10.09.2008. / 08:59

Autor: Hrvoje Šimičević

Osobni i obiteljski razlozi

Goldstein: Ispričavam se Milanoviću, ali ne idem na Bleiburg

Golstein se u tekstu po prvi puta ispričao Milanoviću, zamolivši ga da uvaži njegove 'sasvim osobne razloge' odustajanja. "Sve to ne znači, naravno, da odustajem od mojeg mišljenja o Bleiburgu i Križnom putu, koje sam djelomično već i javno iskazao.

Povjesničar i publicist Slavko Goldstein objavio je u Jutarnjem listu dugonajavljivan tekst u kojem obrazlaže razloge zbog kojih ipak neće posjetiti Bleiburg zajedno s Zoranom Milanovićem, iako je to na samom početku ove inicijative najavio. Pozdravljjući i podržavajući odluku Zorana Milanovića da s pojedincim iz matične mu stranke posjeti mjesto 'tamošnjih tragičnih događaja', Goldstein je poručio kako ovim činom politička scena lijevog centra doprinosi stvaranju atmosfere otvorenog dijaloga i poštenog suočavanja s prošlošću društva kao cjelinI. Goldstein je istaknuo kako je odluku o njegovom uključenju u odlazak na poprište zločina iz Drugog svjetskog rata donio nakon razgovora s Milanovićem prije mjesec dana. Nakon toga, kaže, nisu ga ni pokolebali ni nepovoljni odjeci ove odluke dijelova javnosti kao ni negativna retorika 'osobnog prijatelja predsjednika Mesića'.

"Pokolebali su me, upravo posljednjih dana, emocijama snažno prožete molba i preklinjanja iz kruga meni osobno bliskih osoba čije bi osjećaje mojim odlaskom na Bleiburg očigledno duboko povrijedilo", istaknuo je Goldstein, dodavši kako, iako posjet Bleiburgu drži potrebnim, ponukan činjenicom da 'ne može rušiti neka životna prijateljstva', ipak neće tamo otići. Golstein se u tekstu po prvi puta ispričao Milanoviću, zamolivši ga da uvaži njegove 'sasvim osobne razloge' odustajanja. "Sve to ne znači, naravno, da odustajem od mojeg mišljenja o Bleiburgu i Križnom putu, koje sam djelomično već i javno iskazao. Naprotiv, posljednjih tjedana i mjeseci sve intenzivnijim radom na dokumentaciji produbljujem svoja saznanja i učvršćujem stavove", istaknuo je Goldstein, ističući kako će, nakon prikupljanja dokumentacije i objave knjige o godini 1945., pojmovi Bleiburg i Križni put, 'prerasti u smirenu i trijeznu povijest'. "Moći su tada mirno poći i na Tezno i na Bleiburg, jer držim da mi to tada neće zamjeriti ni meni bliski ljudi koji bi mi to sada suviše bolno zamjerili", kazao je na kraju Goldstein.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika