Objavljeno u Nacionalu br. 674, 2008-10-13

Autor: Dean Sinovčić

Engleski savjeti za rat na tribinama

'Englezi su komforom porazili huligane'

Igor Štimac, predsjednik Udruge prvoligaša, govori o nedavnom susretu s vrhom engleskog nogometnog saveza u Londonu

Štimac kaže da se engleski zakon o navijačima ne može samo kopirati u Hrvatskoj, ali da je investiranjem u komfor na stadionima, afirmacijom nogometa, boljim osiguranjem i brzim kažnjavanjem huligana moguće spriječiti nasiljeŠtimac kaže da se engleski zakon o navijačima ne može samo kopirati u Hrvatskoj, ali da je investiranjem u komfor na stadionima, afirmacijom nogometa, boljim osiguranjem i brzim kažnjavanjem huligana moguće spriječiti nasiljeU četvrtak navečer iz Lodona se vratio Igor Štimac, predsjednik Udruge prvoligaša, gdje je s hrvatskom delegacijom, koju je predvodila potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, razgovarao s predstavnicima engleskog nogometnog saveza u potrazi za rješenjem problema nogometnog huliganizma u Hrvatskoj.

Povoda za traženje pomoći ima nekoliko, od toga da Dinamo zbog navijača ne smije igrati prijateljske utakmice u Sloveniji i Austriji, preko rasističkih poruka upućenih Emilu Heskeyu na utakmici Hrvatske i Engleske, pa do nasilja navijača Dinama na utakmici između Slavije i Dinama u Pragu. To su samo posljednji ispadi koji traju već 15 godina i zbog kojih je samo pitanje vremena kada će netko poginuti na stadionu i kada će hrvatska reprezentacija i klubovi biti još rigoroznije kažnjeni nego dosad. Sve te probleme, u još radikalnijoj verziji, uspio je riješiti engleski nogometni savez prije 15 godina te stoga nije čudo da su se Vlada i HNS upravo njima obratili za pomoć.  

NACIONAL: Kako je došlo do toga da hrvatska vlada i nogometni savez odluče potražiti savjet od predstavnika engleskog nogometnog saveza kako bi počeli rješavati problem nogometnog huliganizma?
  - Sastanak u Londonu nastavak je razgovora koji je organiziran u Vladi, koji je vodila Đurđa Adlešič, potpredsjednica Vlade, a kojem je prisustvovalo nekoliko ministara kao što su Berislav Rončević i Dragan Primorac, te nekoliko državnih tajnika. U ime HNS-a na sastanku smo bili Vlatko Marković, Zorislav Srebrić i ja, a bavili smo se rješavanjem tog velikog problema hrvatskog sporta, posebno nogometa. Kad je prošlog mjeseca Engleska gostovala u Hrvatskoj, održali smo trosatni sastanak s kompletnim vodstvom engleskog saveza, razgovarali o našim problemima i rekli su nam da će nam maksimalno pomoći. Nakon toga Đurđa Adlešič pitala me bi li se mogao organizirati sastanak u Londonu i ja sam joj tada rekao da ću pokušati organizirati sastanak sa Daveom Richardsom, što je i učinjeno. Prošlog ponedjeljka u Londonu sastali smo se s Daveom Richardsom, predsjednikom udruženja engleske lige. Na tom sastanku dobili smo puno kvalitetnih informacija o cjelokupnom sustavu borbe protiv huliganizma ali i o sustavu razvoja nogometa, jer je to najkvalitetnija borba protiv štetnih nuspojava u nogometu. Sutradan je hrvatska delegacija održala sastanak i u Home Officeu, odjelu britanske vlade zaduženom za borbu protiv kriminala, ali tom sastanku nisam prisustvovao.   

SUKOB Bad Blue Boysa i policije u Pragu prije utakmice Sparte i Dinama posljednji je incident hrvatskih navijačaSUKOB Bad Blue Boysa i policije u Pragu prije utakmice Sparte i Dinama posljednji je incident hrvatskih navijačaNACIONAL: Koliko je David Richards adekvatna osoba za davanje takvih savjeta?
  - Poznajem ga jer je on i počasni predsjednik Sportskih igara mladih i puno pomaže Hrvatskoj. Dave Richards bio je vlasnik nogometnog kluba Sheffield Wednesday, na čijem se stadionu dogodila jedna od najvećih nogometnih tragedija u Engleskoj. Na tom je stadionu 1989. igrana polufinalna utakmica engleskog kupa između Liverpoola i Nottingham Foresta, pri čemu je poginulo 96 navijača. Interes za utakmicu je bio prevelik i onih nekoliko tisuća navijača koji su ostali bez ulaznice nahrupili su na ulaz, nekontrolirano gurali one koji su već ušli. Oni koji su bili najbliži žičanoj ogradi bili su toliko potiskivani da su se počeli gušiti. Nakon tog događaja došlo je do velikih promjena u engleskom nogometu, vlada Margaret Thatcher naredila je da se žičane ograde moraju ukloniti, da svi stadioni moraju imati sjedeća mjesta te su uveli zakone o borbi protiv huliganizma.

NACIONAL: Koji je najvažnija preporuka koju vam je Dave Richards dao za borbu protiv nogometnih huligana?
  - Ono što je nama sada jasno jest da mi imamo problema sa Zakonom o navijačima, jer se po tom zakonu ne može spriječiti njihov odlazak preko granice na sportska natjecanja, iako imaju zabranu dolaska na domaće utakmice. Zato se nedavno dogodilo ono što se dogodilo u Pragu pred utakmicu Slavija - Dinamo. Hrvatska policija poslala je češkim kolegama popis s imenima i prezimenima evidentiranih huligana, ali češka je policija trebala odlučiti hoće li reagirati ili ne. Oni nisu reagirali pa je na kraju u Pragu uhapšeno i 28 navijača koji su bili na tom popisu, kojima češka policija nije zabranila ulazak u zemlju. Mislim da promjenom zakona trebamo ograničiti kretanje takvih navijača. Primjerice, Englezi u takvoj situaciji imaju zakonsku odredbu da evidentirani počinitelji koji nemaju mogućnost dolaska na sportska borilišta moraju četiri tjedna prije utakmice nogometne reprezentacije koja se igra u inozemstvu osobno donijeti putovnicu na policiju. Rok od četiri tjedna je određen kako bi, ako netko od navijača to ne napravi, policija imala dovoljno vremena da ga locira, privede, sankcionira i oduzme putovnicu. To je jedno od rješenja. Sad se traga za rješenjima koja postoje u drugim zemljama. Prikupljat će se iskustva drugih kako bi se neki od tih modela primijenili u Hrvatskoj.


NACIONAL: Što treba raditi s huliganima na domaćim utakmicama?
  - Drugi problem su organizacije utakmica u domaćem natjecanju. Englezi su problem huliganizma riješili kroz investicije. Dokazano je da investiranje u infrastrukturu, u supervizorstvo, u kamere, ali i u komfor, najadekvatnija borba protiv huliganizma koja je u Engleskoj popraćena radom sa zajednicom, crkvom i školama. Engleska se okrenula afirmaciji nogometa, radu na zainteresiranosti najmlađih uzrasta za nogomet, i odgoju onih koji su na rubu socijalne skrbi i na životnoj prekretnici jer je pitanje hoće li otići u krivom ili pravom životnom smjeru. U to su uključili sve društvene zajednice te su investirali u puno nogometnih igrališta, puno natjecanja, puno edukativnih programa, puno trenera i učitelja. Dali su nam zanimljive podatke. Nekoliko godina nakon početka tih programa za pedeset posto se podigla obrazovanost najmlađih, za trideset posto se smanjio kriminalitet u zajednicama, što pokazuje kakav efekt imaju takva ulaganja na cjelokupno društvo. Ti procesi traju godinama, prvo su godinama gradili infrastrukturne sadržaje koji će im omogućiti takvo funkcioniranje. Tih godina uveli su vrlo radikalne zakonske mjere kako se ne bi sramotili u inozemstvu, kao što su uveli i rigorozne kazne za domaća natjecanja. Tako su uveli istražne suce koji su odmah sankcionirali počinitelje. Kod nas se nakon prekršaja podnosi prijava, uzme se izjava i nakon toga se godinu dana čeka do presude, a za to vrijeme taj navijač radi što god hoće. U Engleskoj se kažnjava na licu mjesta i kazne su jako stroge.

NACIONAL: Navijači kažu kako se engleski zakon o navijačima ne može samo prepisati i primijeniti u Hrvatskoj.
  - Jasno da se u Hrvatskoj ne može kopirati engleski model. Ne može se preslikati engleski zakon o navijačima jer njihovi stadioni nemaju ogradu. Kako će naša redarska služba funkcionirati poput engleske kad kod nas postoji ograda? Kako će kod nas redar ući među tisuću ne baš normalnih momaka i ne baš raspoloženih za to da im dva redara odvedu pripadnika njihove navijačke skupine? U Engleskoj postoji nešto drugo. Svaki odjel publike nadziru dva redara i kad oni uđu da odvedu nekog navijača, nitko se zbog toga neće buniti. Kamera uoči izgrednika ili snimi njegove rasističke uvrede, javi redarima, dva redara dođu do njega i odvedu ga istražnom sucu. Nema šanse da se netko tome suprotstavi. U Hrvatskoj imamo problem i sa zaštitarskim tvrtkama i neadekvatnim osobljem koje se zapošljava pri osiguravanju nogometnih utakmica. To su zaštitari koji su slabo plaćeni i koji za 100 kuna neće riskirati ožiljak na glavi ili frakturu lubanje. U Engleskoj svaki zaštitar prolazi tečaj za ponašanje prema nogometnom navijaču. On treba znati kako prići izgredniku, kako će se ophoditi prema njemu, što treba reći i tako dalje. To nije princip “imam dva metra, ćelavu glavu i moraš poći sa mnom”. Nadalje, oni nemaju problem s ulazom, brojači su na ulazu na stadione i to treba uvesti na hrvatske stadione. No to je dio koji pripada ulaganju u infrastrukturu.    

PREDSTAVNICI HNS-a i članovi Vlade na čelu s Đurđom Adlešič nedavno su razgovarali o problemu nasilja na nogometnim utakmicama u HrvatskojPREDSTAVNICI HNS-a i članovi Vlade na čelu s Đurđom Adlešič nedavno su razgovarali o problemu nasilja na nogometnim utakmicama u HrvatskojNACIONAL: U Hrvatskoj postoji ono što sigurno ne postoji u Engleskoj, a to je da lokalne strukture vlasti, pa čak i političari,  podilaze navijačima.
  -  Hrvatsko društvo je talac tristotinjak huligana. U Pragu je  zbog pet ili šest nasilnika, huligana koji su tamo došli s namjerom da izazivaju nerede i tučnjave, stradalo 295 navijača. Svjestan sam da je tamo uhapšeno jako puno onih koji nisu imali veze s tim, ali kad policija krene u akciju, ne pita se tko je tko. Mi se kao zajednica moramo obračunati s tom malom grupom. Najveći dio navijača koji su uključeni u udruge navijača su maloljetnici. Što jedan maloljetnik može napraviti u situaciji u kojoj popije dva piva i ako onaj koji ih predvodi djeluje destruktivno? Maloljetni navijač će ga pratiti. Te maloljetnike treba zaštititi, povući barijeru između grupice nasilnika koja nas sramoti na svakom koraku i svih onih koji na pravi način iskazuju ljubav prema klubu. Kod nas postoji problem udruga s kojima se šuruje i koji se koriste u političke svrhe. Udruge se ograđuju od politike, ali moramo postaviti drugo pitanje. Ako su oni udruga građana, jednako kao što je klub udruga građana, i ako članovi udruge pale stolice, bacaju baklje i izazivaju nerede, zašto bi klub, kao udruga građana, plaćao kazne koji rade navijači kao udruga građana?

NACIONAL: Vi ste u neobičnoj situaciji jer, osim huligana, kritizirate i vodstvo HNS-a.
  - Dosta je više toga da se već osam godina maše projektom nogometnog kampa u Tuhelju, tim papirima za koje ne znam koliko su vjerodostojni, a u tih osam godina nije napravljeno ništa. Stalno se vadimo na plasmane naše reprezentacije na europsko i svjetsko prvenstvo i obrtajem novca koji se prihoduje kroz ono što su ostvarili isključivo igrači i izbornik. Mi, zapravo, nismo napravili ništa.

Rasizam i nasiljeZbog rasističkih povika Emileu Heskeyu na utakmici u Zagrebu Fifa je kaznila HNS s 30.000 franaka, a onda su se Bad Blue Boysi sukobili s  policijom u Pragu prije utakmice Sparte i Dinama. Nakon toga potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič zatražila je od Štimca da dogovori sastanak s
Daveom Richardsom.

Vezane vijesti

Blažević: 'Markovićevo vrijeme je prošlo'

Blažević: 'Markovićevo vrijeme je prošlo'

Legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević podržao je Malešovo napuštanje sjednice. "Moram reći kako čestitam Hrvoju Malešu na građanskoj hrabrosti.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika