21.08.2008. / 09:25

Autor: Marko Biočina

Dobre vijesti iz Pekinga

Martina Zubčić osvojila broncu

Hrvatska taekwondo-reprezentativka Martina Zubčić osvojila je brončanu medalju na olimpijskom natjecanju u kategoriji do 57 kilograma.

U borbi za medalju hrvatska predstavnica morala je pobijediti teško ozlijeđenu predstavnicu Tajvana Li-Wen Sun. Tajvanka je imala tešku ozlijedu koljena, ali je usprkos tome uspjela našoj predstavnici zadati dva teška udarca u glavu, te je regularni dio meča završio izjednačenim rezulatatom 4:4.

Ipak, u dodatnoj rundi Martina Zubčić je protivnici zadala precizan udarac u tijelo i na taj način okončala meč u svoju korist.

19-godišnja Martina Zubčić rodom je iz Zagreba, a dolazi iz iznimno sportske obitelji. Otac Luka joj je nogometaš, majka Jadranka rukometašica, a brat Tomislav aktivno se bavi stolnim tenisom. U svakom slučaju, s obzirom na njezinu mladu dob, od Martine Zubčić se i u budućnosti mogu očekivati sjajni rezultati.

Martina Zubčić je natjecanje započela jutros pobjedom protiv 20-godišnje Izraelke Bat-El Gatterer konačnim rezultatom 4:3.

Inače, njih dvije su se već dva puta borile jedna protiv druge i u oba meča je slavila hrvatska predstavnica. Ni danas nije bilo drukčije. Iako je u treću rundu Izraelka ušla s bodovnom prednosti, Martina Zubčić je situaciju preokrenula u svoju korist samo 15 sekundi prije kraja kada je zaradila dva boda zbog preciznog udarca nogom u glavu protivnice.

U četvrtfinalu hrvatska je predstavnica pobijedila Brazilke Deboru Nunes. Iako je Brazilka bolje otvorila borbu i nakon prve runde imala dva boda prednosti, Martina Zubčić je u drugoj i trećoj rundi uspjela izjednačiti rezultat. Pristupilo se dodatnoj rundi, a hrvatska je predstavnica odmah nakon sučevog znaka napala i ubilježila bod za pobjedu.

Ipak, u polufinalu 19-godišnja hrvatska olimpijka u taekwondou je izgubila Turkinje Anzize Tanrikulu. Tako će se naša sportašica ipak boriti za brončanu medalju.

Blanka lako u finale

Današnji dan na Olimpijskim igrama u Pekingu do sada se pokazao uspješnim za hrvatske sportaše koji se natječu u individualnim sportovima.

Tako je prvo noćas Blanka Vlašić bez većih problema izborila prošla kvalifikacije skoka u vis, te se plasirala u finale. Najbolja svjetska visašica iz prvog je pokušaja preskočila letvicu na visinama 180, 185 i 189 centimetara, dok je na 193 preskočila iz prve.

Inače, kvalifikacije je obilježilo iznimno ružno vrijeme i kiša, tako da su organizatori odlučili prekinuti natjecanje nakon što su sve atletičarke završile s visinom od 193 centimetara. Zbog toga će ovo biti jedno od najbrojnijih finala ženskog visa u povijesti Olimpijskih igara, jer će tamo nastupiti čak 15 atletičarki.

Mnogi stručnjaci i bivši sportaši smatraju kako je Blanka apsolutni favorit za medalju. Tako je jučer aktualni svjetski rekorder u skoku u vis Kubanac Javier Sotomayor izjavio kako Blanka zaslužuje zlatnu medalju na ovom natjecanju: "Za mene je veliki favorit u Pekingu. Posljednje dvije sezone fantastičnim rezultatima pobjeđuje na svim najtjecanjima. Zaslužuje svjetski rekord i pobjedu na Igrama".

Sjajni stolnotenisačiPobjede su zabilježili i hrvatski stolnotenisači Zoran Primorac i Tan Ruiwu, te su se na taj način plasirali u osminu finala olimpijskog turnira.

Prvo je Tan priredio veliko iznenađenje i vrlo lako za samo 24 minute igre svladao 7. nositelja Gao Ninga iz Singapura. Hrvatski Kinez slavio je rezultatom 4:0 u setovima, a njegov suparnik za ulazak u četvrtfinale bit će bolji iz susreta Ching Lija iz Hong Konga i Song Man Janga iz Sjeverne Koreje.

Nakon Tana, osminu finala je izborio i najdugovječniji hrvatski olimpijac Zoran Primorac. U susretu 17. i 18. nositelja Primorac je pobijedio Dance Michaela Mazea rezultatom 4:2 u setovima, nakon sat i petnaest minuta igre. Vrlo važan je bio treći set kojeg je Primorac dobio nakon što je spasio meč loptu Danca, te posljednji šesti set, nakon kojeg je hrvatski stolnotenisač slavio iako je na početku gubio 4:0.

Za ulazak u četvrtfinale, Primorac će danas u 14 sati po hrvatskom vremenu igrati protiv Zi Yanga iz Singapura, koji je priredio još jedno iznenađenje i s 4:3 pobijedio 9. nositelja, Chih-Yuan Chuana iz Tajvana.

Stjepan Janić izborio drugo finaleNakon što se kvalificirao u finale utrke kajakaša na 1000 metara, Stjepan Janić postigao je isti uspjeh i na duplo kraćoj dionici. Utrka na 500 metara inače je Janićeva najjača disciplina, a u finale se kvalificirao vrlo uvjerljivo, pobjedivši u svojoj polufinalnoj skupini.

Janić je vodio od početka utrke i kontrolirao situaciju. Utrku je taktički odradio savršeno, pa plasman u finale niti u jednom trenutku nije bio upitan.

Ako zadrži ovakvu formu, Janić se može nadati dobrim rezulatima u finalima kajakaških utrka.

Zoran Primorac se plasirao u četvrtfinaleZoran Primorac, hrvatski olimpijski stolnotenisač danas se plasirao u četvrtfinale olimpijskog turnira u Pekingu.

Primorac je u 4. kolu sa 4-2 (11-7, 11-7, 4-11, 8-11, 11-6) svladao Yang Zija iz Singapura.

Primorac će u četvrtfinalu, na turniru koji će se odigrati u četvrtak igrati protiv pobjednika susreta između Vladimira Samsonova iz Bjelorusije i Šveđanina Jorgena Perssona. Ovogodišnje igre u Pekingu, Zoranu Primorcu su šeste Olimpijske igre na kojima je nastupio.

Vezane vijesti

"Košarkašica" Blanka u novoj Adidasovoj reklami

"Košarkašica" Blanka u novoj Adidasovoj reklami

Proizvođač sportske opreme Adidas objavio je novi reklamni spot u kojem je glavna zvijezda njegova dugogodišnja manekenka, najbolja hrvatska… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika