se vole, moraju shvatiti da moraju živjeti u slozi i jedinstvu jer je to jedini način na koji mogu osigurati egzistenciju. Ja nikada nisam imao primitivnih predrasuda oko nacionalnih podjela, za mene nije bitno kakve si nacionalnosti i vjere, bitno je jesi li čovjek i jesi li u kapacitetu bolji od onog drugog.

NACIONAL: Kako mislite vratiti u reprezentaciju igrače koji su odbili igrati za nju?
- To nije nikakav problem, ti igrači su već vraćeni. Bio je dovoljan moj dolazak, ako želite, moj ugled i autoritet da oni u sebi probude novu vjeru.

NACIONAL: Znate li kako će izgledati reprezentacija BiH?
- Ne znam, to je zadnja etapa mog posla. Ovo podneblje svakodnevno izbacuje mlade talente. Već su me ljudi upozoravali na neke nadarene nogometaše i ja ću se sada potruditi da se i sam uvjerim u to.

NACIONAL: Za manje od dva mjeseca počinju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, BiH igra u skupini sa Španjolskom, Turskom i Belgijom, a vi još trebate sastaviti stručni stožer.
- Španjolska, Turska, Belgija, ma ‘ko ih jebe. Španjolci će se sada uspavati u toj svojoj tituli. Što se tiče stožera, ponudio sam Zlatku Daliću da bude moj pomoćnik ako ne ode u Dinamo iz Tirane. Ako ne, imam rješenja za stožer.

NACIONAL: Zašto se reprezentacija BiH nikada nije uspjela kvalificirati na europsko ili svjetsko prvenstvo?
- Njima je uvijek nedostajalo malo za plasman, a ja se nadam da ću im dati to malo koje im je nedostajalo. Nisam razgovarao s igračima jer ja ne razgovaram s njima, s njima drugi razgovaraju, ja samo naređujem. Ja sam šef, a jadan taj šef kojeg se ne sluša. Ako neki igrač ne sluša, onda nije kriv on nego njegov šef koji nije našao načina da ga se sluša.

NACIONAL: Hoćete li pokušati organizirati prijateljsku utakmicu s Hrvatskom?
- To ne dolazi u obzir jer se bojim hrvatske reprezentacije. To je najbolja reprezentacija na svijetu. Ja bih volio pobijediti, ali hrvatsku reprezentaciju se ne može pobijediti. Zato ćemo 20. srpnja igrati prijateljsku utakmicu protiv Bugarske. Oni su vrlo jaki, ali nisu jači od nas.

NACIONAL: Vi ne sumnjate u svoj uspjeh s reprezentacijom BiH i ne sumnjate da ćete smiriti situaciju u Nogometnom savezu BiH?
- Nisam to rekao. Ja mogu samo obećati besprijekoran rad i mogu obećati da ću dovesti svoje igrače u supernatjecateljsku formu, a sve ostalo je, naravno, u nogometu vrlo teško garantirati.

Vezane vijesti

Ćiro se vratio u Iran, potpisao jednogodišnji ugovor s Mes Kermanom

Ćiro se vratio u Iran, potpisao jednogodišnji ugovor s Mes Kermanom

Legendarni hrvatski nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević vratio se nakon 10 godina u Iran gdje je potpisao jednogodišnji ugovor s tamošnjim klubom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika