08.08.2008. / 10:35

Autor: Nina Tomljanović

Priština

Sejdiu: Nema više razgovora s Beogradom oko Kosova

Sejdiu je to kazao povodom najava novog civilnog upravitelja UN-a za Kosovo Lamberta Zannierija o nastavku razgovora sa službenim Beogradom

Kosovski predsjednik Fatmir Sajdiu sinoć je u Prištini izjavio kako je pitanje statusa Kosova riješeno proglašenjem neovisnosti te da o tome više neće biti govoriti. "Nikada nećemo prihvatiti nijednu temu koja se tiče političkog statusa Kosova, jer pitanje statusa je riješeno", rekao je on.

Sejdiu je to kazao povodom najava novog civilnog upravitelja UN-a za Kosovo Lamberta Zannierija o nastavku razgovora sa službenim Beogradom.

O Zannierijavu prijedlogu o formiranju srpske policije na sjeveru Kosova, Sejdiu je rekao da nije u mandatu civilnog upravitelja UN-a za Kosovo da tako nešto predlaže jer institucije Kosova neće prihvatiti nikakav pristup koji vodi bilo kakvim podjelama na entičkim osnovama.

Komentirajući raspravu u Vijeću sigurnosti UN-a o izvješću o nasilju u Mitrovici 17. ožujka, Sejdiu je rekao je bila neophodna intervencija UN-ove policije i KFOR-a prigodom koje je ubijen ukrajinski policajac i gdje je ozlijeđeno gotovo 60 policajaca i pripadnika NATO-a i desetak Srba.

Tada su u UN-ov sud u Mitrovici upale UN-ova policija i NATO-ve snage kako bi ga vratile iz ruku Srba koji su okupirali zgradu tri dana ranije prosvjedujući kosovske neovisnosti.

Na sjednici Vijeća sigurnosti predstavljeno je UN-ovo izvješće koje je ustvrdilo da je UNMIK upotrijebio prekomjernu silu u toj akciji. Takvo izvješće su kosovske institucije proglasile "tendecioznim" i kao pokušaj da se zadržu status quo u Mitrovici koja je podijeljena na albanski i srpski dio."Ja mislim da ožujska zbivanja organizirale snage koje ne žele stabilizaciju Kosova i mislim da je bila pravedna intervencija u sklopu mandata koje imaju snage KFOR-a i policije UNMIK-a", rekao je Fatmir Sejdiu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika