01.09.2008. / 08:26

Autor: Dean Sinovčić

Venecija 5. dan

Srpska novinarka zaskočila zvijezdu 'Čarolije'

Hoće li konačno neki dugometražni crtani film dobiti prvu nagradu na nekom od najvećih festivala kao što je Venecija? To je pitanje koje su u nedjelju postavili novinari nakon što su pogledali sjajan crtani film „Ponyo on the Cliff by the Sea“ čuvenog japanskog redatelja, 67-godisnjeg Hayao Miyazakija. Miyazaki se već godinama smatra najboljim autorom dugometražnih crtanih filmova, onakvim kakav bogati Hollywood nikada neće imati, tako da se njegovi filmovi često nalaze u konkurencijama najvećih festivala. Svijet ga je otkrio 1997. godine nakon filma „Princeza Mononoke“ da bi 2003. godine dobio Oscara za najbolji crtani film „Spirited Away“. „Ponyo...“ je priča o dječaku koji ozlijedi prst, ribica poliže kap krvi i dobije mogućnost da se pretvori u djevojku, ali joj to otac ne dopušta i stvara tsunami kako bi je zadržao uza sebe, u ribljem svijetu. Film je natjerao publiku na oduševljenje iako sam u subotu napisao da je film Takeshija Kitana do sada najbolje ocijenjen kod kritičara, onda je u nedjelju došlo do promjene na vrhu. Kako god bilo, Japanci 'rasturaju' u Veneciji i Marco Muller, direktor festivala i veliki ljubitelj azijske kulture, vjerojatno sada trlja ruke od sreće i zadovoljstva.

Sigurno ne trlja ruke zbog nečeg drugog, a to je nagli nedostatak američkih filmskih zvijezda. Naime, uslijed velikog štrajka holivudskih scenarista koji se odvijao krajem prošle i početkom ove godine, brojni filmovi su kasnili sa svojim dovršetkom te nisu zgotovljeni na vrijeme. Tako je Muller ostao bez niza očekivanih filmova, ujedno i bez niza zvijezda. Stoga smo se u nedjelju morali radovati onome što imamo, a to je bila Natalie Portman. Ona je u nedjelju stigla zbog dva razloga. Prvi je njezin kratkometražni redateljski debi. Film „Eve“ koji traje 21 minutu i koji je Portman režirala, bit će prikazan u ponedjeljak. U nedjelju uvečer, Portman je bila zvijezda na dodjeli nagrade koja se zove „Film za humanost“ i koja je utemeljena ove godine. Tu nagradu sponzorira voda S. Pellegrino koja je od ove godine sponzor venecijanskog festivala. Kako to ambiciozno piše u press releaseu, radi se o nekoj vrsti Nobelove nagrade koja se dodjejuje filmskim djelatnicima koji su svoj život posvetili humanitarnom radu. Osim što je dobila nagradu, Portman je dobila u pedeset tisuća eura, a taj novac odmah je proslijedila u program koji se zove TACAR. To je, preciznije, neprofitna organizacija koja se bavi obrazovanjem žena u siromašnim krajevima Tanzanije.

Nedjelja nije prošla bez intervjua, prva stvar ujutro bila je intervju s francuskim redateljem Barbetom Schroederom koji je, radeći u Americi, zaslužan za zvjezdane trenutke Mickeya Rourkea zbog uloge u njegovom filmu „Barska mušica“ iz 1987. godine. Jednako tako, zaslužan je za zvjezdane trenutke Jeremyja Ironsa jer je on upravo za ulogu u Schroederovom filmu „Obrat sreće“ dobio 1990. godine Oscara za glavnu mušku ulogu, kao što bi mu se mogla zahvaliti i Bridget Fonda za ulogu u filmu „Single White Female“ iz 1997. godine. Iako ima 67 godina, Schroeder i dalje snima, a novi film „Inju, la bete dans l’ombre“ u konkurenciji je za Zlatnog lava. Ujedno je i izuzeno živahan, i dalje ga zanima mračna strana ljudske psihe koju je istraživao u svim svojim filmovima, kao što ga zanimaju i manje i veće seksualne perverzije, ali u to će te se sami uvjeriti kada „Inju..“ dođe u hrvatska kina.

A da manjak zvijezda ipak nije toliko velik dokazala mi je Sandra Perović, tv novinarka sa TV Srbije, koja je susrela talijanskog glumca Alessija Di Clementea, poznatog kao Alberto Curti u seriji „Carolija“. Zaskočila ga je čim ga je ugledala na terasi hotela Excelsior, objasnila mu da je ona njegova velika obožavateljica te da, dok ljetuje u Boki Kotorskoj, gleda „Čaroliju“ na HRT-u. On joj je odgovorio kako ovog ljeta nije bio daleko od nje jer je boravio u Splitu i Hvaru gdje je bio član žirija na izboru za Miss Universe Dalmacije.

Vezane vijesti

Ove godine neće se održati Libertas film festival

Ove godine neće se održati Libertas film festival

Nakon sedam uzastopnih izdanja, Libertas film festival ove se godine neće održati premda je bio planiran za kraj travnja. "Žao nam je što smo morali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika