10.09.2008. / 09:28

Autor: Hrvoje Šimičević

Presuda atentatorima

Sud: 'Ubili Đinđića zbog bojazni od masovnih uhićenja'

Jučer je na beogradskom Vrhovnom sudu pročitana presuda protagonistima astentata na srpskog premijera Zorana Đinđića 2003. godine, u kojoj su objavljeni motivi ovog čina. Kako stoji u presudi, ubojstvo Đinđića organizirali su pripadnici zemunskog klana i Milorad Ulemek Legija, zbog njihove bojazni da će biti uhićeni na temelj prije počinjenih ubojstava i otmica. "Stvarne namjere vlade Zorana Đinđića bio je obračun s organiziranim kriminalom, a optužene je najviše uznemirila činjenica da se radi na ubojstvu Ivana Stambolića, Slavka Ćuruvije i na raznim drugim ubojstvima i otmicama. Oni su zaključili da će ubojstvom Đinđića poremetiti stanje u društvu te da ih nitko neće goniti", objašnjeno je u presudi koja je ispisana na čak 450 stranica.

Podsjetimo, krajem prošle godine, za ubojstvo Đinđića  na 40 godina zatvora, osuđen je bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek zvani Legija i bivši pomoćnik zapovjednika Jedinice Zvezdan Jovanović, neposredni izvršitelj atentata. Njihovi branitelji u međuvremenu su pokrenuli žalbeni postupak, koji još nije dobio epilog. Za organiziranje atentata na Đinđića osuđeni su Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović, Vladimir Milisavljević i Sretko Kalinić na 35 godina, te  Željko Tojaga, Branislav Bezarević, Miloš Simović, Milan Jurišić i Dušan Krsmanović na 30 godina zatvora. Saša Pejaković dobio je osam godina zatvora.

Vezane vijesti

Pokušaj atentata navodno povezan s kavkaskim emiratom

Pokušaj atentata navodno povezan s kavkaskim emiratom

Međunarodno poznati kriminalci pritvoreni u ukrajinskome gradu Odesi priznali su da su htjeli izvesti atentat na ruskoga predsjednika Vladimira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika