27.08.2008. / 09:09

Autor: Marko Biočina

Zagreb

Milan Bandić i službeno krenuo po još jedan mandat

Zoran Milanović je ipak odlučio da ne krene u bilo kakve obračune s Bandićem prije lokalnih izbora, naročito nakon što je iz Zagrebačkog Holdinga otišao njegov direktor Slobodan Ljubičić Kikaš, čije se ime više puta spominjalo u kontekstu korupcijskih afera u Holdingu

U skladu s očekivanjima, Milan Bandić imenovan je za SDP-ovog kandidata za poziciju gradonačelnika Zagreba na predstojećim izborima. To je odlučio Izvršni odbor SDP-a Grada Zagreba, inače tijelo koje po Statutu stranke i treba donijeti tu odluku. Inače, ta stranačka organizacija već je godinama pod nadzorom Milana Bandića, a članovi Izvršnog odbora su Bandićevi bliski suradnici, tako da se ovakva odluka i očekivala. Na ovaj način Milan Bandić je još dodatno osigurao svoju poziciju pred izbore.

Naime, nije tajna da je dio SDP-a vrlo nezadovoljan načinom na koji Bandić upravlja Zagrebom. Zbog toga su se u javnosti u proteklo vrijeme počele pojavljivati informacije kako neki utjecajni SDP-ovci žele zamijeniti Bandića, te za gradonačelnika Zagreba kandidirati poznatog pravnika i saborskog zastupnika Ivu Josipovića ili pretučenog Igora Rađenovića, koji bi simbolizirao SDP-ovu odlučnost da se bori protiv korupcije i na taj način dijelom sanirao dio lošeg imidža u javnosti koji je nekim svojim potezima stvorio Bandić.

Ipak, sad je vrlo izvjesno kako od toga neće biti ništa. Postoji još mogućnost da se Bandićeva kandidatura stopira 11. rujan na sjednici gradskog odbora stranke, ali s obzirom da u tom odboru također sjede Bandićevi simpatizeri to se vrlo vjerojatno neće dogoditi. Osim toga, ako bi vrh stranke želio spriječiti Bandićevu kandidaturu, jedino što mu preostaje je da raspusti zagrebačku organizaciju.

Čini se kako je predsjednik SDP-a Zoran Milanović trenutno nije spreman to učiniti, a i da je ipak odlučio da ne krene u bilo kakve obračune s Bandićem prije lokalnih izbora, naročito nakon što je iz Zagrebačkog Holdinga otišao njegov direktor Slobodan Ljubičić Kikaš, čije se ime više puta spominjalo u kontekstu korupcijskih afera u Holdingu. Vrh SDP-a je prosudio kako je Bandić, bez Ljubičića, i dalje SDP-ov najbolji kandidat u Zagrebu, ali i glavni favorit za novi mandata na poziciji gradonačelnika.

S druge strane, sukob s Bandićem u ovom bi trenutku vjerojatno doveo do stranačke krize, raspuštanja zagrebačke organizacije, te odlaska dijela članstva i na državnoj razini. Stranka bi u takvim uvjetima vrlo teško mogla ostvariti dobar izborni rezultat.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika