03.08.2008. / 12:20

Autor: Katarina Zorić

Milinović najavljuje

Skupljim cigaretama u borbu protiv pušenja

Koliko će cijena cigareta svake godine rasti u Hrvatskoj ovisit će o prijedlogu Ministarstva financija, koje bi također trebalo odlučiti da li će se od povećanja kuna ili dvije odvajati za zdravstvo i antipušačke kampanje

Ministar zdravstva Darko Milinović za jednu od prvih jesenskih sjednica Hrvatskog sabora najavljuje Zakon o zabrani pušenja u zatvorenim javnim prostorima, a mogle bi se promijeniti i cijene cigareta i to u idućih pet godina na godišnjoj razini za oko 3 do 7 kuna, piše Jutarnji list.

Koliko će cijena cigareta svake godine rasti u Hrvatskoj ovisit će o prijedlogu Ministarstva financija, koje bi također trebalo odlučiti da li će se od povećanja kuna ili dvije odvajati za zdravstvo i antipušačke kampanje. Primjerice, u zemljama EU  cijene cigareta rastu za euro godišnje

Dosadašnja iskustva pokazuju da povećanje cijena cigareta za 10 posto smanjuje pušenje za četiri posto u razvijenim zemljama i za oko osam posto u nerazvijenim. Ministar napominje da tomu treba dodati i još jednu korist, a to je značajno manji teret za zdravstveno osiguranje.

Okvirna konvencija preporučuje niz mjera koje se odnose na smanjivanje potražnje za duhanom i to uz već spomenuto povećanje cijena, zabranu pušenja i zaštitu nepušača od duhanskog dima, zatim reguliranje sastojaka u duhanskim proizvodima, označavanje štetnosti pušenja na kutijama cigareta, zabranu oglašavanju, promidžbe i sponzoriranja od strane duhanske industrije.

"Budući da u Hrvatskoj od posljedice pušenja svake godine umire oko 11 tisuća osoba, nužno je uvođenje svih mjera koje se zahtjevaju okvirnoj konvenciji svjetske zdravstvene organizcije, a čiji je potpisnik i Hrvatska", naglašava ministar Milinović.

Ističe da liječenje bolesti koje su izravna posljedica pušenja HZZO godišnje stoji oko tri milijarde kuna, a neizravnih pet milijardi kuna. "Zato razmišljamo o uvođenju novog poreza na rizično ponašanje", zaključio je Milinović.

Vezane vijesti

Ministar Ostojić: Uvest ćemo reda u kombinirani rad liječnika

Ministar Ostojić: Uvest ćemo reda u kombinirani rad liječnika

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je izjavio da je u zadnjih osam godina radio tko hoće i kako hoće, odgovarajući na novinarsko pitanje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika