Objavljeno u Nacionalu br. 664, 2008-08-04

Autor: Dean Sinovčić

Istarski hot spot

Nove vibracije Poreča

Nova meka turizma u Istri je Poreč, koji je otvaranjem atraktivnih diskoteka i barova privukao mlade, a namjerava postati grad sporta i kongresnog turizma

PARTY SA ZVIJEZDOM DJ David Morales, jedna od najvećih klupskih zvijezda, upriličio je vruć party u porečkom klubu ByblosPARTY SA ZVIJEZDOM DJ David Morales, jedna od najvećih klupskih zvijezda, upriličio je vruć party u porečkom klubu ByblosPosljednjih godina Poreč je, u turističkom smislu, živio na prastaroj slavi iz komunističkih vremena, kada je bio prepun turista. Vremena su se mijenjala, gradovi u Istri su ulagali u turizam. Umag je postao turistički popularan zbog teniskog turnira, unutrašnjost Istre se brzo razvijala, a Poreč je stagnirao. Brojni hoteli su zadržavali stari štih, a mladi se nisu imali gdje zabavljati. Međutim, sve se počelo mijenjati prije četiri godine, kada je u Poreču izabrana nova IDS-ova gradska vlast i novi gradonačelnik Edi Štifanić. Planovi za novi izgled grada, o kojima se do tada samo pričalo, konačno su se počeli realizirati. To se poklopilo s projektima nekoliko privatnih poduzetnika koji su odlučili uložiti u Poreč, otvoriti modernu diskoteku, restorane i barove, tako da Poreč već sada izgleda drukčije. Edo Kos, član porečkog poglavarstva za prostorno uređenje i komunalnu problematiku, najavljuje da će Poreč za dvije godine izgradnjom i renoviranjem brojnih objekata promijeniti izgled, a da će 2013., kada se završi gradnja kongresnog centra, Poreč postati grad sporta i kongresnog turizma.

SNAŽNI ZORAN GRGIĆ i brojne djevojke svakog su dana na porečkoj plažiSNAŽNI ZORAN GRGIĆ i brojne djevojke svakog su dana na porečkoj plažiDo prošle godine, priznaje Kos, postojala je dilema oko toga treba li privlačiti mlade u Poreč, kao što to radi Novalja ili Hvar, ili stariju i ozbiljniju klijentelu. “Pojavljivanjem diskoteke Byblos dogodile su se neke promjene. O Poreču se ponovo počelo pričati, u Poreč se dolazi iz cijele Istre i ostalih hrvatskih gradova, pokazalo se da se može privući mlade samo jednim objektom, samo jednim dobrim sadržajem kao što je Byblos”, kaže Kos. Byblos je otvoren prošle godine na mjestu nekadašnje diskoteke Internacional, a vlasnik mu je Denis Erceg, bivši nogometaš koji je igrao u Francuskoj, ostao živjeti u Parizu i investirati novac u noćne klubove. Nakon Haciende u Vodicama i zagrebačkog kluba Gallery, koje je u međuvremenu prodao, Byblos je njegov posljednji projekt. Koliko se u Istri čekalo na ovakav klub pokazalo je prošloljetno otvorenje na kojem je nastupio DJ David Morales i kada su ljudi nagrnuli na ulaz, srušili redare i napunili klub. Morales je nastupio u Byblosu i ovoga ljeta i ponovo izazvao sličnu euforiju. Zadovoljni Erceg ispričao nam je kako je Byblos uredio poznati dizajner interijera Marco Lucchi te nam pokazao listu najpoznatijih svjetskih DJ-a koji su ovoga ljeta bili ili će tek nastupiti u Byblosu. U srpnju su osim Moralesa nastupali i Erick Morillo, Martin Solveig, David Vendetta i drugi, a u kolovozu će nastupiti David Guetta, Roger Sanchez, Armand van Helden i ponovo Martin Solveig.

LA CIOCCOLATA je bar na rivi koji je otvoren prošlog ljetaLA CIOCCOLATA je bar na rivi koji je otvoren prošlog ljeta“I prije Byblosa mi u gradu smo razmišljali o zabavnom centru, kako bi mlada generacija ‘digla život’ u Poreču. Želimo da u Poreč dolazi različita struktura gostiju. Dok se Byblos nije otvorio, mladi nisu imali gdje izlaziti, odlazili su u Rovinj i Umag. Nedavno je otvoren i beach bar Paradiso”, objasnio je Kos. Beach bar Paradiso otvorili su zajedno prije mjesec dana Denis Erceg i Dražen Golemović. Golemović je prije dvije godine otvorio luksuzni restoran Distinguished Guest na porečkoj rivi, a ove godine, također na rivi, bar Saint & Sinner s partnerom Igorom Cossettom. Na prostoru betonske plaže brodovima su iz Maroka dovezli pustinjski pijesak i palme i otvorili bar. Erceg je iz Pariza, iz kluba VIP Room, doveo DJ-a Allana Davisa koji tijekom dana pušta vrhunsku glazbu, tako da porečko partijanje počinje već tijekom dana. Edo Kos dodaje kako nije dobro da se stane samo na Byblosu i beach baru Paradiso. “Do kraja godine bit će gotove izmjene i dopune generalnog plana Poreča. Predviđamo realizaciju jedne plaže koja nikome neće smetati, na njoj će biti nešto poput Zrća ili Ibize. Plaža koju bismo uredili kao Ibizu je u vlasništvu države, ali se nadamo da ćemo naći zajednički jezik i raspisati zajedničku koncesiju”, kaže Kos.


UNUTRAŠNJOST SAINT & SINNER BARA dizajnerski je riješenaUNUTRAŠNJOST SAINT & SINNER BARA dizajnerski je riješenaTa bi plaža trebala profunkcionirati u ljeto 2010. i tek je jedan od šest velikih projekata porečkih vlasti. Onaj najvidljiviji, koji se primjećuje pokraj ceste na ulazu u Poreč, jest izgradnja rukometne dvorane u kojoj će se održavati svjetsko rukometno prvenstvo. Kos se samo smješkao kad smo ga pitali kako to da je Poreč, a ne Rijeka, postao jedan od gradova domaćina Svjetskog prvenstva u rukometu. “Mi smo imali kvalitetniju pripremu od Rijeke”, kratko je odgovorio, dodavši da će dvorana imati 3700 mjesta od kojih će 1100 biti u montažnoj tribini. Dvorana, koja je samo dio buduće sportske zone Žatika, bit će otvorena u siječnju, budući da se prvenstvo održava u veljači sljedeće godine. Pokraj dvorane izgradit će se bazen i nogometno igralište s tribinama za pet tisuća gledatelja. “Želimo da se brojni sportski klubovi dolaze pripremati u Poreč i zato smo u veljači potpisali ugovor s Hrvatskim olimpijskim odborom po kojem je Poreč grad partner HOO-u. Sportsku zonu ćemo definirati kroz bazen, dvoranu i novo nogometno igralište s gledalištem za 5000 ljudi. Dakle, u siječnju i veljači, kada se klubovi pripremaju, moći će se pripremati u Poreču. U tijeku su dogovori s dvije najveće porečke turističke kompanije, Plavom lagunom i Rivierom, da zajednički nastupamo na tržištu. Bez podrške tih dviju kompanija održavanje sportske zone bio bi veliki udarac za gradski proračun. Naime, Plava laguna i Riviera moraju reklamirati i nuditi sportsku zonu kako bismo i preko njih na svjetskom tržištu pronalazili potencijalne korisnike. Sportska dvorana će zbog rukometnog prvenstva u siječnju sljedeće godine biti u funkciji, radi se na projektnoj dokumentaciji bazena i gradnja bi mogla početi krajem ove i početkom sljedeće godine”, kaže Kos. Poreč ima staro nogometno igralište, ali budući da se gradi novo, tako će na starom igralištu biti izgrađen stambeno-poslovni blok, gdje je grad definirao vanjski izgled objekta. “Mi dakle ne prodajemo zemljište, nego prodajemo projekt. Investitor će morati preuzeti obavezu da vanjsko arhitektonsko oblikovanje bude identično s prvonagrađenim radom.

ATRAK TIVAN BAR SAINT & SINNER otvoren je ovog ljeta na porečkoj riviATRAK TIVAN BAR SAINT & SINNER otvoren je ovog ljeta na porečkoj riviMi smo izabrali najbolje rješenje i sada prodajemo taj projekt te mislimo da na tome možemo zaraditi 8 milijuna eura. Tim novcem izgradili bismo novu osnovnu školu u Poreču”, objašnjava Kos.Obje turističke kompanije, Plava laguna i Riviera, važne su za Poreč jer su vlasnici većine od četrdesetak hotela koliko ih ima u Poreču, a u tim kompanijama došlo je do promjena u upravi. Prošle je godine predsjednik uprave Plave lagune postao 38-godišnji Neven Staver, a od 1. siječnja ove godine novi predsjednik uprave Riviere je Veljko Ostojić. Neven Staver je ujedno član porečkog poglavarstva zadužen za financije, Veljko Ostojić je član istarskog županijskog poglavarstva, a obojica su zamijenili svoje prethodnike koji su bili na čelu tih dviju kompanija više od 20 godina. I te promjene poklapaju su se s promjenama u vođenju Poreča. Za Kosa je bitno to što će kompanija Riviera nakon ljeta početi rekonstrukciju svih svojih objekata na porečkoj rivi. “Time stvaramo preduvjete da se u jesen 2009. počne s potpunom rekonstrukcijom rive. Rekonstrukcija rive je zadnja etapa u ciklusu rekonstrukcije stare gradske jezgre. Rivu nismo mogli rekonstruirati dok se ne rekonstruiraju hoteli na rivi i od 2010. imat ćemo najljepšu rivu na Mediteranu”, kaže Kos o trećem velikom projektu nove vlasti.

DG RESTAURANT moderno je uređen i otvoren prije dvije godineDG RESTAURANT moderno je uređen i otvoren prije dvije godineU sklopu te obnove objekata na rivi bit će dovršeno renoviranje devastiranog hotela Riviera, koji je kupio kosovski poduzetnik koji je živio u Njemačkoj, Bashkim Osmani. Osmani će u hotelu, koji će preimenovati u Palazzo, imati 74 luksuzna apartmana i nekoliko ekskluzivnih dućana. Hotel će biti otvoren sljedećeg ljeta i tada će se vidjeti hoće li dobiti pet zvjezdica, čemu se Osmani nada. Naime, u ovom trenutku Poreč nema nijedan hotel s pet zvjezdica i Kos zna da je to veliki problem grada. “Želimo da se podižu hotelski standardi i zvjezdice. Poreč ima 40-ak hotela, nijedan s pet zvjezdica. Teško je hotel s dvije zvjezdice pretvoriti u hotel s pet zvjezdica, ali se može pretvoriti u hotel s četiri zvjezdice. Tipičan je primjer novootvoreni hotel Molindrio, koji je od devastiranog hotela postao vrlo lijep hotel. Plava laguna se sprema sljedeće godine renovirati nekad najbolji porečki hotel Parentium i po mogućnosti stvoriti hotel s pet zvjezdica”, najavljuje Kos.

EDO KOS, član porečkog poglavarstva zadužen za prostorno uređenje gradaEDO KOS, član porečkog poglavarstva zadužen za prostorno uređenje gradaNajskuplji i najveći projekt nove gradske vlasti bit će gradnja kongresnog centra s hotelom, dućanima i velikim podzemnim parkiralištem, i nalazit će se na Peškeri, kako Kos kaže, najzapostavljenijem dijelu Poreča. “Krećemo u arhitektonsko-urbanističko rješenje tog kompleksa koji bi stajao 300 milijuna eura i bio završen 2013. godine. Osim tog centra, tu bi se izgradila još dva ili tri mala hotela s pet zvjezdica. Tada bi se stvorili uvjeti da se svi hoteli s lijeve strane grada aktiviraju, tako da bi zimi popunili kapacitete. To je osjetljiv projekt jer se radi o iznimno velikoj površini koja se naslanja na staru gradsku jezgru, gdje se nalazi Eufrazijeva bazilika koja je pod zaštitom UNESCO-a. Zato se ne smije napraviti objekt koji će narušiti stari dio grada pa smo odustali i od ideje da se tamo gradi marina”, objašnjava Kos. Grad tek treba odlučiti na koji će način financirati ovaj skupi projekt, kroz javno-privatno partnerstvo, kroz davanje koncesije ili na neki treći način. Natječaj za kongresni centar bio je raspisan prije desetak godine, ali u gradu nisu bili zadovoljni ponuđenim rješenjima te su odlučili prvo rješavati infrastrukturne probleme grada, a projekt Peškera nakon toga dolazi na red. Grad će uskoro raspisati novi, međunarodni natječaj.

ATRAKTIVAN HOTEL MOLINDRIO krase dva bazena koji se nalaze na terasiATRAKTIVAN HOTEL MOLINDRIO krase dva bazena koji se nalaze na terasiŠto se tiče stare gradske jezgre, u Poreču planiraju stvaranje “otvorenog hotela” po uzoru na gradić Porto Cervo, poznato ljetovalište na Sardiniji. “Radimo na projektu koji ćemo prezentirati porečkoj javnosti do kraja ove godine, a to je sistem ‘otvorenog hotela’. Želimo starogradsku jezgru Poreča pretvoriti u jedan hotel. Jednostavno rečeno, nigdje ne piše da hotel mora biti u jednoj zgradi. Neiskorištena potkrovlja mogu se urediti i pretvoriti u sobe, napušteni stanovi u apartmane, prizemlja i konobe mogu se urediti u restorane, pri čemu se vlasnici udružuju u sustav zajedničkog poslovanja otvorenog hotela. Porto Cervo je tako u posljednjih pet godina zbog svog otvorenog hotela doživio renesansu. Tako bi u sljedećih četiri ili pet godina Poreč mogao dobiti novi brand, proizvod koji će podići kvalitetu turizma. U staroj gradskoj jezgri imamo nekoliko lokacija koje su bombardirane u vrijeme Drugog svjetskog rata i koje je moguće obnoviti. Vlasnik svih tih lokacija je grad Poreč i one bi se mogle rekonstruirati kroz otvoreni hotel”, smatra Kos.

LUKSUZNI HOTEL PALAZZO zamijenit će devastirani hotel Riviera na porečkoj riviLUKSUZNI HOTEL PALAZZO zamijenit će devastirani hotel Riviera na porečkoj riviPosljednji, šesti veliki projekt gradskih vlasti je golf-igralište. “Raspisujemo natječaj za golf-igralište u Zelenoj laguni, i to na 60 hektara zemljišta koje smo definirali generalnim planom. Zemljište je u 90-postotnom vlasništvu Fonda za privatizaciju, a 10 posto drži Crkva. S Crkvom imamo jako dobre odnose i mislim da će najkasnije 2011. golf-igralište biti u funkciji”, najavljuje Kos. Kada se svi ti projekti zbroje, pitanje je koliki je proračun Poreča. “Godišnji proračun grada iznosi 170 milijuna kuna, ali ove godine iznosi više od 400 milijuna kuna. Naime, od države smo dobili na dar zemljište na području Facinke, što je dio Poreča. Obvezali smo se, kroz prodaju zemljišta, izgraditi rukometnu dvoranu, sjeverni dio zaobilaznice, zonu društvenih djelatnosti Finida i kanalizacijski sustav za naselje Červar. Zemljište će se prodati ili je već prodano velikim trgovačkim lancima, Plodine i Lidl su već kupili parcele, a od tog novca koji ulazi u proračun izgradit će se, prema ugovoru s Vladom, spomenuti objekti”, smatra Kos.

Svim tim projektima prethodilo je rješavanje infrastrukturnih problema. Naime, Poreč je grad poznat po prometnim problemima. Kos kaže kako se u posljednjih 20 godina na infrastrukturi nije apsolutno ništa radilo. “Prvo je trebalo riješiti prometne probleme, jer Poreština ima 32 tisuće stanovnika i 19 tisuća vozila, a u vrijeme ljeta ima pet puta više vozila. Zato smo počeli graditi velika parkirališta te je prvo otvoreno prije šest mjeseci. Najvažnija za Poreč će biti izgradnja zaobilaznice. Sada se gradi prva, sjeverna dionica od 6,5 km, a južni dio će se graditi sljedeće godine”, kaže Kos. Slijedi izgradnja osnovne škole koja će profunkcionirati za godinu dana, a upravo završava i sanacija komunalnog deponija. Uz sve te planove gradskih vlasti, u gradu i dalje očekuju privatne investitore. “Grad Poreč nije na usluzi samo kompanijama Plava laguna i Riviera, nego i svima onima koji žele graditi u Poreču i dizati kvalitetu porečkog turizma, a mi ćemo na brz i efikasan način pripremiti prostorno-plansku dokumentaciju koja je potrebna da se takvi objekti otvore. Grad Poreč će stajati na raspolaganju svim dobrim investitorima”, zaključio je Kos.

Sjaj stare slave

Prije dva tjedna u Poreču je otvoren hotel Molindrio s četiri zvjezdice, nastao na temeljima devastiranog hotela. Obnavljanje i moderniziranje hotela trebao bi postati trend u Poreču.

Vezane vijesti

Za uskrsni vikend u Istru ušlo oko 65 tisuća putnika

Za uskrsni vikend u Istru ušlo oko 65 tisuća putnika

Tijekom proteklog vikenda u Istru je preko triju graničnih prijelaza - Plovanija, Kaštel i Požane ušlo ukupno 65.710 putnika, među kojima su 53.653… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika