05.09.2008. / 08:18

Autor: Nina Tomljanović

Aids

Otkriven gen presudan za proizvodnju antitijela

Autori istraživanja objavljenog u časopisu Science kažu kako bi ovo istraživanje moglo biti bitno za proizvodnju cjepiva, a možda im pomogne i da odgovore na pitanje zašto se neke osobe izložene HIV-u nikad ne zaraze

U najnovijim istraživanjima, američki znanstvenici su otkrili gen koji ima presudnu ulogu u proizvodnji antitijela koja neutraliziraju retroviruse kao što je HIV.

Autori istraživanja objavljenog u časopisu Science kažu kako bi ovo istraživanje moglo biti bitno za proizvodnju cjepiva, a možda im pomogne i da odgovore na pitanje zašto se neke osobe izložene HIV-u nikad ne zaraze.

Gen nazvan Apobec 3 koji postoji i u ljudima, kod miševa jedini kontrolira sposobnost proizvodnje antitijela koja uništavaju retroviruse, što im omogućuje da se uspješno bore s infekcijama. Znanstvenici iznose hipotezu da bi taj gen i u ljudima mogao imati istu ulogu i uništiti retrovirus, uzročnik aidsa.

Ranija istraživanja potvrđuju tu pretpostavku. Ona su, naime pokazala a proteini koje proizvodi Apobec 3 uništavaju HIV i da segment kromosoma na kojem se nalazi taj gen utječe na sposobnost virusa da zarazi organizam.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika